Egyetem

Emmi: péntektől lehet módosítani a tankönyvrendeléseken

Emmi: péntektől lehet módosítani a tankönyvrendeléseken

2015. május 15., péntek
Emmi: péntektől lehet módosítani a tankönyvrendeléseken

Péntektől június 30-ig módosíthatnak a tankönyvfelelősök az április 30-ig leadott alaprendeléseken - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkársága az MTI-vel.

Emlékeztettek: az elmúlt két év tapasztalatai alapján több ponton is módosult az idei tankönyvellátás menete, és idén már több idő jutott a kiadványok megrendelésére. A folyamatok a tervezett ütemezés szerint haladnak. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) tankönyvrendelési felülete április 30-án zárult. 4222 iskola rendelt mintegy 3101-fajta könyvből, összesen 12 259 582-őt. A rendelések leadása folyamatos volt, azokat a fenntartók jóváhagyásával rendelési határidőn belül lezárták - közölték. Kitértek arra, hogy a megrendelt tankönyvek összértéke mintegy bruttó 12 milliárd 51 millió forint volt. Ez csaknem 1,4 milliárddal kevesebb a tavalyi alaprendelés összegénél. A megrendelt kiadványok darabszáma ugyanakkor 4 százalékkal emelkedett a 2014-es adatokhoz képest. A növekedés oka - írták - a tankönyvek árának jelentős csökkenése, amiben az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet meghatározó szerepén kívül más kiadók árcsökkentése is lényeges befolyásoló tényező volt. A tankönyvfelelősök 2015. május 15. és 2015. június 30. között módosíthatják az április 30-ig leadott alaprendeléseiket a beiratkozások pontos számának és a könyvtárakban lévő tartós tankönyvek minőségének figyelembevételével. A módosítás az iskola által rendelt tankönyvek számát tekintve tankönyvenként legfeljebb 15 százalékban térhet el az eredeti rendeléstől. A vonatkozó miniszteri rendelet alapján szintén június 30-ig kell a 4. évfolyamtól a normatív kedvezményben részesülő tanulók státuszát jelölni az online rendelési felületen. Az alaprendelésben igényelt tankönyvek kiszállítása 2015. augusztus 3-ától augusztus 25-ig történik, az iskolákkal egyeztetett időpontban. Megerősítették, hogy az idén nem lesz diákszintű csomagolás. A tanulói csomagok összeállítását a tankönyvfelelősök végzik, akiknek a díjazását ennek függvényében a Kello saját forrásaiból megháromszorozza ebben az évben. Ez nettó 300 forint juttatást jelent diákonként. A diákok mintegy kétharmada, több mint nyolcszázezer tanuló kapja ősztől ingyenesen a tankönyvet. Ez azt jelenti, hogy a szeptemberi tanévkezdéskor három tanulóból kettőnek nem kell fizetnie a kiadványokért. A kedvezményben nem részesülőknek a tankönyvek teljes árát kell kiegyenlíteniük, de ebben is van változás az elmúlt évekhez képest: a fizetős diákok esetében nem küld a Kello előzetes díjbekérőt. A szülőknek csak a tankönyvek, és az azzal egy időben történő számla és a csekk átvétele után kell fizetniük, a legkésőbb 2015. szeptember 15-ig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.