Közélet

Czibere Károly: 190 millió forintra pályázhatnak az autistákat és a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek

Czibere Károly: 190 millió forintra pályázhatnak az autistákat és a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek

2015. május 27., szerda
Czibere Károly: 190 millió forintra pályázhatnak az autistákat és a fogyatékossággal élőket segítő szervezetek

Az autistákat, illetve a fogyatékossággal élőket ellátó, civil fenntartású intézmények 190 millió forintra pályázhatnak - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Czibere Károly

hangsúlyozta: az előző évhez képest módosították a pályázati kiírást. Az idén kifejezetten azokra a civilek által működtetett és fenntartott kisebb szervezetekre és intézményekre összpontosítanak, amelyeknek - szemben az állami, önkormányzati és egyházi intézményekkel - nincsenek többletbevételi lehetőségeik. Ebbe a körbe tartoznak például a 8-10-12 fős lakóotthonok, valamint az úgynevezett támogatott lakhatás, vagyis a 2-4-6 fős albérletek - emelte ki az államtitkár. A 190 milliós keretösszeg két részre oszlik. Pályázhatnak egyrészt az autistákat gondozó lakóotthonok és napközik, másrészt a fogyatékossággal élőket ellátó szervezetek. A pályázatokat 2015. június 12-ig várják a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján, a www.fszk.hu oldalon. A nyertesek július 1-jétől használhatják fel a pályázati forrást. Czibere Károly beszélt arról is, hogy a 2016-os költségvetési javaslat szerint 1,2 milliárd forinttal emelnék a támogató szolgáltatásokra - a fogyatékossággal élők szállítására, otthoni gondozására - szánt összeget. Az államtitkár hangsúlyozta, a támogató szolgáltatások azért különösen fontosak, mert segítik az úgynevezett kitagolási programot, amelynek célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek kisebb közösségekben - a szükséges szakmai segítséggel - önálló életet kezdhessenek. Közölte: további ötmilliárd forinttal emelnék jövőre a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának támogatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.