Barcsay-kiállítás nyílik a hódmezővásárhelyi Tornyai-múzeumban

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Barcsay Jenő életművét bemutató kiállítás nyílik vasárnap a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban – közölte be Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester kedden az alföldi városban.

Barcsay Jenő a 20. századi magyar művészet egyik legjelentősebb egyénisége. Kiállításon ennyi művét korábban még soha nem mutatták be, a tárlat anyagát a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a szentendrei Ferenczy és a vásárhelyi Tornyai múzeum gyűjteményéből, több mint háromszáz kép közül válogatták ki – mondta a politikus sajtótájékoztatóján. A kiállítás apropója, hogy a festőművész 115 esztendeje született és pontosan hat évtizede nyerte el a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet – közölte a polgármester.

Szabó Noémi, a tárlat kurátora kifejtette: a kiállításon be szeretnék mutatni Barcsay Jenő sokszínű életművének egymástól nagyon eltérő stílusperiódusait. A festőművészt alapvetően konstruktivista alkotóként tartják számon, ezt a képet a tárlat árnyalni fogja. Így látható lesz például több fiatalkori, jellegzetes alföldi tematikát feldolgozó képe is – mondta a művészettörténész.

Barcsay Jenő munkáiból utoljára – még életében – 1982-ben rendeztek gyűjteményes kiállítást. A vásárhelyi tárlatra azonban sikerült olyan alkotásokat is kölcsönözni, melyeket nem láthatott korábban a nagyközönség. A múzeum látogatói megcsodálhatják többek között Barcsay Jenő 1949-es, monumentális méretű Asszonyok című szénrajzát, melyből később mozaikot is készített. De a pedagógiai munkásságát – harminc évig oktatott művészeti anatómiát – bemutató tárlatrészen láthatók lesznek a mai napig meghatározó tankönyvéhez készített tanulmányrajzok is.

A művész emberi kapcsolatait egy hatvan perces, kollégáival, barátaival készített film villantja föl a látogatóknak, a tárlat megnyitójára pedig munkásságáról megjelent egy több mint kétszáz színes reprodukciót tartalmazó tanulmánykötet is.

Fertőszögi Péter, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány produkciós vezetője elmondta, hogy a tárlat a Tornyai múzeummal három éve elkezdett együttműködés részeként jött létre és illeszkedik a Csernus Tibor, illetve a Koszta József életművét bemutató korábbi kiállítások sorába. A művészettörténész közölte, hogy a magángyűjtemény és a múzeum jövőre Kondor Béláról és koráról rendez kiállítást Hódmezővásárhelyen.

Előző sztori

Szegeden is lesz rehabilitáció a súlyos koponya- és agysérülteknek + FOTÓK

Következő sztori

Csepreghy: a kormány megháromszorozza a kutatás-fejlesztés támogatását