Kultúra

A Szomolyai Remete nyomdokaiba lép Hegyi-Kaló Júlia

A Szomolyai Remete nyomdokaiba lép Hegyi-Kaló Júlia

2015. május 18., hétfő
A Szomolyai Remete nyomdokaiba lép Hegyi-Kaló Júlia
hegyi-kalo01kf

A borászat egy életforma, olyan tudásmennyiséget hordoz, melynek feldolgozásához kevés egy élet - vallja Hegyi-Kaló Júlia, aki a szakmát maga is örökségbe kapta édesapjától, Kaló Imrétől. Férjével 2010-ben nyitották meg pincészetüket, melynek legkiválóbb termékeit a Szegedi Borfesztiválon is megízlelhettük.

Örökségünk névvel palackozott borait kínálja a Szegedi Borfesztiválon a Hegyi-Kaló pincészet. A névválasztás beszédes,

Hegyi-Kaló Júlia

és férje,

Hegyi Ádám

ugyanis a "Szomolyai Remeteként" is megismert

Kaló Imre

szellemi hagyatékát palackozta - édesapjához hasonlóan Júlia számára sem csupán szakma, de egy életmód, világlátás a borászat.

Ahogy azt a természet megadta

A Bükkalja elsőosztályú dűlőin felnőtt nő gyermekkorától tanulja a szakma rejtelmeit, édesapja személyében az egyik legkiválóbb hazai mestertől. Középiskolás korától már tudta, hogy a borászattal kíván foglalkozni. "Rengeteget tanultunk édesapámtól a szőlőművelésről, borkóstoltatásról, megismertetett a Kárpát-medence nevezetes borvidékeivel és a leghíresebb pincészetekkel is. Minél nagyobb rálátást igyekezett nyújtani számomra a borkultúrára" - mondta el portálunknak Hegyi-Kaló Júlia. 2010-ben ezekre a tapasztalatokra építkezve nyitották meg saját pincészetüket férjével, Hegyi-Kaló néven. Az első ültetvényük mindössze hétszáz tőkét foglalt magába, azonban apjához hasonlóan Júlia sem a mennyiségben, hanem a minőségben hisz. Jelenleg másfél hektáros területen gazdálkodnak férjével, ám a szőlőművelésből édesapja is kiveszi a részét.

szuret_ujvari_mihalya09_gs

Úgy kell a szőlőt átmenteni a palackba, ahogy azt a természet megadta nekünk, mindenféle mesterséges beavatkozást elkerülve - vallja a borász. 2011 óta csak egyféle növénykondicionáló szert használnak, hogy a lehető legkisebb beavatkozással bírjanak a növény zavartalan fejlődésében. Ragaszkodnak továbbá az édesapja által lefektetett, 1 kg szőlő/tőke terméskorlátozáshoz, a tőke így nem lesz túlterhelve és egy koncentráltabb alapanyagból dolgozhatnak. "Magasabb mustfokkal lehet így szüretelni, ezáltal ízgazdagabbá válik az ebből készült bor, és a gyümölcsössége is jobban kiérződik" - osztotta meg titkait Hegyi-Kaló Júlia. Préselés helyett színlevekkel dolgoznak, melyet ülepítés után engednek bele fahordókba, és érlelnek természetes erjesztők felhasználásával. A vörösborokat általában 3-7 évig, a fehérborok pedig 2-4 évig érlelődnek, mielőtt a palackba kerülnének.

Hazánk az egyedi ízekben alkothat világszínvonalút

"A boraink neve szó szerint érthető, hiszen örökségül kaptuk édesapánktól azt a tudást és a borkészítés iránti tiszteletet, amely segített minket elindulni ezen az úton. A borászat maga egy életforma, olyan tudásmennyiséget jelent, melynek összegzéséhez kevés egy élet, ezt a szakmát a borász sosem magának csinálja. Édesapám is értünk kezdte el a munkáját, a mi dolgunk pedig az, hogy folytassuk és továbbadjuk tudásunkat a következő generációnak" - mondta a borász. Tapasztalata szerint a Kárpát-medencében rendkívül jó minőségű termőterületek vannak, hazánk így nem a tömegtermékek, de az egyedi ízek vonalán alkothat világszínvonalút. A pincészet idén első alkalommal látogatott ki a Szegedi Borfesztiválra, eddig inkább csak kisebb, helyi termelőkre koncentráló borrendezvények vendégei voltak. Itt Szegeden mutatkozott be világosvörös sillerjük is Cseresznyeérés néven, melyet a híres szomolyai feketecseresznye után kereszteltek el. A könnyed, gyümölcsös borok kedvelőinek kihagyhatatlan élményt nyújt!

Örökségünk névvel palackozott borait kínálja a Szegedi Borfesztiválon a Hegyi-Kaló pincészet. A névválasztás beszédes,...

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.