/

A panelok pörgetik az ingatlanpiacot Csongrád megyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

alberlet02jav_gs

A fővárosi tendenciát követve Csongrád megyében is megugrottak az ingatlanárak tavalyhoz képest, legnagyobb kereslet a panelok és a másfél-kétszobás lakások iránt van városunkban, a nagy értékű családi házakat viszont továbbra sem veszik. Helyi ingatlanszakértő szerint a belváros mellett Felső- és Alsóváros, valamint Újszeged népszerű, lassan fiatalodik Tápé is.

Örülhetnek a befektetők, a lakásvásárlást fontolók azonban kevésbé – ugrásszerű növekedés indult be az ingatlanpiacon az elmúlt egy évben. A hitelkamatok csökkenése és a pénzügyi szektort érintő botrányok is arra ösztönzik a lakosságot, hogy megtakarítását a bank helyett lakásba fektesse. A növekedés vidéken is érezteti hatását, persze megyénként változó mértékben: Kelet-Magyarországon, illetve Baranya, Vas és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nem figyelhető meg jelentősebb drágulás, azonban a főváros mellett Bács-Kiskun, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Heves megyében is elszállóban vannak az árak.

Az Otthontérkép alább megtekinthető elemzése szerint bizonyos régiókban tíz százalék feletti emelkedést produkált a piac egyetlen év alatt.

országos_map

Népszerű Felső- és Alsóváros, fiatalodik Tápé

Csongrád megyében a panel iránt nőtt meg az érdeklődés leginkább, illetve a kisebb, olcsóbb lakások húzzák a piacot. “Városrészekre, utcákra lebontva is nagy különbségek vannak az árak között, de átlagosan valóban emelkedés figyelhető meg. Egy fél évvel ezelőtt még 6,5-6,7 millióért árusított lakásért most akár 7,5 milliót is elkérhetnek” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu portálnak Rea Zoltán. Az Ingatlan Café ingatlaniroda munkatársa szerint Szegeden a belvárosi vagy ahhoz közeli, másfél-kétszobás, jó állapotú lakásokat keresik, emellett mindig népszerű marad Felsőváros és Alsóváros, illetve Újszegedre is sokan költöznének. Kicsit lassabban, de jön fel Tápé is, a városrész folyamatosan fiatalodik az ingatlanszakértő szerint. Nyáron a Tisza-parti városban amúgy is virágzik a kereslet az ingatlanok iránt, hiszen a tehetősebb család sokszor inkább vásárol egy lakást az egyetemet kezdő gyermekének, mint hogy bérbe vegye azt. Budapesthez hasonlóan itt is megemelkedett a befektetési célzatú lakásvásárlás, igaz itt kisebb mértékben, és a fővárostól eltérően nem külföldi, hanem inkább belföldi személy tulajdonában marad a lakás. “A rengeteg hazai, és a félévente cserélődő erasmusos egyetemista, így nem nehéz albérlőt találni egy kisebb lakásba” – magyarázta Rea Zoltán.

ingatlan03_gs

Ezzel szemben a nagyobb értékű ingatlanok és családi házak ára évek óta zuhanórepülésben van. “Egy 2010-ben még 100 millió forintra értékelt kertes családi házat most már jó, ha 50-60 millióért el lehet adni. Itt is inkább az olcsóbbak a kelendőbbek, 25-30 milliós házat még jó eséllyel, viszonylag rövid időn belül értékesíteni lehet” – hangsúlyozta az ingatlanszakértő. Óva int ugyanakkor attól, hogy az emelkedés alapján hosszú távú következtetést vonjunk le, az ingatlanpiac alakulását ugyanis számtalan előre nem látható tényező befolyásolhatja. “A bankok a lefoglalt és újrahirdetett lakásokkal megint lejjebb nyomhatják az árakat, a jó banki kamatok viszont újra megemelik azt. Hektikus mozgásban van a piac, összességében azonban elmondható, hogy ingatlanba fektetni továbbra is egy hosszú távon megtérülő befektetés” – hangsúlyozta a szakember.

Megindultak felfelé az ingatlanárak Csongrád megyében is, a panelok és kis lakások pörögnek, a nagyobb értékű házak kevésbé.#lakas #alberlet #ingatlan

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 25.

Default thumbnail
Előző sztori

Paksi bővítés: magyarországi képviseletet nyitott a Roszatom vállalata

Következő sztori

Kiss Zsolt: Nagy eredmény lenne a Szedeáktól egy újabb negyeddöntő

Legutóbbi hasonló cikkek