Kultúra

Záró rendezvényét tartja a Közlekedési Múzeum szombaton

Záró rendezvényét tartja a Közlekedési Múzeum szombaton

2015. április 11., szombat
Záró rendezvényét tartja a Közlekedési Múzeum szombaton
kozlekedesi_muzeum

Modellvasút-bemutató, koncert és tárlatvezetések is várják a látogatókat a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) záró rendezvényén szombat este 10-ig óráig.

A Közlekedési Múzeum április 15-től nem látogatható. A szombati rendezvényen az érdeklődők bepillanthatnak a Zisz, a Maybach Zeppelin, az 1913-as Benz 10/20-as, az 1905-ös Csonka csomagszállító, az 1902-es Opel Darracq és az egyetlen példányban készült magyar Pente 600-as gépházába is - közölte az intézmény az MTI-vel. Különleges tárlatvezetések is indulnak majd, többek között a hajózási és a városi közlekedés kiállításban, valamint megtekinthető lesz a világ egyik első automobilja, a Cugnot gőzkocsi működő modellje. Délután 17 és 17.45 között a múzeum előtt a külön e célra épített pályán rétesvonat "közlekedik" majd, a csaknem 10 méter hosszú szerelvény frissen sült rétest hagy maga után. Az MMKM most kiállított tárgyainak jelentős része továbbra is megtekinthető lesz a múzeum három évig tartó, átfogó felújítása és bővítése alatt: a műtárgyak egy része az MMKM filiáléiban, az eredeti vasúti járművek és villamosok a Magyar Vasúttörténeti Parkban kapnak helyet. A Bálnában 1300 négyzetméteren nyílik válogatott kiállítás a Közlekedési Múzeum tárgyaiból, a Duna-parti épületbe kerül például a Csonka-féle levélszállító autó, a Ford T-modell és a Pente gépkocsik, vasúti modellek, magyar gyártású motorkerékpárok, és kipróbálható lesz ott a Szojuz 35 űrkabin replikája. A Vasúttörténeti Parkba viszik a jelenleg a múzeum előtt álló 424-es gőzmozdonyt, az épületből pedig a Déli Vasút 1860-as mozdonyát, vasúti kocsikat és villamosokat, más műtárgyakat pedig az Öntödei Múzeumban, az Elektrotechnikai Múzeumban és az intézmény Tanulmánytárában helyeznek el ideiglenesen. Az MMKM repüléstörténeti kiállítása május végén zár be a bontásra váró Petőfi Csarnokban, ideiglenes elhelyezéséről még nincs végleges döntés. A Liget Budapest projekt keretében 2018 tavaszára valósulhat meg a Közlekedési Múzeum eredeti kiviteli tervek szerint történő helyreállítása, az épület így 8 milliárd forintból visszakapja kupoláját és 1945 előtti külsejét, emellett csaknem 4000 négyzetméterrel, térszint alatt is két emelettel bővül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.