///

Szeged legnagyobb botránya? – csődbűntett miatt vádat emeltek egy építőipari cég vezetői ellen (FRISSÍTVE)

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

jog_birosag_torveny

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség három férfi ellen, akik fő tevékenységként útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó gazdasági társaság igazgatósági tagjaként követtek el bűncselekményt – tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Szanka Ferenc közölte, az ügyészség a vádlottakat a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett és különösen jelentős mértékű, tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntett elkövetésével vádolja.

A vádirat szerint a vádlottak a milliárdos forgalmat lebonyolító gazdasági társaság igazgatóságnak tagjai voltak, majd egyikük vezérigazgató, a másik pedig önálló cégjegyzésre jogosult cégvezető lett. A részvénytársaság gazdasági mutatói 2008-tól romlani kezdtek, 2009 elejére a cég fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetbe került, tartozásait már nem tudta határidőben maradéktalanul teljesíteni. Az zrt. április 18-án fizetésképtelenné vált, júniusban csődeljárás indult ellene. A hitelezők között nem jött létre csődegyezség, ezért a bíróság 2010 augusztusában csődeljárás során elrendelte a felszámolást.

A társaság vesztesége a fizetésképtelenség bejelentése után is tovább nőtt, 2010. augusztus 13-ára elérte a 2 milliárd forintot. A vádirat szerint a jelentős vagyonvesztést az okozta, hogy a vádlottak igazgatósági tagként egyhangú döntéseikkel 2007-től rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészben vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, valamint magánszemélyeknek, sportszervezeteknek. A több esetben likviditási problémákkal küzdő társaságok annak ellenére kaptak hitelt, hogy már a kölcsönadáskor jelentős összegű tartozást halmoztak fel a céggel szemben, így a visszafizetésre nem volt reális esélyük. A kölcsönök egy részét már a fizetésképtelenné válás után nyújtották, folyamatosan csökkentve így a társaság vagyonát, összességében mintegy másfél milliárd forinttal.

A felszámolási eljárás során több mint 6 milliárd forint hitelezői igényt vettek nyilvántartásba.

Szabó Bálint: fordulóponthoz értünk

Szabó Bálint, aki számos csődbe jutott vállalkozót képviselt az elmúlt időszakban, az alábbi kommentárt fűzte a HVG-n is megjelent, sokakat érdeklő és érintő cikkhez:

“Szeged 2000-es éveinek legnagyobb gazdasági-politikai-közéleti botrányában 5 éve küzdünk, hogy közel 400 vállalkozás hozzájusson mintegy 6 milliárd forintjához. Ma fordulóponthoz értünk: az elkövetőket bíróság elé állítják, és kezdhet aggódni minden érintett…” – írta.

A károsultak képviselője május végén tervezett volna egy nagyszabású demonstrációt az érintett alvállalkozói körrel egyetemben. “Szeged gazdasági és közéletének legnagyobb botránya a nyilvánosság előtt, jogilag szabályozott körülmények között zajlik majd a bíróság előtt. Fontos kiemelni, hogy nem csupán a három gyanúsítottnak, de rengeteg közéleti személynek, közöttük jól ismert politikusoknak is van félnivalója” – nyilatkozta a SZEGEDma.hu-nak a hír kapcsán Szabó Bálint. Korábbi nyilatkozataiban már hangsúlyozta a károsultak képviselője, amit most is megerősített: véleménye szerint az ügy a szegedi városházáig ér.

Szabó szerint korábban már megtettek minden szükséges lépést, hogy a nyomozóhatóság kellő információt gyűjthessen össze, a céljuk pedig innentől az, hogy az elkövetői kör vagyonából teljes mértékben kártalanítsák a károsultakat. Közel hatmilliárd forintos összegről van szó, az érintett vállalkozói kör pedig 433-ról 300 alá csökkent, hiszen a történtek hatására rengetegen csődbe mentek. “Indítványozzuk, hogy a bíróság kiemelt ügyként kezelje a történteket” – mondta Szabó Bálint.

Vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség három férfi ellen, akik fő tevékenységként útépítéssel, vízépítési létesítmények…

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 30.

Előző sztori

Labdarúgás: szegedi fiatallal soraiban remekelt Olaszországban a Major-csapat

Következő sztori

Trócsányi Szegeden: Az államok jóindulatán múlik a kisebbségvédelmi ajánlások sorsa