Bulvár

Több mint egymilliárdot csaltak el cukorral a Dél-Alföldön

Több mint egymilliárdot csaltak el cukorral a Dél-Alföldön

2015. április 20., hétfő
Több mint egymilliárdot csaltak el cukorral a Dél-Alföldön
cukor_kockacukor

Kiskőrösről és Akasztóról irányították azt a bűnszervezetet, amely külföldről származó cukorral 1,2 milliárd forint áfát csalt el. A Nemzeti Adó‐ és Vámhivatal akciójának mérlege: 60 helyszín, 23 gyanúsított, 11 őrizetbe vétel, valamint két milliárd forint értékű vagyonzárolás.

Alapos feltérképezés előzte meg az akciót, amelyben a NAV egy cukorral kereskedő bűnszervezetre csapott le. A gyanú szerint egy kiskőrösi és egy akasztói férfi irányította a bűnszervezetet, amely főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból szerzett be kristálycukrot fiktív magyar gazdasági társaságok nevében. Az így beszerzett árut magyar cégekből álló hálózaton átfuttatták és fiktív számlákkal értékesítették a haszonhúzó belföldi vevőiknek. A jelenlegi adatok szerint a vevők 1,2 milliárd forinttal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket. A NAV pénzügyi nyomozói revizorokkal, IT egységekkel és a Bevetési Főigazgatóság pénzügyőreivel egyszerre hatvan helyszínen jelentek meg: cégek székhelyén, telephelyén, könyvelő irodákban és egy ügyvédnél tartottak házkutatást. A bűnszervezet akasztói vezetőjénél tartott reggeli házkutatás során nem csak az aznapi értékesítéshez kapcsolódó számlákat, hanem a cukorbeszerzés igazolására szolgáló fiktív számlákat is megtalálták. Mellettük lapultak az előre legyártott szállítólevelek és átadás‐átvételi jegyzőkönyvek is. A lefoglalt iratok szemmel láthatóan ugyanazzal a számlázóprogrammal, ugyanazon minta alapján készültek. Az akció alatt egy budapesti helyszínen megjelent egy lengyel kamion, amely éppen a fiktív számlákon szereplő cukrot szállította volna le a tényleges vevőnek. A NAV munkatársainak köszönhetően a szállítmány nem ért célba, és az újabb áfavisszaélést is sikerült megakadályozni. A lefoglalt iratok szerint a bűnszervezet 119 forint plusz áfa kilónkénti árat tudott produkálni a cukor értékesítésekor. A pénzügyi nyomozók és a revizorok az azonnali intézkedéseknek köszönhetően a keletkezett kár megtérülésére kétmilliárd forint értékben üzletrészeket, járműveket, ingatlanokat, követeléseket, és bankszámlákat zároltak. A bűnszervezet irányítóit, a haszonhúzó társaságok vezetőit, a bűnszervezet tagjait, könyvelőit, valamint két szlovák állampolgárt költségvetési csalás, míg a bűnszervezetet segítő ügyvédet közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki gyanúsítottként. Tizenegy személyt őrizetbe vettek. Azóta a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat.

1,2 milliárd forintnyi áfát csalt el egy bűnszervezet a Dél-Alföldön - külföldről származó cukorral trükköztek. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=529641

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 20.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.