Közélet

Szegeden startolt a Helyi Termékek Éve fórumsorozat + FOTÓK

Szegeden startolt a Helyi Termékek Éve fórumsorozat + FOTÓK

2015. április 21., kedd
Szegeden startolt a Helyi Termékek Éve fórumsorozat + FOTÓK
helyi_termek_eve10_gs

A helyi termelők népszerűsítéséért és portékájuk ismertetéséért indította útjára a Földművelésügyi Minisztérium a Helyi termék éve 2015 programot. A fórumsorozat első állomása Szegeden, a megyeházán volt kedden.

Egyre népszerűbbek a hazai vásárlók körében is a helyben termelt és helyben készített portékák, a termelői piacok és a helyi termék-védjegyek száma az elmúlt években jelentősen gyarapodott. Furcsa kettősség figyelhető meg, hiszen a magyar vásárlók háromnegyede fontosnak tartja, hogy a lakóhelye közelében állítsák elő a megvásárolt élelmiszert, ugyanakkor a helyi piacokon árusított termékekkel kapcsolatban szinte minden második vásárló bizalmatlan. A Földművelésügyi Minisztérium a termelők és fogyasztók közötti szorosabb kapcsolat elősegítéséért is nyilvánította a 2015-ös évet a Helyi termék évének. Ebből a célból indították útjára a Helyi termék éve 2015 programot, melynek során szakemberek előadásokkal és kerekasztal beszélgetésekkel hívják egybe az érintett vállalkozókat, kis- és őstermelőket. A Földművelésügyi Minisztérium a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal, a Nemzeti Művelődési Intézettel, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamrával közösen indított fórumsorozata kedd délelőtt indult a megyeházán. Itt nem pusztán említést tesznek a helyi értékekről és portékákról, de a termelők maguk mutatkozhatnak be és népszerűsíthetik produktumukat.

"Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy Szeged lehet az első állomása a fórumsorozatnak. A rendezvény ráadásul kiválóan illeszkedik a település-, illetve területfejlesztési operatív programhoz is, melyeknek nagy jelentősége lesz a következő időszakban" - mondta el a megnyitón Ádók János. A Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke szerint az operatív programok egyik legfontosabb küldetése a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés, Csongrád megye keleti és nyugati részén ez utóbbi különösen nagy jelentőséggel bír. Ádók János alelnök külön kiemelte a Csongrád Megyei Értéktárba felvett termékeket a Pick szalámitól a makói hagymán át a szegedi paprikáig, melyek népszerűsítése és a vásárlóhoz való eljuttatása külön feladat. Dóczy Katalin, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője a kistermelői és őstermelői státusz közötti különbségről, valamint az értékesítés lehetőségeiről beszélt előadásában. Szegedyné Fricz Ágnes a Földművelésügyi Minisztérium képviseletében az élelmiszerek jelölésével és szabályozásával kapcsolatos legfontosabb információkat osztotta meg a jelenlévőkkel. Kontur Tamás, vidék- és térségfejlesztési szakreferens a helyi termelői piacról beszélt, míg Dóczy Katalin, a NÉBIH osztályvezetője az élelmiszer értékesítésének feltételeit taglalta. A szünetet követően, délután Kókai-Kunné Szabó Ágnes, Pallóné Kisérdi Imola és Szabó Péter előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

A helyi termelők népszerűsítéséért és portékájuk ismertetéséért indult program, az első állomásnak Szeged adott otthont - részletekért KLIKK: http://szegedma.hu/?p=529929

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.