Közélet

Pásztor István marad a VMSZ elnöke

Pásztor István marad a VMSZ elnöke

2015. április 25., szombat
Pásztor István marad a VMSZ elnöke

Újabb négy évre Pásztor Istvánt választották meg a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökének a legnagyobb délvidéki magyar párt szombati tisztújító közgyűlésén. A politikus sikeresnek értékelte a párt utóbbi négy évét.

Az elnöki tisztségre

Pásztor István

volt az egyetlen jelölt. A a jelenlévő 281 küldött közül 274-en szavaztak rá a magyarcsernyei tisztújítón. A politikust először 2007 májusában választották meg a VMSZ élére, miután az addigi elnök, Kasza József bejelentette visszavonulását. Az 59 éves politikusnak ez a harmadik pártelnöki mandátuma. Pásztor István szerint pártja sikerét a legjobban a közösség elfogadása bizonyítja. Úgy fogalmazott: a VMSZ "az elmúlt 4 évben teljesítményével újra kivívta a vajdasági magyar közösség egyértelmű támogatását". Kiemelte, hogy a vajdasági magyarságon kívül az anyaországi és a szerbiai politika is elfogadta a pártot, valamint Kárpát-medencei vonatkozásban is elismerést vívott ki. Pásztor István programbeszédében kifejtette: a VMSZ-nek a következő négy évben is polgári értékeket felvállaló, néppárti jellegű, regionális magyar pártnak kell maradnia, amely "egy asztalhoz tudja ültetni azokat, akik a vajdasági magyar közösségen belül a politikai paletta különböző színeit képviselik". A VMSZ jövőbeni célkitűzései kapcsán hangsúlyozta, hogy a pártnak nyitottnak kell lennie és maradnia mindenki iránt. Hozzátette: a legnagyobb délvidéki magyar párt célja továbbra is az, hogy a magyar nemzetpolitika aktív részese legyen, a "nemzet felemelkedése" ugyanis a vajdasági magyarság érdeke is. A szerbiai politizálással kapcsolatban kifejtette, hogy a következő évek feladata lesz a kormányzó Szerb Haladó Párttal kötött koalíciós szerződésben foglaltak megvalósítása: a gazdasági kérdések kezelése, a nemzeti tanácsokról szóló törvénnyel kapcsolatos ügyek rendezése, egy kisebbségi akcióterv kidolgozása, a részarányos foglalkoztatás megvalósítása. Leszögezte, a VMSZ elkötelezett az iránt, hogy Szerbia "jobb, gazdaságilag előre haladó és Európához csatlakozó" ország legyen. A VMSZ magyarcsernyei tisztújításán a 114 jelölt közül megválasztották a párt 50 fős Tanácsának tagjait, valamint módosították a politikai szervezet alapszabályát. A párt 21 tagú elnökségét és három alelnökét a Tanács következő ülésén választják meg. A VMSZ tisztújítását párton belül személyi jellegű viták előzték meg. Ezek következményeként lemondott a vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsban betöltött minden tisztségéről Lovas Ildikó, a VMSZ elnökségi tagja. Az ellentétek azonban a tisztújításon már nem voltak tapasztalhatók. A 2011-es népszámlálási adatok szerint Szerbiában valamivel több mint 253 ezer magyar él, ami a lakosság 3,53 százalékát jelenti. A negyedmilliós magyarság az észak-szerbiai Vajdaságban él. A 2014-es előre hozott parlamenti választáson több mint 75 ezren voksoltak a legnagyobb délvidéki magyar pártra. A VMSZ-nek valamivel több mint 11 ezer tagja van.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.