Közélet

Nőtt a súlyos munkabalesetek száma Csongrád megyében is

Nőtt a súlyos munkabalesetek száma Csongrád megyében is

2015. április 27., hétfő
Nőtt a súlyos munkabalesetek száma Csongrád megyében is

Kedvezőtlenül alakult tavaly a bejelentett súlyos munkabalesetek száma: mind országosan, mind megyei szinten megfordult az évek óta tartó csökkenő tendencia. Emiatt a hatóság megerősíti a munkavédelmi előírások végrehajtását szolgáló tájékoztató és felvilágosító tevékenységét Csongrád megye egész területén.

Szerdán például a CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft Munkavédelmi nyílt napján tartanak tájékoztató előadásokat a szakemberek. A cég részt vesz a „Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért” elnevezésű programban, amelynek keretében garantálja a munkavállalókat megillető alapvető jogokat, teljesíti az alapvető munkavédelmi előírásokat. Magyarországon naponta 50 ember sérül meg a munkahelyén, minden másnap történik súlyos munkabaleset és minden 5. nap meghal egy ember munkavégzés közben. A kivizsgált esetek azt mutatják, hogy a munkabalesetek 85 %-ában maga a munkavállaló is megakadályozhatta volna a balesetet. Az ilyen rendkívüli események hívják fel a figyelmet arra, hogy a munkabiztonsági, munkaegészségügyi követelmények teljesítése, a teljesítés elmulasztása milyen következményeket von maga után. Ilyenkor ébrednek rá a munkavállalók és a munkáltatók is arra, hogy ennek a nem megfelelően értékelt feladatnak a lényege a megelőzés. A CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft munkavállalója 2012. március 13-án súlyos, csonkolásos munkabalesetet szenvedett, melynek során jobb kézfejét csukló szintjén amputálni kellett. A Csongrád Megyei Kormányhivatal a bekövetkezett súlyos munkabaleset kivizsgálását követően elrendelte a Kft átfogó vizsgálatát. A megtett intézkedések hatására a cégnél kedvezően változott a munkavédelmi helyzet: a munkáltató határozott lépéseket tett a munkavédelmi előírások betartására. Mivel a hiányosságok folyamatos megszüntetése, javítása állandósult, és folyamatos továbbképzésekkel kívánják elérni a foglalkoztatottak tájékozottságát, a hatóság javasolta a CSOMIÉP Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft vezetői részére a „Partnerség a foglalkoztatás biztonságáért” programban való részvételt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hivatal Munkaügyi és Munkavédelmi Osztálya rendszeresen felhívja a Kft figyelmét a jogszabályok változásaira, a cég pedig szakmai napokat szervez, amelyeken a hatóság megosztja ellenőrzési tapasztalatait és konkrét jogesetek ismertetésével segíti a munkavédelmi és munkaügyi szabályok helyes alkalmazását. Ez történik majd április 29-én, szerdán, reggel 9 órai kezdettel is, a cég telephelyén. (Hódmezővásárhely, Makói út.) A szakmai napon közel száz munkavállaló lesz jelen, hogy meghallgassa a munkavédelmi előadásokat. A rendezvény apropóját az adja, hogy minden év április 28-a, a „Munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak nemzetközi emléknapja”.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.