Közélet

NGM: az IMF pozitív előrejelzései alátámasztják a kormány várakozását a gazdasággal kapcsolatban

NGM: az IMF pozitív előrejelzései alátámasztják a kormány várakozását a gazdasággal kapcsolatban

2015. április 14., kedd
NGM: az IMF pozitív előrejelzései alátámasztják a kormány várakozását a gazdasággal kapcsolatban

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) pozitív előrejelzései alátámasztják azt a várakozást, amire a magyar kormány maga is számít a hazai gazdaság 2015. évi teljesítményével kapcsolatban - vélekedett Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára a M1 aktuális csatornán kedd délután.

Balogh László

közölte: nem lepte meg az IMF előrejelzése, mert a valutaalap a világgazdaság globális fejlődésével kapcsolatban is felfelé javított saját korábbi előrejelzésén. Kiemelte: Magyarország esetében 0,4 százalékponttal emelte meg a gazdaság fejlődésével kapcsolatos várakozását a nemzetközi pénzügyi intézmény, az idei évben 2,7 százalékos magyar gazdasági növekedést vár az IMF, mint ismeretes, a magyar kormány hivatalos prognózisa az idei gazdasági bővülésre 2,5 százalék. Hozzáfűzte: a kormány hivatalos előrejelzése, azaz a 2,5 százalékos bővülésre vonatkozó számítás még akkor készült, amikor nem ismertük a 2014-re vonatkozó év végi számokat. A helyettes államtitkár a munkaerő-piaccal kapcsolatos riporteri felvetésre kifejtette: bár sok kritika elhangzik a közmunkával kapcsolatban, és az utóbbi időben ezek a kritikák már nem az IMF, hanem az Európai Bizottság részéről érkeznek, valójában 2014-ben az újonnan teremtett munkahelyek több mint kétharmadát már a versenyszféra adta, egyharmaduk volt az, ami a közmunkából származott. "Tehát az a tétel, hogy az új munkahelyek nagyobbik részét mesterségesen a közmunkaprogram hozza létre, egy év óta már gyakorlatilag nem áll fenn" - mondta. Arra a kérdésre, hogy a Morgan Stanley elemzőház az IMF-nél lényegesen kedvezőbb adatokat közölt, elmondta: a különbség a számítási módszertanból adódhat. Utalt arra, hogy nyilvánvalóan van egy csomó feltételezés a növekedéssel kapcsolatban, az biztos, hogy az IMF és Morgan Stanley tartósan alacsony olajárakkal, és valószínűleg a forint viszonylag erős pozíciójával is számol. Az eurózónából pedig, ahol 0 közeli az infláció, ez az alacsony infláció az erős forinton keresztül is "importálódik" az országba. Az alacsony inflációs nyomás hatása eltérő lehet a különböző számítási modellekben - mutatott rá. Balogh László végezetül hangsúlyozta: a magyar kormány általában konzervatívan számol, óvatos becsléseket végez. Az alacsony olajárat a magyar kormány is olyan tényezőnek tekinti, amely a gazdasági növekedést - a korábbi elképzelésekhez képest - erősebben fogja javítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.