Labdarúgás: Csányi Sándor maradt az MLSZ elnöke

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csányi Sándor

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) csütörtöki küldöttközgyűlése ismét Csányi Sándort választotta meg elnöknek.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója 2010 óta irányítja az MLSZ-t, megbízatása öt évre szól.
Csányi Sándor, akit múlt héten beválasztottak az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) végrehajtó bizottságába, egyedüli jelölt volt a posztra. A közgyűlés egyhangúlag választotta meg ismét elnöknek.

Mint arról a Nemzeti Sport Online beszámol, a közgyűlés napirendi pontjai között szerepelt többek között az elnökség és az MLSZ elnökének megválasztása, a felügyelőbizottság megválasztása, szakmai és pénzügyi beszámolók, illetve tervek elfogadása, az alapszabály módosítása.

„Rendkívül fontos, hogy tele legyen az ország minden szeglete jó játékvezetőkkel, jó edzőkkel, ki kell irtani közülünk azokat, akik nem odavalók, kiabálnak a gyerekekkel, üvöltöznek és ebből próbálnak tekintélyt szerezni, és nem a szakmai munkájukkal – mondta Csányi Sándor. – Igyekszünk megtalálni azokat a pontokat, amelyekkel a leghatékonyabban tudunk beavatkozni. Szeretném megemlíteni a megtisztulási folyamatot, legyen ez a stadionokon belüli rend. Azt gondolom, alapvetően rend van, eltekintve azoktól, akik engem szidnak és a b.zi MLSZ-t, de ez benne volt a pakliban, amikor elvállaltam az elnökséget. Olyan atrocitások, amelyek korábban előfordultak, már kevésbé fordulnak elő a nemzeti bajnokságokban. Sajnos alacsonyabb osztályokban még előfordulnak kirívó esetek. A cél az, hogy a profi klubok házon belül meg tudják oldani a fegyelmi ügyeket.”

Csányi a szavazás előtti beszédében elsőként azt emelte ki, hogy 2010-ben egy veszteségesen működő MLSZ-t vett át, amelyet sikerült gazdaságilag stabilizálni, ennek eredményeként pedig a szervezet vagyona azóta hatszorosára, azaz 2,4 milliárd forintra nőtt, az előző évet pedig 388 milliós nyereséggel zárta.

A TAO-pénzeket illetően arról számolt be, hogy tavaly rekordot jelentő 31,2 milliárd forint áramlott a labdarúgásba, ebből 8,5 milliárdot az MLSZ használt fel. Hozzátette, a felhasználás ellenőrzése is az MLSZ hatáskörébe tartozik: összesen 224 szabálysértést tárt fel és 250 millió értékben rendelt el visszafizetést.

Az elmúlt öt év egyik legnagyobb eredményeként azt említette, hogy a nyilvántartott játékosok száma 125 ezerről 215 ezerre, a csapatok száma pedig 7 ezerről 11 ezerre nőtt. Szintén sikerként emelte ki az infrastruktúrafejlesztést. Elmondta, három új stadiont – Groupama Aréna, Nagyerdei Stadion, Pancho Aréna – adtak át és további 28 épül vagy szépül meg – többségében 2017-ig. Hozzátette, a Puskás Stadion, amelyben 2020-ban négy Eb-mérkőzést rendeznek, várhatóan 2018-ban kerül átadásra. Hangsúlyozta, nemcsak stadion-, hanem pályaépítés is zajlik, utóbbi keretében összesen 285 pályát adtak át, ebből 95-t tavaly.

Csányi szintén sikernek nevezte a szurkolói kártya bevezetését:
“Hiába tiltakoznak az ultrák, a kártya meg fog maradni. Zökkenőmentesebb a jegyvásárlás, ezt igazolta a Görögország elleni Eb-selejtező is, amelyre a belépők 60 százaléka az interneten kelt el. A szurkolók legfőbb félelme nem igazolódott be, egyetlen visszaélés sem történt”.

Az elnök azt ugyanakkor elismerte, hogy a kártya bevezetésének kommunikációjában hibáztak, mert csak a biztonsági szempontokkal érveltek, pedig azt kellett volna hangsúlyozni, hogy a kártya elsősorban a szurkolók helyzetének megkönnyítését szolgálja. Úgy vélte, a tiltakozásukkal “kapun kívül maradt drukkerek hiányoznak, de nem azok, akik balhézni akarnak”.

A sportvezető első ciklusa legnagyobb csalódásaként az utánpótlást említette, pedig szerinte ebbe a területbe fektetett a legtöbbet a szövetség, ehhez képest nincs jelentős előrelépés. A felnőtt válogatottról azt mondta, hogy a FIFA-világranglista 62. helyén állt a nemzeti együttes, amikor elnök lett, jelenleg pedig 46., de 2011-ben története legjobb helyezéseként volt 27. is. Hangsúlyozta még, az is előrelépés, hogy negyedik helyett a második kalapból sorsolták a legutóbbi selejtezősorozatra a magyar csapatot. A magyar klubok eredményei viszont elmaradtak az általa kitűzött céltól, s azt reméli, hogy a közeljövőben felzárkóznak az európai középmezőnyhöz.

Csányi sikeresnek nevezte a bajnokság átalakítását, azaz az NB II egycsoportossá válását, egyúttal megjegyezte, “több NB I-es csapat torka véres”, ami felveti az élvonal létszámának esetleges csökkentését. Az OTP Bank Ligával kapcsolatban még azt mondta, a magyar fiatalok több játéklehetőségének reményében korlátozni szeretnék a külföldiek számát, de ésszerű keretek között, azaz a nemzetközi kupasorozatokban szereplő csapatok engedményeket kaphatnának, hogy ne kerüljenek versenyhátrányba riválisaikkal szemben. Megemlítette még a “sokat kritizált” fegyelmi bizottság döntéseit, hogy a kiszabott 30 millió forintos bírságnak több mint százszorosát kapták a klubok a televíziós közvetítésekből befolyó pénzből.

Csányi végül kiemelte és megköszönte a kormány támogatását is.

A Magyar Labdarúgó Szövetség csütörtöki küldöttközgyűlése ismét Csányi Sándort választotta meg elnöknek!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 2.

Előző sztori

A hazai zsidóság történetéről nyílt interaktív kiállítás Szegeden

Következő sztori

Átlagosan 48 ezer forintot költenek szállásra a magyarok