Közélet

Kozma Gábor: Mindent megtettünk a dóm régészeti leleteiért! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

Kozma Gábor: Mindent megtettünk a dóm régészeti leleteiért! (FRISSÍTVE) + FOTÓK

2015. április 14., kedd
Kozma Gábor: Mindent megtettünk a dóm régészeti leleteiért! (FRISSÍTVE) + FOTÓK
dom_felujitas01_gs

Az egyházmegye álláspontja szerint mindent megtettek annak érdekében, hogy a dóm felújítása során feltárt régészeti leleteket megmentsék. A kormányhivatal közleményben reagált, mint írják,a Dóm tér rekonstrukciója kapcsán minden tekintetben jogszerűen, az érintettek bevonásával végezték a hatósági munkát.

„Egyházi beruházás pusztított el korai egyházi emlékeket” – írta a

hvg.hu

, melynek kapcsán a projekt menedzsere,

Kozma Gábor

portálunknak leszögezte, az előírásoknak megfelelően zajlott a régészeti feltárás, mely során egyeztettek az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatallal is, és minden olyan leletet, amelyeket a hatósági vélemény szerint meg lehetett menteni, meg is mentettek, és be is fognak mutatni a látogatóknak. A dóm előlépcsője alatti területen, ahol korábban öltözők és raktárak voltak, egy látogatóközpontot alakítanak ki a projekt kapcsán. Ennek kivitelezése során bukkanta a régészet a Szent Demeter templom falmaradványaira, s ahogy

Kozma Gábor

elmondta, mint minden templom mellett, itt is temető volt egykor, vagyis

középkori sírokra is bukkantak

a munkálatok során. Ahogy

Lajkó Orsolya

,

a Móra Ferenc Múzeum régésze még tavaly szeptemberben nyilatkozta portálunknak

, egy 14. század végi szentély falának a részletére bukkantak, mely több észből áll. Ennek alapja kváderkövekből épül fel, vagyis két oldalról egy-egy hatalmas kváderkő közé oltatlan meszes törmeléket helyeztek a készítéskor, majd erre az alapra két-három sor téglából álló fal épült. A falrészletet speciális technikával szakaszokra vágva emelték ki a helyükről, s ezeket visszaépítették.A hvg.hu azt írja, hogy később újabb leletekre bukkantak, amelyek nem a Szent Demeter templomhoz tartoztak, ezekből mintákat vettek, jelenleg is vizsgálják azokat, ám ennek a falmaradványnak a jelentős részét elbontották a cikk szerint.

dom_felujitas10_gs

„Minden igyekezetünk arra irányult, hogy megőrizzük és be is mutassuk a feltárt falmaradványokat. Hatósági egyeztetések sora indult, átalakították a kiviteli terveket, melyeket engedélyeztetni is kellett, és közben folyamatos volt az egyeztetés a feltárást végzőkkel, vagyis a Móra Ferenc Múzeum régészeivel” – közölte a Gál Ferenc Főiskola rektora hozzátéve, hogy további, hosszabb ideig tartó ásatásokat a dóm statikai állékonyságának biztosítása már nem engedte.

Kormányhivatal: jogszerű volt a hatósági munka

„A Csongrád Megyei Kormányhivatal a Dóm tér rekonstrukciója kapcsán minden tekintetben jogszerűen, az érintettek bevonásával végezte hatósági munkáját. A munkálatok keretében előkerült falmaradványok sorsáról olyan örökségvédelmi döntés született, amely tekintettel volt mind a régészeti, mind a műemlékvédelmi szempontokra. A döntések meghozatala folyamatos szakmai konzultáció mellett történt az érintettek - így a Móra Ferenc Múzeum régészeinek - bevonásával, hozzájárulásával, a hatályos jogszabályok teljes körű betartásával. A legnagyobb értékként feltárt templommaradvány a rekonstrukció folyamán létesülő látogató központban kerül kiállításra, így a laikusok számára is elérhetővé válik a dóm és Szeged városa számára egyaránt értékes, középkori emlék. A rom kutatása a későbbiekben a Dóm téri út (járda és kerékpárút) alatt megtörténhet, a dokumentált falmaradvány a későbbi kutatási eredményekhez illeszthető” - olvasható a kormányhivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Ütemszerűen halad a kivitelezés

Kozma Gábor rektor arról tájékoztatott a

tavaly nyáron indult felújítás

kapcsán, hogy sok új kihívással találkoznak a kivitelezők, akik egyszerre minden helyszínen dolgoznak, így a dóm tornyaiban, a székesegyház altemplomában és a Dömötör-toronyban egyaránt. „Nemcsak a látogatóközpont kialakítása zajlik, hanem már szervezzük azokat a kiállításokat és vendégfogadó programelemeket is, amelyekkel a zarándokokat, turistákat és természetesen a szegedieket is várjuk majd” – fűzte hozzá. Az altemplomba kerül át az egyházmegyei gyűjtemény, és míg a székesegyház egyik tornyába liftet szerelnek, a másikban kiállítások várják majd a látogatókat.

szabo_gabor_gs

Többnyelvű interaktív tárlatvezetéssel is csalogatják majd az érdeklődőket, és a kiállított tárgyak leírását sem csak magyarul olvashatják el azok, akik megtekintik a tárlatokat. „Mindig is figyeltünk a külföldiekre, hiszen az európai keresztény kultúra örökségének különleges építészeti alkotását lehet itt megcsodálni. Igaz, az 1930-as években épült a dóm, de ezen keresztül mégis közvetíteni tudjuk a keresztény kultúrát egészen államalapításunktól” – mondta el a rektor. A külső sérült tégla- és a kőfelületek javítása is zajlik, de a templomtér belülről is fel van állványozva. Dolgoznak a szentélyben és már láthatják a hívek, hogy a padsorok megújulnak, ezzel párhuzamosan az új padokat is készítik. A program része a Nemzeti Pantheon megújítása is a püspöki székház és a hittudományi főiskola oldalán. Eddig megoldatlan volt a madárvédelem, ezen felül a szobrok egy része is restaurálásra szorul, így például

Ozorai Pipó

faszobra is megújul a projekt révén.

Az egyházmegye álláspontja szerint mindent megtettek annak érdekében, hogy a dóm felújítása során feltárt régészeti leleteket megmentsék - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=527949 Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.