Közélet

Kiadó a szegedi belváros - (újra)hasznosíthatók-e az üres üzlethelyiségek?

Kiadó a szegedi belváros - (újra)hasznosíthatók-e az üres üzlethelyiségek?

2015. április 9., csütörtök
Kiadó a szegedi belváros - (újra)hasznosíthatók-e az üres üzlethelyiségek?
ikv03_gs

Nem csak Csongrád megye székhelyének látképét rontja az eladó, kiadó táblák sokasága a belvárosban. Az üresen álló üzletek problémája gyakorlatilag minden nagyvárosban felütötte már fejét: az egykor nívós boltok és üzletsorok helyét átvették az olcsó turkálók, kínai portékát kínáló üzletek és nem utolsó sorban a válság is nyomot hagyott az ingatlanokon. A jelenség alól Szeged sem kivétel, üresen ásítozó helyiségekből bőven találni a centrumban, azonban nem lehet mindent a néhány éve nyitott Árkád üzletközpontra kenni.

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kommunikációs- és Reklámklubja ezúttal

Király Gabriellát

hívta vendégül, aki bevásárlóutca menedzserként az üresen álló üzlethelyiségek (újra)hasznosításának lehetőségeiről beszélt a jelenlevőknek. A Főváros Városképvédelmi és Városfejlesztési Tanácsnoki Irodájának kezdeményezése, a "Rögtön Jövök" program a beváráslótematikus utcákkal mint a gazdaságfejlesztés eszközeivel foglalkozik, vagyis a projekt arra ad javaslatokat, hogyan tölthetnék meg az üresen álló üzleteket ismét élettel. Igaz, a kezdeményezés nem új keletű, Nyugat-Európában számos példát találunk sikeresen rehabilitált városrészekre: "amíg egy üzlethelyiség gazdára talál, érdemes kulturális vagy egyéb tevékenységnek átnyújtani a helyet, esetleg kedvező áron, meghatározott időre át lehetne adni start up vállalkozásoknak. Ezek nyugaton már bevett gyakorlatok. Bécsben - hasonlóan a szegedi IKV Zrt.-hez - egy kézben vannak az ingatlanok, így nem nehéz utánajárni a tulajdonos személyének sem, ami nagyban megkönnyíti a kapcsolatfelvételt, és a tapasztalatok szerint szíves állnak a kezdeményezés mellé" - hozott példákat Király Gabriella az üresen tátongó üzlethelyiségek hasznosíthatóságára.

szakmai_beszelgetes_01_gs

Budapest egyes kerületeiben is a bécsi modellt valósították meg: a kiüresedett utcákat különféle rendezvényekkel, programokkal töltötték fel, ami nemcsak turisztikai szempontból hozott eredményt, hanem sikerült a környéken élőkből visszacsábítaniuk egy törzsvásárlói réteget is. Ehhez azonban elengedhetetlen volt egyszerre mozgósítani az önkormányzatokat, a városrész lakosait, a civil szervezeteket és a magántulajdonosokat - hívta fel a figyelmet az előadó arra, hogy élő és élhető várost csakis összefogással lehet kialakítani. Mi a helyzet Szegeden? Sorra zárnak be az üzletek a Fekete sas utcában, az egykori Centrum áruházra lecsaptak a kínai bérlők, ugyanez figyelhető meg a Nagyáruházban, míg a Kárász utcán és környékén a pékségek vívnak harcot egymással, nem is beszélve a Virág cukrászda

cseppet sem rózsás helyzetéről

, vagy az Árkád bevásárlóközpont elszívó erejéről. A second hand és ázsiai üzletek alacsony áraikkal komoly konkurenciát jelentenek a minőségi, de drágább árut forgalmazó kereskedőkkel szemben, ezért aki nem tudja tartani a lépést a megváltozott viszonyok mellett, kénytelen bezárni a boltját.

Kardos Kálmán

, az IKV Zrt. vezérigazgatója egy

korábbi sajtótájékoztatón

úgy fogalmazott: "régi fényében a kereskedők utcája már nem fog visszatérni, szó szerint korzóvá kell válnia a belvárosnak, turisztikai attrakciókkal, vendéglétóegységekkel. Azt gondolom, erre lesz majd igény és fizetőképes kereslet".

szakmai_beszelgetes_05_gs

A Király Gabriella által felvázolt "Rögtön Jövök" program tehát megoldást jelenthetne Szeged problémáira is, amennyiben a jelenlegi és leendő bérlők felismerik szerepüket és tisztában vannak a projekt hasznával. A legutóbbi,

március 27-i közgyűlésen

komoly vita alakult ki az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségekről szóló rendelet módosítása körül (

az erre vonatkozó részről tudósításunk 10 órási bejegyzésénél olvashatnak

), amelyben több között az Árkád "agresszív üzletpolitikája" is felmerült - lényegében az üzletközpont számlájára írták a belvárosi üzlethelyiségek kiüresedését. A bevásárlóutca menedzser véleménye szerint az ilyen óriásplázáknak valóban van vásárló- és üzletelszívó hatása, de nem lehet mindenért azokat okolni. "Akik ilyen helyekre járnak, tudják, hogy az üzletközpontokban kényelmesen parkolhatnak, nem kell tartaniuk az időjárási viszontagságoktól, számukra ezért egyfajta élettérré vált a pláza. Budapesten 36 működik belőlük, sokak vásárlási szokása mégis változott: szívesebben sétálnak az utcákon és nézelődnek a kirakatok között. Valóban versenytárs a bevásárlóközpont, az utcai üzleteknek ezért többek kell nyújtaniuk, de nem lehet az átszokás miatt csak a bevásárlóközpontokat okolni."

zarva_tabla

A "Rögtön Jövök" projekt vagy ahhoz hasonló program egyébként több hazai nagyvárosban is sikereket tudhat maga mögött: Szentendrén és Keszthelyen már működik az üresen álló üzlethelyiségek megtöltésére irányuló program, Miskolcon pedig - teljesen egyedi példaként - az önkormányzat ugrott fejest a kezdeményezésbe. Szegednek sem lenne más dolga tehát, minthogy okulva mások sikereiből és tapasztalatiból a különböző szektorok bevonásával és összefogásával megállítsa a belvárosi üzletek leépülését, s újrahasznosítsa azokat. Kedvezőbb bérleti díjakat, parkolási feltételeket, a turisták számára is vonzó, akár a helyi értékeket bemutató programokat, rendezvényeket kellene ehhez szervezni, máskülönben a belvárosi fagyizókat és éttermeket leszámítva az utcák kongani fognak az ürességtől.

Budapesten sikeresen vették át a bécsi modellt a belvárosi kereskedőnegyedek életre keltésére - működhet ez Szegeden is?

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.