Kultúra

Karinthy Frigyesről nyílik kiállítás a Fekete Házban

Karinthy Frigyesről nyílik kiállítás a Fekete Házban

2015. április 23., csütörtök
Karinthy Frigyesről nyílik kiállítás a Fekete Házban
Karinthy01

Megdöntött osztályterem, utazás a koponyánk körül, kávéház, ahol az írók eszik egymást: ilyen izgalmas helyszíneket járhatnak körbe a látogatók a szegedi Fekete ház frissen nyíló Karinthy-kiállításán. A „Számadás a tálantomról” című tárlaton bemutatják a kultikus író gyerekkori naplójának részleteit, különböző kéziratait, jegyzeteit izgalmas installációs megoldásokkal színesítve. A kiállítást április 24-én, pénteken 17 órakor nyitják meg.

Halandzsa, eszperente, magyarázza a bizonyítványát: ezek a kifejezések mind-mind a legendás író,

Karinthy Frigyes

„találmányai”, akiről pénteken nyílik kiállítás a szegedi Fekete házban. A tárlat falain folyamatosan felbukkan az író különböző grafikákon, e mellett a Tanár úr, kérem! felborult tantermében, az Utazás a koponyám körül vetítőszobájában és egy kávéházban is kalandozhatnak a látogatók, ahol „az írók eszik egymást”. Kiállítanak több személyes tárgyat, például Karinthy feliratozott fakanalát, számos kéziratot, jegyzetet vagy éppen gyermekkori naplójának rajzait is. A tárlat bemutatja az író nem mindennapi személyiségét, családját, barátait: megtekinthető például az a levelezőlap, melyet jóbarátjának,

Kosztolányi Dezsőnek

küldött a Zeppelin léghajó fedélzetéről. Karinthy Frigyes munkássága és egész élete rengeteg érdekességet és titkot rejt, melyekre most fény derül. Mindannyian ismerjük az utánozhatatlan, humoros Karinthy-nyelvezetet, az Így írtok ti legendás idézeteit – de azt például kevesen tudják, hogy tagja volt a Magyar Amatőr Mágusok Egyesületének is. A kiállításon az íróról készült film- és hangfelvételek várják az érdeklődőket, akik izgalmas játékokkal tehetik próbára saját nyelvi tehetségüket. A tárlat a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum vendégkiállítása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.