Közélet

Jubileumot ünnepel a Csányi Alapítvány

Jubileumot ünnepel a Csányi Alapítvány

2015. április 25., szombat
Jubileumot ünnepel a Csányi Alapítvány
Csanyi_sajtot_mail_01

Az Alapítvány az Életút Nap keretén belül, a mecénások és a támogatott gyermekek jelenlétében ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. Az esemény különlegessége, hogy idén elsőként vettek részt olyan támogatottak is, akik végig értek az Alapítvánnyal a közös úton, megszerezték végzettségüket, és sikeresen kiléptek a munka világába. Az Alapítvány több mint 300 gyermeket támogat a hat Közösségi Házban szervezett foglalkozások keretében.

A Csányi Alapítvány hosszú távú Életút Programjában a tehetségek gondozását végzi, aminek lényege, hogy ötödikes kortól a tanulmányaik végéig mentorok, pedagógusok, családsegítők, bevonásával segítik a tehetséges, de hátrányos körülmények között élő gyermekeket. Ez a program a tehetségfejlesztés mellett célul tűzte ki a szociális hátrány kompenzálását és a támogatottak körében összetartó, erős közösségek formálását, amivel a gyerekek későbbi társadalmi integrációját szeretnék támogatni. A Csányi Alapítvány 2005-ös megalapítása óta több mint 300 gyermek kapott támogatást az Életút Programban. Közülük mára ketten sikeresen léptek ki a munka világába, befejezve tanulmányaikat, a fiatalabbak közül jelenleg tizennyolcan egyetemen vagy főiskolán, kilencen pedig felsőfokú szakképzésben tanulnak. Az elmúlt 10 évben 73 tanuló szerzett komplett ECDL bizonyítványt és összesen 124 nyelvvizsga született. „Tíz éve, azzal a céllal hoztuk létre az Alapítványt, hogy a tehetséges, de nehéz körülmények között élő gyermekeket az általános iskolától az egyetem befejezéséig tudjunk támogatni. Jó érzéssel tölt el, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a diákok száma és jelenleg több mint háromszáz támogatottunk van. Az Alapítvány számomra befektetést jelent az ország jövőjébe. Bízom abban, hogy egyre több sikeres üzletember fogja támogatni a rászorulókat” - mondta

Csányi Sándor

alapító. Az alapítvány történetében az idei év az első, amikor a kezdetektől támogatott gyermekek közül ketten is megszerezték végzettségüket, és beléptek a munka világába. Ezzel a Csányi Alapítvány történetének egy fontos mérföldkövéhez érkezett. „Az Alapítvánnyal nőttem fel, olyan lehetőségeket, támogatást és élményeket nyújtott, amelyet máshonnan nem kaphattam volna meg. A Programnak köszönhetem, hogy megismertem a legjobb barátaimat, tanulhattam, sportolhattam, és végre kiléphetek a nagybetűs életbe. Soha nem felejtem el, hogy mit kaptam tőlük, minden erőmmel igyekszem büszkévé tenni az Alapítványt és a mentoromat” – mondta el Bogdán Csaba, a most végzett fiatalok egyike. Az elmúlt 10 év lehetőséget biztosított arra, hogy az Alapítvány munkatársai és a gyermekek maguk is megfogalmazzák saját megélt élményeik alapján, mi a legfontosabb hozadéka annak a hosszú távú építkezésnek, amelyen az Alapítvány szakmai koncepciója alapul. Az Alapítvány egy évtizedes tapasztalata azt mutatja, hogy az emberi kapcsolatok építése, valamint a csapatban való együttműködés elsajátítása és a döntésekben való részvétel kiemelten fontos, ezért ezeket minden gyermekben már a kezdetektől fogva tudatosítják. A közösség hiánya vagy a közösség építésében való tapasztalatlanság a hátrányos helyzetű gyermekeket érintő egyik legsúlyosabb probléma, ezért a mentorok minden Közösségi Házban a bevonódás, az egymás iránti felelősségérzet kialakítására törekszenek. A támogatottak Gyerekparlamentet alakítottak, sokszor a szülőkkel együtt szerveznek Családi Napokat, közös kirándulásokat, színházlátogatásokat, ezzel is elősegítve felnőtt korban a társadalmi integrációt. „A hátrányos helyzet egyik legsúlyosabb jellemzője a kapcsolatnélküliség, ezért a képességek fejlesztése és a tehetséggondozás mellett ennek megszüntetésére is törekszünk. A csányisok között az évek során barátságok szövődnek, melyet az azonos célokért küzdő társak egyazon közösséghez való tartozása és a pozitív élményének folyamatos megélése erősít. Biztos vagyok abban, hogy az Életút Program 10-14 éve alatt kialakult kapcsolatok, barátságok egy életre szólóan jelentenek támaszt, segítséget támogatottjainknak” – mondta el dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója.

Orbán Viktorral állt össze a meglepetés válogatott

A Csányi Alapítvány 10. Életút Napján a támogatott gyerekek egy gála keretében mutatták meg tudásukat. Az eseményen részt vett Davor Suker is, aki 10 000 eurós támogatást ajánlott fel az Alapítványnak Az eseményt követően az Alapítvány válogatottja megmérkőzött a meglepetés válogatottal, mely az alábbi tagokból állt:

A meglepetés csapat tagjai:

Bánki Erik országgyűlési képviselő Áder János köztársasági elnök Berzi Sándor MLSZ alelnök Dr. Csányi Sándor Alapító Csányi Attila kurátor Kiss-Rigó László szeged csanádi megyés püspök Nyilasi Tibor Davor Suker Vági Márton MLSZ főtitkár Orbán Viktor miniszterelnök (szövetségi Kapitány) A mérkőzés eredménye 5 -3 lett a meglepetés válogatott javára.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.