Közélet

Jelentősen csökkent az ukrán gázimport Magyarországon át

Jelentősen csökkent az ukrán gázimport Magyarországon át

2015. április 6., hétfő
Jelentősen csökkent az ukrán gázimport Magyarországon át

Jelentősen csökkent Ukrajna gázimportja Magyarországon át azután, hogy a Moszkvával kötött megállapodás értelmében Kijev olcsóbban kapja az orosz földgázt a következő három hónapban, mint az előző negyedévben és olcsóbban, mint amit az európai szállítók kérnek.

Az UNIAN ukrán hírügynökség honlapján az áll, hogy napi 4,6-7,2 millió köbméter földgáz haladt át Magyarországon Ukrajna felé március utolsó napjaiban a FGSZ Földgázszállító Zrt. adatai szerint. Április elsején a Naftohaz ukrán állami gázvállalat és a Gazprom orosz gázipari cég megállapodást kötött egyebek között arról, hogy az európai szállítóknál ezer köbméterenként 30-40 dollárral olcsóbban adja a földgázt az orosz fél. Másnap, április másodikán a Nyugat-Európából Magyarországon át Ukrajnába érkező gázmennyiség 1,0909 millió köbméterre, április 3. és 5. között mintegy 0,7 millió köbméterre csökkent. A három hónapra szóló orosz-ukrán gázmegállapodás szerint a Gazprom ezer köbméterenként 248 dolláros áron adja a földgázt Ukrajnának az első negyedévi 329 dollár után. Magyarország több mint háromhavi szünet után január 10-én újította fel az Ukrajnába irányuló földgázszállítást. Az FGSZ Földgázszállító Zrt. tavaly szeptember 25-én jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé. Ezt megelőzően Magyarországról a maximálisan lehetséges 16,8 millióból 3-4 millió köbméter földgáz érkezett naponta Ukrajnába. Ukrajna idén januárban 63,3 millió, februárban 100 millió köbméter földgázt importált Magyarországon keresztül az Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó adatai szerint.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.