Hátország: az AC Milan állta a SZEAC útját Montecatiniben + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

szeac_montecatini_sza006

Többek között a Fiorentina korosztályos együttesét megelőzve, a legjobb külföldi csapatként végzett a 11. helyen a SZEAC Labdarúgó Akadémia a 2003-as generáció számára kiírt XII. Montecatini Murialdo utánpótlás nemzetközi tornán.

Azt követően, hogy a szegedi alakulat tavaly a 7. helyet csípte meg a nívós olaszországi megmérettetésen, a szervezők idén már kiemelt résztvevőként vették számításba a gárdát a csoportok beosztásakor. A harminccsapatos mezőny összesen tíz trióba tömörült, a SZEAC így a Tau Calcio Altopascióval és az Union Arzignanochiampóval kellett, hogy felvegye a versenyt a továbbjutásért. A mérkőzéseket 20 perces félidőkkel, 8+1-es összeállításban, 6×2-es kapukra, 65×45-ös pályán játszották. Egy igen különleges szabályt is be kellett tartaniuk a résztvevőknek, hiszen azok a benevezett játékosok, akik nem kaptak lehetőséget az első félidőben, végig kellett játszaniuk a második játékrészt.

A magyarok 15 órányi buszozást követően érkeztek meg április 3-án reggel Montecatinibe, a sorsolás fintora pedig, hogy aznap már pályára is kellett lépniük. Ennek tükrében különösen értékesnek bizonyult az Union ellen kiharcolt 0-0-s döntetlen. A két csoportbeli rivális csatáját később a Tau 7-1-re nyerte, így az utolsó körben komoly feladat előtt állt a SZEAC. Bár a tíz csoportelső mellett a hat legjobb második is bekerült a legjobb 16 közé, a szegediek szénája ennek ellenére sem állt jól a mérkőzés előtt. A Szöllősi István és Csehó Béla által vezetett gárda végül egygólos hátrányból fordítva aratott 3-1-es diadalt (gólszerzők: Török Kevin, Jakó Dávid, Gera Zalán).

szeac_montecatini_sza001A nyolcaddöntőben az AC Milan jelentette a következő állomást, a párharcnak pedig érdekes felhangot adott, hogy magyar oldalon a stáb kétharmada a Rossoneri rajongójának vallja magát. Emellett a nemzetközi élfutball, valamint a topklubok tehetségkereső rendszerének világából adott ízelítőt az az igen beszédes tény, hogy a piros-feketék keretében számos színesbőrű, javarészt afrikai játékos is helyet kapott, akik fizikumukat tekintve messze európai kortársaik előtt jártak, és képzettségükből ítélve 12 éves korukra már hosszú ideje edződnek Olaszországban. A rendkívül kemény ellenféltől sem ijedtek meg azonban a szegedi fiatalok, sőt, 0-1-es állásnál Török Kevin egyenlíthetett volna, de kihagyta az előtte adódó helyzetet. A milánóiak végül még egyszer betaláltak, válasz híján pedig továbbléptek a negyeddöntőbe. A vesztes félnél sem volt ugyanakkor ok a szégyenkezésre, sőt, a találkozót követően még az Internazionalét képviselő vezetők is gratuláltak a csapatnak a derekas helytállásért.

A SZEAC április 5-én, vasárnap délután Jakó Dávid találatával fektette két vállra a Pisát, végül hétfőn egy balszerencsés góllal maradt alul a Sestese Calcióval szemben, így a 11. helyen fejezte be a tornát. Ezzel a szegediek végeztek a legelőkelőbb pozícióban a külföldi csapatok közül. Finnországot az EPS Espoo, Japánt a G.A. Tokyo, Svájcot a Foot Region Morges, az Egyesült Államokat a Washington Rush Soccer és a Soccer Extreme Connecticut, Ausztráliát pedig a Milan sydney-i akadémiája prezentálta Montecatiniben. A kupa fináléjában az Inter büntetőkkel verte az AC Milan csapatát.

szeac_montecatini_sza003

„Az ilyen tornák arra nyújtanak lehetőséget, hogy megmutassák, mi is a valós értéke az elvégzett munkánknak. A látottak alapján elmondható, szervezettségben és fizikumban is képesek vagyunk felvenni a versenyt a nemzetközi mezőnnyel. Azt sem szabad elfelejteni, immár van olyan szegedi fiatal játékos, aki elmondhatja már magáról, hogy játszott az Inter, az Atalanta, a Milan, a Pisa, a Vojvodina, vagy éppen a PAOK ellen. Ezek a gyerekek az így megszerzett tapasztalat révén sokkal könnyebben elfogadják majd, hogy mennyi munkát is kell valójában teljesíteni ahhoz, hogy valaki komoly szintre jusson el a futballban” – mutatott rá Paksi Péter, a SZEAC szakmai vezetője. Hozzátette, májusban az akadémia 2004-es korosztályára vár egy hasonló túra Veronába, augusztusban pedig a 2002-sek vizitálnak Torinóban.

A XII. Montecatini Murialdo torna végeredménye:

1. Internazionale
2. AC Milan
3. Pro Sesto
4. Atalanta
5. Spezia Calcio
6. Alto Vicentino
7. Lazio
8. Lucchese Libertas
9. Tau Calcio Altopascio
10. Sestese Calcio
11. SZEAC Labdarúgó Akadémia
12. Sporting Corigliano
13. AC Fiorentina
14. Pro Settimo&Eureka
15. Imolese Calcio
16. AC Prato

A szegedi keret: Oroján Zsombor, Ruzsáli Zsolt, Sági Viktor (kapusok), Ábrahám Balázs, Török Kevin, Boros Ágoston, Kovács Viktor, Jakó Dávid, Gera Zalán, Nagy Norbert, Gera Norbert, Sisák Előd, Hochhauser Krisztián, Csehó Martin, Ogi Radosevac, Torma Martin. Edzők: Szöllősi István, Csehó Béla. Szakmai vezető: Paksi Péter.

no images were found

Inter, Milan, Lazio, Fiorentina – illusztris mezőnnyel vette fel a versenyt a SZEAC 2003-as korosztálya Olaszországban! Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=527051

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 11.

Előző sztori

Ma tartják az Élet menetét

Következő sztori

74 határsértő zsúfolódott össze a raktérben