/

Három bizottság tárgyalt a hőszolgáltatóról Szegeden

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

bizottsagi_ules01kf

Összevont ülést tartott a pénteki rendkívüli közgyűlés előtt a jogi, a pénzügyi és a városüzemeltetési bizottság. A hőszolgáltatóval kapcsolatos előterjesztést támogatták, a többség Binszki József módosítóját is megszavazta, mely szerint a SZEHŐ korábbi FB-tagjait, Bohács Zsoltot és Keresztúri Farkas Csabát meghallgatná a jogi bizottság.

Az MSZP-s Ménesi Imre vezette az összevont bizottsági ülést, melyen kis kavarodást okozott, hogy a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságot vezető szocialista képviselő folyamatosan vagyonbizottságként emlegette a testületet.

Az ülésen Solymos László MSZP-s alpolgármester ismertette a pénteki közgyűlés elé kerülő előterjesztést, hangsúlyozva, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (Energetikai Hivatal) határozatában foglaltak szerint köteles eljárni az önkormányzat, vagyis nincs mozgástere. Solymos közölte, az Energetikai Hivatal az IKV Zrt.-t jelölte meg a tevékenység ellátásra április 16-tól, mely cég a szegedi távhővagyon tulajdonosa. Az IKV-t ennek értelmében alkalmassá kell tenni arra, hogy ellássa a SZEHŐ feladatait, ehhez például az alapító okiratát is módosítani kell. „Az önkormányzat kijelölt pályán mozog ebben az ügyben, a hivatal határozata alapján kényszerül bizonyos döntéseket meghozni. Ezekről a döntésekről lehet vitatkozni, ezeknek a szükségessége azonban nem képezheti vita tárgyát. Olyan döntéseket kell meghoznunk, melyekre kétharmados törvény kötelezi a várost” – szögezte le Solymos László.

no images were found

Elmondta azt is, hogy 800 millió forintos tagi kölcsönt is nyújtana a város az IKV Zrt.-nek, ami azonban Szeged idei költségvetésének tervezetében nem szerel, jelentős pluszkiadást jelent, akárcsak a 300 millió forintos hitelhez nyújtott kezességvállalás, ezért rendkívüli kormányzati támogatást kér a város.

A jogi bizottság DK-s elnöke Binszki József egy módosító indítványt nyújtott be a holnapi közgyűlés elé kerülő előterjesztéshez, a SZEHŐ korábbi Felügyelő Bizottságának tagjait, a fideszes Bohács Zsoltot és a jobbikos Keresztúri Farkas Csabát szeretné meghallgatni a jogi bizottság ülésén. A módosítóról külön szavazott mindhárom bizottság, a városüzemeltetési tagjai közül Mihálffy Béla (Fidesz-L.É.T.) és Rácz Tibor (Jobbik) tartózkodott, a joginál Rózsavölgyi József (Fidesz-L.É.T.) és Német Ferenc külsős tag tartózkodott a DK-s módosítójánál, míg a pénzügyi bizottság egyhangúlag támogatta azt.

Az eredeti előterjesztést mindhárom bizottság tagjai – tartózkodás és ellenszavazat nélkül – tárgyalásra alkalmasnak találták.

Az ügy hátteréről:

A Szegedi Hőszolgáltató Kft.-t 1999. szeptemberében alapították, az önkormányzat 51%-os tulajdonhányaddal rendelkezik a cégben, a szakmai befektető az Alfa-Nova Kft. lett. A társaság 2010 után veszteségesen működött, a működőképesség megőrzése érdekében tagi kölcsönt nyújtottak a SZEHŐ-nek, a város 510 milliót, míg a tulajdonhányad arányosan az Alfa-Nova 490 millió forintot, idén márciusban pedig 300 millió forintos folyószámla hitelhez nyújtott kezességet a város. „Az önkormányzatnak, mint tulajdonostársnak további anyagi lehetőségei nincsenek a társaság anyagi helyzetének normalizálására” – olvasható az előterjesztésben.

no images were found

Gáz van a gázzal? – írtuk tavaly novemberben, a pénzügyi bizottság ülésén akkor hangzott el, hogy szakmai befektető cserélt a SZEHŐ, szeptemberben üzletrész-átruházás történt, a dunaújvárosi székhelyű Alfa-Nova Kft. helyett szintén a magánberuházó cégcsoporthoz tartozó, a társaságban 51%-os tulajdonosi hányaddal rendelkező ENERGOTT Fejlesztő és Vagyonkezelő Kft. lett a szakmai befektető. Erről azonban csak másfél hónappal később értesítették az önkormányzatot, melynek álláspontja szerint elővásárlási joga lett volna, ezért a bírósághoz és az ügyészséghez is fordult Szeged városa.

A bizottsági ülésen hangzott el az is, hogy gázszállítója sincs Szegednek novembertől, ugyanis beszállító vis maiorra hivatkozva október 29-én értesítette a hőszolgáltatót, hogy október 31-ével felbontja a szerződést. Ezután – az előírásoknak megfelelően – az Energetikai Hivatal kérték fel gázkereskedő kijelölésére. Több pályázatot is hirdettek, de új gázszállítóval nem tudott a Szegedi Hőszolgáltató Kft. szerződést kötni. A SZEHŐ-ben történt szakmai befektetőcserét az Energetikai Hivatal is kifogásolta, ugyanis a cégbírósági bejegyzést megelőzően a hivatal határozatával együtt kellett volna benyújtani.

Arról, hogy az Energetikai Hivatal visszavonta a működési engedélyét április 16-án reggel 6 órától a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-nek, április másodikán határozatban értesítették a SZEHŐ-t, szolgáltatónak a Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodási Zrt.-t (IKV) jelölték ki. Az április 10-ére összehívott rendkívüli közgyűlésen csak a hőszolgáltató ügyével foglalkozik a testület, hogy az április 16-i átállás zökkenőmentes legyen. Ehhez ki kell bővíteni az IKV tevékenységi körét, melyhez módosítani kell az alapító okiratot. Arról is dönthetnek, hogy a zökkenőmentes ellátás érdekében 800 millió forintos tagi kölcsönt nyújt a város a cégnek. Az előterjesztésben olvasható, hogy az önkormányzat a kormánytól rendkívüli támogatást kérne a hőszolgáltatás biztosításával kapcsolatos pénzügyi kiadásainak fedezetére.

no images were found

Három bizottság tartott összevont ülést a pénteki rendkívüli közgyűlést szükségessé tevő hőszolgáltató-ügy kapcsán.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 9.

Előző sztori

A romlás virágai – Dömötör Mihály fotóművész kiállítása az Emlékpontban

Következő sztori

Matolcsy: Magyarország 2010-14 között az EU legsikeresebb konszolidációját és stabilizációját hajtotta végre