Kultúra

Foltmozaik kiállítás és találkozó a BFMK-ban

Foltmozaik kiállítás és találkozó a BFMK-ban

2015. április 10., péntek
Foltmozaik kiállítás és találkozó a BFMK-ban
pokomandy-zsuzsanna

Másfél évtizede alakult meg Hódmezővásárhelyen a Margaréta Foltvarró Csoport. A művelődési központ szakkörének tagjai április 11-én, szombaton délelőtt 10 órakor nyíló kiállításon mutatják be alkotásaikat a BFMK-ban.

A kiállítást

Ormos Zsuzsanna

grafikus, rajztanár nyitja meg, az eseményen az Árendás Néptánc Együttes tagjai adnak műsort. A megnyitót követően "foltos találkozóra" várják a kézimunkázás iránt érdeklődőket, melyen a környező települések patchwork-ösei "cserélnek egymással technikáikat". A foltvarrás, foltmozaik és foltmunka készítés, melyeket összefoglalóan patchwork-nek neveznek, az egyik legősibb kézműves technika. A legenda szerint az első foltmozaik szőnyegeket Buddha készíttette, aki a szegény hívei által adományozott kis darab selymekből, foltocskákból varratott templomi szőnyeget. A foltvarrás technikáját az ősidők óta gyakorolja az emberiség, igazi világhódító útjára a nyolcvanas években indult. Ekkor ismerkedett meg vele

Pokomándy Zsuzsanna

is, aki 2000-ben alapította meg a Margaréta Foltvarró-csoportot. A szakkör vezetőjének, aki a "foltok" mellett ikonfestéssel, csipkekészítéssel és tűzzománccal is foglalkozik, alkotásait az elmúlt években országos kézműves pályázatokon díjazták és számos elismerésben is részesült. A foltmozaik kiállítás április 25-ig tekinthető meg a művelődési központ emeletén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.