Közélet

Ezer Csongrád megyei rendőr vett részt elsősegély-oktatásban + FOTÓK

Ezer Csongrád megyei rendőr vett részt elsősegély-oktatásban + FOTÓK

2015. április 8., szerda
Ezer Csongrád megyei rendőr vett részt elsősegély-oktatásban + FOTÓK
migracio_egezsseg_kepzes02_gs

A hirtelen keringésleállásról, az epilepsziás rohamok felismeréséről és kezeléséről, valamint az eszméletlen betegek ellátásáról tanultak Csongrád megyei rendőrök. A speciális képzést részben a határátlépők magas száma miatt szervezték az állománynak.

Több mint 130 országból mintegy hat és fél millió utas ellenőrzését hajtották végre 2014-ben a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai, ezen felül 42 ezer illegális határátlépővel szemben intézkedtek az elmúlt esztendőben. „Ahogy az évek során folyamatosan nőtt a határforgalom, ezzel párhuzamosan azt tapasztaltuk, hogy egyre több az intézkedés alá vontak között, akinél valamilyen egészségügyi probléma jelentkezik. Érdemes tudni, hogy a magyar rendőrség képzési rendszererében szerepel az elsősegélynyújtás, az újraélesztés, illetve különböző tünetek alapján betegségek beazonosítása is, illetve a rendőröknek meg van határozva az is, hogy a mentőszolgálat felé milyen kommunikáció kell folytatniuk” – tudtuk meg

Éberhardt Gábortól

, a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetőjétől. A jelentős határforgalom miatt a rendőri vezetők határoztak arról, hogy az állomány speciális egészségügyi felkészítésben részesüljön. Éberhardt úgy értékelte, hogy az új kollégák képzése mellett az ismeretek megújítása is fontos. „Az illegális határátlépők vonatkozásában elég gyakran találkozunk leromlott egészségügyi állapotú személyekkel. Vannak, akik kimerültek, nem ettek hosszabb ideje vagy épp nem fogyasztottak kellő mennyiségű folyadékot a migránsok közül. A határátkelőhelyeken pedig a hosszú utazás és a várakozás miatt fordulnak elő rosszullétek, akár embólia, infarktus vagy epilepsziás rohamok. Ezek nem mindennaposak, de elég gyakran találkoznak a kollégák ilyen esetekkel” – mondta el a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség vezetője.

migracio_egezsseg_kepzes03_gs

Az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális orvosigazgatója,

Zentay Attila

arról tájékoztatott, hogy sok esetben a helyszínekre a rendőrök érnek ki elsőként, és nem is tudnak arról előzetesen, hogy valaki rosszul van. „Az elsősegélynyújtó láncban fontos szerepe van azoknak, akik először észlelik a súlyos egészségkárosodást, éppen ezért fel kell ismerniük azt, és hívniuk kell a szaksegítséget, vagyis az OMSZ dolgozóit” – közölte az orvosigazgató. Ám az ő megérkezésükig be kell avatkozniuk annak érdekében, hogy ne következzen be még súlyosabb egészségkárosodás. „A rendőri állományt elsősorban a hirtelen keringésleállás felismerésére és kezelésére, az eszméletlen betegek ellátására, illetve az epilepsziás rohamok kezelésére oktattuk, illetve elsődleges elsősegélynyújtásra képeztük ki a résztvevőket” – tette hozzá Zentay Attila. A rendőrök hatórás képzésen vettek részt, ebből mintegy másfél óra volt az elméleti oktatás, amit gyakorlat követett. A mentőorvosok, mentőtisztek és ápolók szabadidejük terhére vállalták ezeket a képzéseket, melyhez egységes tematikát dolgoztak ki, és külön oktatási anyagot készítettek. Csongrád megyében mintegy ezer fő vett részt a képzésben, de Bács-Kiskun és Békés megyében is hasonló létszámot oktattak. Zentay kérdésünkre elmondta, amennyiben lesznek források, további képzések elindítását is tervezik. Február közepétől átlagosan naponta 150-250 illegális migránst állítanak elő a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség határszakaszán. Éberhardt Gábor elmondta, a készenléti rendőrség állománya mellett más megyei rendőr-főkapitányságok munkatársai is vannak erre a határszakaszra vezényelve megerősítő erőként. A határsértők etnikai összetétele valamelyest változott, kevesebben vallják magukat közülük koszovói állampolgárnak.

Epilepsziás rohamok felismerésétől az újjáélesztésig képezték elsősegélynyújtásban a rendőröket.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 8.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.