Közélet

Emelkedhet a duális képzésben részt vevő diákok és képzőhelyek száma

Emelkedhet a duális képzésben részt vevő diákok és képzőhelyek száma

2015. április 24., péntek
Emelkedhet a duális képzésben részt vevő diákok és képzőhelyek száma

A szakképzés rendszerének módosításával a duális képzés képzőhelyeinek száma 8 ezerről 20 ezerre, a diákok száma 50-ről 70 ezerre növekedhet 2018-ra - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára pénteken Esztergomban a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mesteravatóján.

"A Parlament elé terjesztett törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az erre vállalkozók két szakmát tanulhassanak iskolai rendszerben, illetve a decentralizált fejlesztési források automatikussá válása erősítse a duális képzés pénzügyi alapjait" - tette hozzá

Odrobina László

, az 1700-as évekbeli céhes hagyományok felidézésével szervezett mesteravatón.

Parragh László

, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a területi kamarákkal közösen országosan több ezer mesterjelölt képzését végzik. A szakképzésben oktatóknak csupán egyharmada rendelkezett mestervizsgával, azonban a színvonal emelése érdekében szeptember elsejétől csak mestervizsgát tett személy oktathat.

Szerencsés László,

a megyei kamara elnöke az MTI-nek elmondta, Komárom-Esztergom megyében 2015-ben a támogatott képzés eredményeként 19 szakmában 240 mestert avathatnak. Képzésükhöz a kamara összesen 55 millió forint támogatást kapott. A mesterképzés presztízsét mutatja, hogy idén a megyei kamara 60 tagja nem támogatott szakmában szerez mesterlevelet. Az Esztergomban tartott pénteki rendezvény az ország egyik legnagyobb mesteravatója, 13 szakmában 142 jelöltet avattak mesterré. A ceremóniát az 1700-as évekbeli céhes hagyományok szerint szervezték. A jelöltek a korból származó eredeti nyitott céhláda előtt tettek esküt a fő céhmester, Parragh László, és az atyamester, Szerencsés László előtt és szintén korabeli céhes ivókannából és kupából ittak társpoharat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.