Csontváry-képek ihlette művekből ad koncerteket a Szegedi Szimfonikus Zenekar

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kortárs zeneszerzők Csontváry-képek által ihletett műveit mutatja be a Szegedi Szimfonikus Zenekar Budapesten és három vidéki városban a Magyar Művészeti Akadémia által rendezett koncertsorozatán – tájékoztatta az együttes az MTI-t.

A közönség Kocsár Miklós, Nógrádi Péter, Tóth Péter, Kovács Zoltán és Dubrovay László darabjait hallhatja a sorozat helyszínein, elsőként pénteken a Pesti Vigadóban. A zeneszerzők a fővárosban, valamint Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban, a Szegedi Nemzeti Színház kisszínházában és a pécsi Kodály Központban is személyesen részt vesznek a koncerteken, amelyeken a Szegedi Szimfonikus Zenekart Gyüdi Sándor dirigálja.

A műsoron Kocsár Miklós Capricorn concertója és Concerto in memoriam ZH című műve, Tóth Péter Csontváry-szimfoniettája, Nógrádi Péter Partita – négy Csontváry-kép vonószenekarra címet viselő alkotása, valamint Kovács Zoltán Taorminai képek és Dubrovay László Csontváry – 3 szimfonikus kép zenekarra című darabja szerepel. Utóbbi három művet ősbemutatóként hallhatja majd a Pesti Vigadó közönsége.

Lukácsházi Győző, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója úgy fogalmazott, az együttes fontosnak tartja, hogy a jelen felettébb izgalmas zenéjét időről-időre műsorra tűzze. A mai zeneszerzők is ugyanazokat a hangokat használják, melyeket nagy elődeik, kifejezési eszközeik is ugyanazok, csak a mondanivalójuk más és más. Viszont ez a mondanivaló nem idegen a mai hallgató számára – tette hozzá.

Előző sztori

13 partnercéggel, 6-10 hallgatóval kezdi a duális képzést az SZTE

Default thumbnail
Következő sztori

Novák Katalin: több gyermek ehet naponta háromszor térítésmentesen