Bulvár

A JATE Klubban a lányok fényre szépülnek, avagy újra összeállt a Nyers zenekar! + VIDEÓ

A JATE Klubban a lányok fényre szépülnek, avagy újra összeállt a Nyers zenekar! + VIDEÓ

2015. április 9., csütörtök
A JATE Klubban a lányok fényre szépülnek, avagy újra összeállt a Nyers zenekar! + VIDEÓ
nyers

Újra összeállt az 1989-ben megalakult Nyers zenekar - Beck Zolival új remixet rakott össze a banda, és a Sardonelli és Gőzerő zenekarokkal karöltve Szegeden, a JATE Klub színpadán is fellépnek április 10-én. Interjú!

1983-ban Ropi néven kezdett el együtt zenélni

Volent Zsolt, Miklós Tibor

és a jelenleg a Belondo zenekar frontembere,

Czutor Zoltán

. Majd 1989-ben csatlakozott az együtteshez Hevér Gábor, a Vígszínház színésze és megalakult a Nyers, szegedi zenekar. Hevér Gábor nem sokkal a megalakulás után inkább a színészi pályát folytatta. 1993-ban jelent meg első demójuk kazettán, amely a Dundi pocak nevet kapta. Majd

Kovács Ferenc

gitárossal kiegészülve elkészült a Horrornéger című számuk. Ezt követve folyamatosan jöttek a fellépések szerte Európában és ’95-ben megjelent első önálló albumuk, az Elmúlt buta zenék. Ezért az albumért megkapták a MAHASZ – Arany zsiráf díját (a Fonogram díj elődje) az „Év felfedezettje” kategóriában. Miután Kovács Ferenc helyett Mátraházi Andor lett az új gitáros, Béna címmel piacra került második nagylemezük, amely Az év albuma szavazáson a Metallica és az R.E.M. mögött a harmadik helyet nyerte el. A Nyers angol nyelvű számai pedig külföldi (többek között észak-amerikai) rajongókhoz is eljutottak. Ekkor költözött a zenekar Szegedről a fővárosba. A frontember,

Czutor Zoltán

9 hónapig az Egyesült Államokban próbált szerencsét, majd visszatérésekor elkészült első angol nyelvű demójuk, valamint egy ideiglenes tagcserét jelentettek be, a ritmusgitár Hegyi Pál kezébe került. Ezt a cserét követve megjelent harmadik albumuk is. Az album megjelenését követően a Nyers a legjelentősebb hazai egyetemeken, klubokban, fesztiválokon lépett fel (EFOTT, VOLT, Sziget Fesztivál, MEN), továbbá a pesti klubélet egyik legismertebb alternatív rock zenekarává nőtték ki magukat. https://www.youtube.com/watch?v=30ZDPw9Mnug 2000-ben visszatért az együttesbe

Mátraházi Andor

, majd Szeretet, béke van címmel elkészült a negyedik album is. A lemez Pizzás című dala a hasonló című mozifilm egyik betétdala lett, azután a zenekar több szemledíjas film betétdalán is dolgozott. Az ekkor induló EST FM rádió Bedugatlan című műsorában a zenekar sikeres élő unplugged műsort adott, aminek eredményeképpen született a Hátra arc (dugatlan) című lemez. 2005-ben, hatodik albumuk megjelenése után az együttes bejelentette, hogy nézeteltérések miatt a zenekar felbomlik. Búcsúkoncertjüket Augusztus 27-én a Szegedi Ifjúsági Napokon tartották. Akik követik a zenekar Facebook-oldalát észlelhették, hogy valami készülőben van.

Beck Zolival

összeállva új remixet dobtak ki, valamint kapható lesz egy vadonatúj lemez is, amely az Emlékeztető szuri nevet kapta. Hallhatóak lesznek majd a szegedi JATE Klubban, Budapesten az Akváriumban illetve nyáron a VOLT fesztiválon is. Az új felállásról Czutor Zoltánt kérdeztük.

- Milyen alkalomból állt össze a zenekar?

- Ugye a Nyers nevű zenekar pont tíz évvel ezelőtt szűnt meg, 2005 januárjában jelentettük be a megszűnést és ennek kapcsán keresett meg minket a szegedi Jate klub, hogy szeretnénk-e tartani egy emlékezető koncertet, mivel Szeged egyik legendás zenekara volt a Nyers. Egyeztetés után igent mondtunk és elkezdtünk próbálni, majd jött az ötlet, hogy számunkra más fontos helyszíneken is szeretnénk megmutatni magunkat, anélkül, hogy a zenekar, mint aktív alkotó újjáéledne.

- Kik maradtak régről, netán jöttek újak is?

- Teljes mértékben marad a régi felállás, bár ugye a másodgitárosok posztján volt három személy is, aki fontos számunkra, ebből csak az egyik, Hegyi Pál fog megjelenni velünk koncerten. Valamint a dob mögött maradt Volent Zsolt, a basszus gitárnál Miklós Tibor, az éneknél pedig jómagam.

- Milyen számokat játszanak az új turnén?

- Ugye, hat albumunk jelent meg az aktív korszakunkból, a koncerten viszont az 1995 és 2000 között megjelent számokat fogjuk játszani, valamint az újonnan elkészült remixekből is hallható lesz néhány.

- Milyen érzés 10 év után újra Nyers dalokat énekelni? Látsz esetleg bármiféle párhuzamot a Belmondo zenekarral?

- Hát, ha nem akarnék, akkor is látnék párhuzamot mivel, mint a Nyersben is én írtam az összes számot, illetve szövegét és nincs ez másként a Belmondoban sem. Másban nagyobb párhuzamot nem látok, de ez is bőven elégséges. A Nyersnek van egy olyan varázsa, ami csak a Nyers, tehát kisiskolás korunktól egymás mellett felnőve tanultunk meg zenélni és alapítottuk meg a zenekart, azokkal az álmokkal, amikkel illik bandát alapítani.

SZIN1-104

- Minek köszönhetjük a Beck Zolival elkészült új remixet?

- Nem csak Beck Zolival készültek remixek, hanem más neves előadók, sőt zenekarok dolgoztak fel egykét Nyers dalt. Többek között még Papp Szabi, aki a Supernem énekese, ő dolgozta fel két számunkat, valamint a 13 éves kisfiam, Czutor Győző, - aki a Rockforce nevű zenekar énekese-, vállalta, hogy felénekel egy Nyers számot. Valamint ígéretet kaptunk olyan zenekaroktól és előadóktól, akikre valamilyen szinten hatással volt a Nyers fennállása alatt. Ilyen például Dopeman, vagy Kardos Horváth-János a Kaukázusból. Ennek kapcsán meg is jelenik egy új Nyers album, több régi dallal, amit újból felvettünk, új énekesekkel és ezekhez a számokhoz zenei remixek is készülnek. Először a szegedi koncerten lesz majd kapható ez a CD és hagyományos kereskedelmi forgalomba nem kerül, csak koncertek alkalmával lehet majd megvásárolni. Ennek az albumnak is az lesz a neve, ami a koncerteknek: Emlékeztető szuri.

- Hol lehet idén Nyers koncertre látogatni?

- Szegeden fog kezdődni, április 10-én, majd 16-án, Budapesten az Akváriumban tartjuk meg az „Emlékeztető szuri” koncertünket, majd egy kisebb szünet után július 3-án a Volt Fesztiválon fogunk fellépni. Valamint a Szigetre kaptunk még meghívást, ott még időpontot nem egyeztettünk. Viszont egy kissé tragikomikusnak érzem, hogy Magyarország két legnagyobb fesztiválja azonnal ugrott a lehetőségre, míg a Szegedi Ifjúsági Napokon nem fogunk fellépni bizonyos okokból kifolyólag.

- Mit gondolsz, népszerűvé lehet tenni a mai fiatalok körében is, az anno mondhatjuk egyik legsikeresebb magyar zenekart?

Én azt gondolom, hogy ez csak PR – kommunikáció és médiafelelősség, semmi más. Ha a véleményformáló zenei sajtó, illetve rádió nem úgy pozícionálja, akkor ez nem következik be. Ha oda állnak mögé, akkor van abba ráció, hogy ez bekövetkezik. De hangsúlyozom, hogy a vidámhangulatú megemlékezésen kívül sokkal több célunk és tervünk nincsen.

Molnár Máté Zoltán

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.