Közélet

A csecsemők és felnőttek kénytelenek együtt várakozni az ortopédiai klinikán

A csecsemők és felnőttek kénytelenek együtt várakozni az ortopédiai klinikán

2015. április 17., péntek
A csecsemők és felnőttek kénytelenek együtt várakozni az ortopédiai klinikán
gyermekklinika03_gs

"Csípőszűrésen jártunk minap Szofival. A legújabb klinikára kellett mennünk, ami tényleg nagyon szép, modern, XXI. századi. Biztosan a koromból adódik, de kissé zokon vettem, hogy a felvételi ablaknál dolgozó hölgy nem köszönt vissza. A következő meglepetés akkor ért, mikor rájöttem, hogy a hathetes újszülöttek egy kalapban vannak az ortopédiára beutalt felnőttekkel."

Felháborodott üzenetet kaptunk olvasónk szegedi Ortopédiai Klinikán szerzett tapasztalatairól. Zsúfolt és levegőtlen folyosókról, a közös várólista miatt hosszúra nyúlt várakozási időről, s a bababarát helyiségek teljes hiányáról írt. Tíz percig sem tartott a vizsgálat, amire legalább 40 percet kellett várnunk - emlékezett vissza a múlthéten történtekre, majd egy olyan papírral engedték őket haza, hogy a kicsi Szofinak úgynevezett terpeszpelenkázást javasolnak. Olvasónk szerint ez azért felháborító, mert minden baba leletén feltüntetik ezt, mégsem magyarázza el senki a kezdő anyukáknak mit is jelent, hogyan kell alkalmazni és mikor tapasztalhatnak javulást a piciknél. A kivizsgálás volt a legkevesebb, a valódi kellemetlenséget a hosszúra nyúlt várakozási idő okozta, amit a felnőtt ortopédiai vizsgálatra váró betegek között kellett tölteniük. Az édesanya aggasztónak tartja a helyzetet, ugyanis a baba immunrendszere nem lenne képes megbirkózni az esetleges fertőzésekkel, betegségekkel. "Gondoltam naivan, biztosan előreveszik az apróságokat, de nem. Köszönés után megkérdeztem az asszisztenshölgyet, hogy mennyit kell várnunk (mert egy kisbaba idővel megéhezik, sőt álmos és nyűgös is lehet), aki hátat fordítva elsétált a folyóson, a válla felett "vakkantva": majd megnézi" - folytatta sorait. Szofi szerencsére rendben tűrte a klinikán töltött időt, édesanyja ellenkező esetben azonban nem tudta volna hová elvinni pelenkát cserélni vagy megszoptatni: "arról már nem is beszélek, hogy a pelenkázó a váróban van, és a várakozók akasztóként használják...".

gyermekklinika_sajttaj0_gs

Még akadnak hiányosságok az új klinikán

Az Ortopédiai Klinika a 410 ágyas klinikai tömb átépítése miatt költözött a jóval kisebb, mintegy 265 ágyas területre. Korábban elkülönített váró állt a gyermekortopédiára beutalt betegek számára, ami alkalmas volt szoptatás, pelenkázás és egyéb csecsemőgondozási teendők ellátására. Mint azt

Facskó Andreától

, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökétől megtudtuk, az új klinika még nem működik teljes kapacitással: az úgynevezett "B" szárny alagsorában, valamint a harmadik emeleten kiépített négy járóbeteg ellátó rendelőt a későbbiekben szerelik fel elkülönített váróhelyiségekkel. "Jelen helyzet átmeneti jellegű, a gyermek és felnőtt rendelések időben elkülönítve működnek. Tekintettel arra, hogy a rendelésre jövő betegek együtt várakoznak más szakmák ambulanciájára várakozó betegekkel (traumatológia, aneszteziológia) ebből adódik az, hogy a gyermekrendelésre várók kénytelenek együtt tartózkodni a felnőtt rendelésre várakozókkal" - világosított fel az elnök. Ugyanakkor hozzátette, az átépítés ellenére folyamatos betegellátást biztosítanak, amit a változással járó nehézségek ellenére a klinika munkatársai legjobb tudásuk szerint végeznek.

Pár hetes kisbabák és felnőttek is ugyanazon a várólistán szerepelnek az ortopédián.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 17.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.