Közélet

13 partnercéggel, 6-10 hallgatóval kezdi a duális képzést az SZTE

13 partnercéggel, 6-10 hallgatóval kezdi a duális képzést az SZTE

2015. április 21., kedd
13 partnercéggel, 6-10 hallgatóval kezdi a duális képzést az SZTE
daalis_kepzes_sajttaj01_gs

„Elkötelezett az SZTE a duális képzés mellett, mert nemcsak versenyképes elméleti tudást szeretnénk nyújtani hallgatóinknak, hanem gyakorlatit is” – szögezte le Devecz Miklós kancellár. A szegedi universitason a következő tanévben a Mérnöki Karon várhatóan tíz diák kezdheti meg tanulmányait duális rendszerben.

„A duális képzésben olyan rendszert kell kiépítenie a Szegedi Tudományegyetemnek a cégekkel és a hallgatókkal közösen, ami mindhárom szereplőnek egy nyertes szituációt teremt. Nagyon fontos lesz – kiváltképp az induláskor –, hogy folyamatosan kommunikáljanak egymással a felek” – jelentette ki

Devecz Miklós

, az SZTE kancellárja, aki úgy értékelte, hogy a duális képzés elitképzésnek tekinthető amiatt, hogy a hallgatók már a kezdetektől gyakorlati tudásra is szert tehetnek. Devecz arról tájékoztatott, hogy az egyetemi vezetők, majd a duális képzés meghirdetését fontolgató karok dékánjai folytattak megbeszélést a területért felelős miniszteri biztossal, továbbá azoknak a cégeknek a képviselői, melyeket a duális képzésben partnerségi megállapodást kötöttek a Szegedi Tudományegyetemmel. Elmondta, a számítástechnika területén akár egy duális képzőközpontnak az alapjai is megvannak Szegeden, ezen felül Mezőgazdasági Kar és a Gazdaságtudományi Kar esetében lehetséges, hogy a 2016/17-es tanévtől elindulhat a duális képzés. A kancellár leszögezte, hogy az SZTE elkötelezett a duális képzés mellett, az intézmény nem csupán versenyképes elméleti tudást szeretne nyújtani a hallgatóknak, hanem gyakorlati tudást is. „A duális képzés révén a végzett hallgatók szinte azonnal be tudnak illeszkedni egy munkahelyi környezetbe, és nem kell adott cégnek kivárnia azt a két-három évet, amíg kellő gyakorlatot szerez egy friss diplomás, és az adott vállalatnál már értékteremtő munkát tud végezni” – részletezte Devecz Miklós. A kancellár kérdésünkre elmondta, a szegedi egyetemen Mérnöki Karán a gépészmérnök szakon voltak meg azok az alapok, melyre építkezve a következő tanévtől elindulhat a duális rendszerű oktatás. Ott korában is lehetőséget tudtak biztosítani a hallgatóknak arra, hogy főleg élelmiszer-ipari cégekhez ki tudjanak menni. A sajtótájékoztatón elhangzott, jelenleg a szociális szakemberképzésben nem indítható el duális rendszerű oktatás. Ez ügyben hivatalos levelet fog írni a szegedi universitas a Duális Képzési Tanácsnak és az EMMI-nek egyaránt abban, hogy esetlegesen ez irányba bővítsék ezt a rendszert.

Szegeden a Mérnöki Kar az úttörő

daalis_kepzes_sajttaj04_gs
Ahogy megírtuk

, az SZTE Mérnöki Karon a gépészmérnök szakon hirdettek duális képzést, később tervezik, hogy kiterjesztik a mechatronikai mérnökökre, majd a mezőgazdasági- és élelmiszer-ipari gépészmérnök szakra, és azt is szeretnék, hogy az élelmiszer mérnöki képzés is csatlakozzon a duális rendszerű oktatáshoz. Az SZTE Mérnöki Kar egyetemi docense

Bíró István

elmondta, április közepéig 13 vállalati partnerrel kötöttek megállapodást, ezek zöme szegedi és környékbeli cég, de szolnoki és bajai is van közöttük. Azt, hogy melyik hallgató vehet részt ebben a képzési formában és melyik céghez is kerül, az a vállalatokon is múlik, hiszen az egyetemi felvételi eljárás után külön felvételiztetik a leendő hallgatókat, vagyis ők választják ki, hogy kiknek szeretnének gyakorlati tudást átadni. Azt, hogy a szegedi universitason pontosan mennyi hallgató vehet részt a duális képzésben, várhatóan szeptemberre derül ki. Bíró István úgy kalkulál, hogy 6-10 hallgatóra reálisan számíthatnak.

21 intézmény, 79 alapszak, 350 vállalati partner

daalis_kepzes_sajttaj03_gs

Országszerte 21 felsőoktatási intézmény indít duális képzést 79 alapszakon a 2015/16-os tanévtől négy speciális szakterületen: műszaki, agrár, gazdaságtudományi és informatikai.

Háry András

, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Felsőoktatási Államtitkárságának a kis- és középvállalkozások duális felsőfokú képzéseinek összehangolásáért felelős miniszteri biztosa a SZEGEDma.hu-nak elmondta, hogy természettudományi szakon is indulhatna a következő tanévtől duális képzés, ám egyik intézmény sem kezdeményezte ezt. „Mesterképzésben duális képzés pénzügyi területen ind, egyelőre kísérleti jelleggel. Az alapképzésben a Duális Képzési Tanács minden évben felülvizsgálja a duálisan indítható szakokat az intézményi igények alapján, de már elindultak az egyeztetések a 2016-os beiskolázásról is” – válaszolta kérdésünkre a miniszteri biztos, hogy bővülhet-e a duális szakok száma. Egyébként a műszaki területen indul a legtöbb duális képzés hazánkban, és ezen belül is kiemelkedően népszerű a gépészmérnöki szak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.