Közélet

Vona: termelő munkahelyek létrehozásával lehet javítani az oktatásfinanszírozást

Vona: termelő munkahelyek létrehozásával lehet javítani az oktatásfinanszírozást

2015. március 12., csütörtök
Vona: termelő munkahelyek létrehozásával lehet javítani az oktatásfinanszírozást

A közoktatásban és a felsőoktatásban is alulfinanszírozottak az intézmények, több forrást valódi termelői munkahelyek létrehozásával lehetne biztosítani - mondta a Jobbik elnöke csütörtökön a Heves megyei Verpeléten, sajtótájékoztatón.

Vona Gábor

úgy fogalmazott, hogy a nemzetgazdaság folyamatosan alulfinanszírozottsággal küszködő alrendszereinek - az oktatás mellett ilyen az egészségügy, a szociális- és a nyugdíjrendszer is - csak a termelőmunkahely-teremtés adhat megoldást. "Az, hogy ezek a rendszerek folyamatosan problémákkal küzdenek, érdemben cáfolja a kormány munkahelyteremtésről hangoztatott sikerpropagandáját". Ha valódi termelő munkahelyeket tudna létrehozni Magyarország, akkor ezen ágazatokra sokkal több forrás jutna - tette hozzá.

Dúró Dóra

, a Jobbik országgyűlési képviselője, az Országgyűlés kulturális és oktatási bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a csütörtökön Gyöngyösön, Gyöngyössolymoson és Verpeléten folytatott megbeszélések tapasztalatai szerint a legnagyobb problémát a mindennapos testnevelés bevezetésével túlterheltté vált tornatermek okozta nehézségek jelentik. Hangsúlyozta: az állami fenntartásba vétellel sem oldódtak meg az épületek infrastruktúráját érintő problémák, fejlesztésekre nagyon kevés pénz jut. A Jobbik szakpolitikusa szerint hibásan valósult meg a felsőoktatásban a kancellária-rendszer bevezetése is, mivel semmilyen garancia nincs arra, hogy egy kancellár valóban a szakmaiságot képviseli egy egyetem vagy főiskola életében. A visszaélések kiszűrésére pedig a régi rendszerben is megvolt a lehetőség - jelentette ki. "El tudjuk fogadni azt az igényt, hogy egy közpénzekből fenntartott intézmény gazdálkodása hatékony és a visszaélésektől mentes legyen. Ám a kancellári rendszer bevezetése és a tervezett konzisztórium a felsőoktatási autonómiába való beavatkozás, ami ellentétes az egyetemi hagyományokkal, és ezt nem tudjuk elfogadni" - mondta. Dúró Dóra elmondta: a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola (KRF) rektora arról tájékoztatta, hogy a KRF-nek az egri Eszterházy Károly Főiskolával való tervezett összevonásáról semmilyen egyeztetést nem folytatott velük a felsőoktatási államtitkárság. A gyöngyösiek egyértelmű álláspontja, hogy továbbra is önállóan szeretnének működni - tette hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.