Közélet

Városüzemeltetési bizottság: terítéken a hőszolgálató és a lakásrendelet

Városüzemeltetési bizottság: terítéken a hőszolgálató és a lakásrendelet

2015. március 26., csütörtök
Városüzemeltetési bizottság: terítéken a hőszolgálató és a lakásrendelet
varosuzemeltetesi_bizottsag03_gs

A lakásrendeleten vitatkoztak a legtöbbet a városüzemeltetési bizottság ülésén, ahol elhangzott, a város 500 milliós tagi kölcsönét várja a SZEHŐ-től és a 300 milliós pótbefizetésről is érdeklődik.

Ménesi Imre

, a Városüzemeltetési, Fejlesztési és Környezetvédelmi bizottság MSZP-s elnöke nem támogatta, hogy a lakásrendelethez benyújtott módosító indítványába egyetlen szót beszúrjon az LMP-s Szentistványi István. Ahogy már a

pénzügyi bizottság ülésén is elhangzott

, az LMP drasztikusnak tartja, hogy 21 ezer 300 forintról 37 ezer forintra emelkedjen az egy főre jutó minimális jövedelemhatár, amivel pályázni lehetne az ingatlanok bérlésére szociális alapon. Szentistványi azt javasolta, hogy a közmunkás bérminimum 50%-ában határozzák meg a minimális jövedelemhatárt, ám azt nem írták bele, hogy a nettó összegre gondolnak, s ebből kerekedett a vita. A városüzemeltetési bizottság ülésén

Szentgyörgyi Pál

gazdasági alpolgármester megjegyezte, hogy nem pusztán a bruttó és a nettó körül van probléma, hiszen közmunkás bérminimumból is többféle van, 4, 6 és 8 órás. Nehezményezte azt is, hogy a sajtó megírta, amit a pénzügyi bizottsági ülésen mondott az LMP-s politikus, nevezetesen hogy embereket száműzne az utcára a város a rendeletmódosítással.

Solymos László

alpolgármester pedig megjegyezte, hogy az LMP-s képviselőnek nincsenek saját ötletei, csak igyekszik rátromfolni az előterjesztésekre, ezúttal azonban elkövetett egy hibát, és kedvezőtlenebb javaslatot nyújtott be, mint az eredeti előterjesztés.

varosuzemeltetesi_bizottsag04_gs

Szentistványi arra hívta fel a figyelmet, hogy sokan még a komfort nélküli önkormányzati lakásokra sem tudnak pályázni, mert egy főre eső jövedelmük nem érte el az elvárt minimumot. Szólt arról is, hogy a rendelet módosítása azt is jelenti, hogy a város lemond az alsóbb rétegekről, mert bár az IKV Zrt. részéről érthető, hogy csökkenteni szeretné kintlévőségeit, de az önkormányzatnak nem pusztán a gazdasági érdekeket kell szem előtt tartaniuk. Szentgyörgyi megjegyezte, hogy az LMP-s képviselő mindig ugyanazt hajtogatja, majd elmondta, hogy a statisztikai adatok szerint 80 ezer forintot kell keresnie ahhoz valakinek, hogy a lakhatását is ki tudja fizetni, de a szegedi önkormányzat nem merte és nem is akarta ilyen mértékűre megemelni a minimális jövedelemhatárt, amit a pályázat tartalmaz.

500 milliót vár a város a hőszolgálatótól

Az energiahivatal továbbra is úgy véli, jogszerűtlenül szerzett tulajdonrészt a Szegedi Hőszolgáltató Kft.-ben az ENERGOTT Kft. tavaly – tájékoztatott Szentgyörgyi Pál, ezért a többségi tulajdonos önkormányzat által delegált ügyvezető igazgató az ügyrendezéséig tartózkodni fog a taggyűléseken a szavazáskor. Ennek indoka, hogy elkerüljék az olyan döntéseket, melyek következményei a jogi helyzet tisztázása után kizárólag az önkormányzatot terhelnék. Az önkormányzat kimutatást kér a SZEHŐ-től arról is, miként fizetnék vissza az 500 milliós, május végén lejáró tagi kölcsönt, illetve a 300 millió forintnyi pótbefizetést mikor és miként tennék meg.

varosuzemeltetesi_bizottsag06_gs

Ahogy megírtuk, tavaly szakmai befektetőt cserélt a cég, amiről csak másfél hónappal később értesült az önkormányzat, és mivel nem tudott élni elővásárlási jogával, ezért eljárást kezdeményeztek. Később

a város által delegált ügyvezetőt is támadta az ENERGOTT

, és az április 3-ára összehívott taggyűlés napirendi pontjai között is szerepel, hogy megtárgyalják az ügyvezetőnek a sajtóban és a nyilvánosság előtt tett nyilatkozatait, illetve azt, hogy ezek miként érintik a SZEHŐ-t mint közszolgáltatót.

Az önkormányzat kimutatást kér a SZEHŐ-től, miként fizetnék vissza az 500 milliós, május végén lejáró tagi kölcsönt, emellett a lakásrendeletről is szó esett a városüzemeltetési bizottság ülésén.

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.