Írjon nekünk

Egyház

Tízezer állami gondozott gyermek számára indult futballprogram

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

kothencz_sajtotajekoztato10kf
Tízezer családból kiemelt fiatal vesz részt az ÁGOTA Alapítvány fociprogramjában. Kothencz János gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgató szerint az egészséges életmód mellett közösségformáló ereje miatt is kiemelt fontosságú a fiatalok sportolása.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatója az ÁGOTA Alapítvány önkénteseivel karöltve országos szintűvé bővítette fociprogramját. Ennek részleteiről szerda délután beszélt a sajtó képviselőinek Czibere Károly államtitkár, aki a szociális ágazat megújulását szolgáló szakmai konzultáció kapcsán látogatott Szegedre. “Tavaly Balog Zoltán miniszterrel és Kiss-Rigó László püspök úrral jelentettük be a labdarúgó programunk kiszélesítését. Ekkor még 1400, az egyházmegye gondozásában lévő, családjából kiemelt fiatal számára biztosítottunk heti háromszori sportprogramot, illetve az ahhoz kapcsolódó élményprogramokat” – mondta el Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi főigazgatója.

“Élj, és játssz becsülettel”

Az ÁGOTA sportéletrendjébe minden megyéből érkeznek fiatalok, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal kötött együttműködés keretén belül csaknem tízezer családból kiemelt fiatal sportolását koordinálhatják össze. “Élj, és játssz becsülettel” mottóval hirdették meg a fociprogramot, mellyel a szellemiségét kívánták visszaadni: itt nem egyfajta versenyistálló jelleggel hajtják a tehetségesnek ítélt gyermekeket, a játék célja az élmény és a közösségformálás.

kothencz_sajtotajekoztato13kf

“A Szeged-Csanádi Egyházmegye számos területen végez közszolgálatot, legyen szó akár felsőoktatásról vagy gyermek- és ifjúságvédelemről. A Gyulán megalapított labdarúgó akadémiánk sem elsősorban a versenysport, hanem az egészségnevelő vonzata miatt hasznos” – mondta el Kiss-Rigó László, aki szerint a labdarúgás az egészség megőrzése mellett szocializációs mivolta miatt is nagyon fontos szerepet tölt be a gyerekek életében, ezért az egyháznak következetesen támogatni kell azt. Megyénként 7-8 nevelőszülői tanácsadói körzet működik, ahol hetente három alkalommal rendszeres edzéseket tartanak, a körzetekben zajló versenyek legjobbjai nagyobb területi, majd megyei vetélkedőkön jutnak tovább, efelett pedig a régiók kupamérkőzései zajlanak. Kothencz János szerint a lebonyolításban nagy segítséget kapnak a Grosics Labdarúgó Akadémiától és partnerként működnek a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanáccsal is, azonban a program teljes egészében önerőből működik.

Czibere: kitüntetett szereplője a gyermekvédelemnek az egyház és az ÁGOTA

“Az egyházmegye és az ÁGOTA Alapítvány kitüntetett szereplője hazánkban a gyermekvédelemnek. Az a szemlélet, melyet az ÁGOTA megvalósított szolgálatában, már évek óta befolyásolja a jogszabályalkotást, országos szinten mutat irányt” – hangsúlyozta Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Többek között ennek a szemléletváltásnak is köszönhető, hogy ma már az állami gondozott gyermekek 64%-a nevelőszülőknél él, a későbbiekben a kormány célja, hogy ez az arány 90% feletti legyen. Ehhez a nevelőszülők képzése is kulcsfontosságú, hogy azok szakképzett módon viselhessék gondját a fogyatékkal élő gyermekeknek is, számukra is a család a legideálisabb környezet – hangsúlyozta az államtitkár.

kothencz_sajtotajekoztato11kf

A kormány stratégiai partnerként tekint az egyházakra, felzárkóztatási és szociális ügyekben rendszeres egyeztetés folyik Czibere Károly szerint. “Mind a szociális, mind pedig a gyermekjóléti, gyermekvédelmi szolgáltatások területén fokozottan számítunk az egyházak közreműködésére, hiszen az ő szakmaiságuk és szellemiségük garanciát biztosít számunkra a hosszú távon fenntartható, a társadalom egészének értékes működésre. Az örökbefogadott gyermekek két családot kapnak, a nevelőszülők mellett az egyházközösségre is számíthatnak” – magyarázta az államtitkár. Kiemelten fontos továbbá a sport is a gyermekek életében, hiszen megtanulhatják a társadalomba illeszkedés legfontosabb alapszabályait a csapatjátékról, kitartásról.

Tízezer családból kiemelt fiatal vesz részt az ÁGOTA Alapítvány fociprogramjában – a sport mellett a közösségépítés eszköze is lehet a labdarúgás!

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 25.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/illesattila.jpg

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál