Közélet

„Teremtett világom” – Tóth Péter jubileumi tárlata a Somogyiban + FOTÓK

„Teremtett világom” – Tóth Péter jubileumi tárlata a Somogyiban + FOTÓK

2015. március 31., kedd
„Teremtett világom” – Tóth Péter jubileumi tárlata a Somogyiban + FOTÓK
kiallitas02

„Alapvetően látványelvű a világom, a természet rejtett szépségét, összefüggéseit, törvényszerűségeit kutatom” – fogalmaz alkotásai kapcsán Tóth Péter képzőművész, akinek negyvenedik születésnapja alkalmából nyílt tárlata a Somogyi-könyvtárban.

Tusrajzokat, akvarellel és vegyes technikával készült képeket is láthatnak az érdeklődők a Somogyi-könyvtárban, amelyek egyfajta keresztmetszetet is adnak

Tóth Péter

munkásságából, hiszen a bibliotéka azért kérte fel a kiállításra, mert idén tölti be negyvenedik életévét. „Ez a jubileumi tárlat egyfajta áttekintés is a főiskolás éveimtől egészen napjainkig. Van néhány tusrajz, ami nagyon közel áll hozzám, például az Öreg tölgy és a Kik vagyunk című munkák, ezek a monokróm technikával készültek, és az embernek a valódi gyökereiről szólnak” – fogalmazott.

Tóth Péter Szegeden született, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola elvégzése után a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán szerzett diplomát 1997-ben. 1998-tól a szegedi Alsóvárosi Általános Iskolában tanít. 2003-tól rajz és művészettörténet tankönyvek szerzőjeként is dolgozik a Mozaik Kiadó megbízásából.

A művek közül testvére,

Tóth Zoltán

tanár a grafikákat emelte ki hagyományos színviláguk és témaválasztásuk miatt, így például a Napraforgók című képet ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az akvarellek, a Lángoló ég és a Tanya mellett említésre kiemelte a vegyes technikával és tussal készült grafikát, a Vándorokat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Tóth Pétert régóta foglalkoztatja a magyarság kérdése, népünk eredete, története, mely szintén megjelenik alkotásain. A Teremtett világom cím egyrészt utal arra, hogy minden művész teremt saját magának egy különálló világot, így amit elénk, nézők elé tár, az általa létrehozott, megálmodott világ. „Ez a tárlat azonban arról is szól, hogy magamon átengedem azt, amit látok, amit tudok és amit elképzelek, s ezekből próbálok valami kerek egészet létrehozni” – magyarázta Tóth Péter. Kérdésünkre elmondta, egy tanárnak, aki egyben alkotó is, arra akad lehetősége, hogy megmutassa magát a nagyközönségnek, Tóth Péternek a munka mellett viszont kevés ideje marad az alkotásra, ezért igyekszik az iskolai szünetekben elmélyültebb alkotómunkát végezni, például művésztelepeken. Megtudtuk, idén nem tervez már kiállítást, de elárulta, hogy most a festészet mellett elkezdett verseket is írni.

László Anna

grafikusművész fiának, Tóth Péternek a jubileumi kiállítása április 7-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeletén.

Tóth Péter képzőművésznek negyvenedik születésnapja alkalmából nyílt tárlata a Somogyi-könyvtárban

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 31.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.