/

„Teremtett világom” – Tóth Péter jubileumi tárlata a Somogyiban + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 8 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

kiallitas02

„Alapvetően látványelvű a világom, a természet rejtett szépségét, összefüggéseit, törvényszerűségeit kutatom” – fogalmaz alkotásai kapcsán Tóth Péter képzőművész, akinek negyvenedik születésnapja alkalmából nyílt tárlata a Somogyi-könyvtárban.

Tusrajzokat, akvarellel és vegyes technikával készült képeket is láthatnak az érdeklődők a Somogyi-könyvtárban, amelyek egyfajta keresztmetszetet is adnak Tóth Péter munkásságából, hiszen a bibliotéka azért kérte fel a kiállításra, mert idén tölti be negyvenedik életévét. „Ez a jubileumi tárlat egyfajta áttekintés is a főiskolás éveimtől egészen napjainkig. Van néhány tusrajz, ami nagyon közel áll hozzám, például az Öreg tölgy és a Kik vagyunk című munkák, ezek a monokróm technikával készültek, és az embernek a valódi gyökereiről szólnak” – fogalmazott.

Tóth Péter Szegeden született, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola elvégzése után a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola földrajz-rajz szakán szerzett diplomát 1997-ben. 1998-tól a szegedi Alsóvárosi Általános Iskolában tanít. 2003-tól rajz és művészettörténet tankönyvek szerzőjeként is dolgozik a Mozaik Kiadó megbízásából.

A művek közül testvére, Tóth Zoltán tanár a grafikákat emelte ki hagyományos színviláguk és témaválasztásuk miatt, így például a Napraforgók című képet ajánlotta az érdeklődők figyelmébe. Az akvarellek, a Lángoló ég és a Tanya mellett említésre kiemelte a vegyes technikával és tussal készült grafikát, a Vándorokat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Tóth Pétert régóta foglalkoztatja a magyarság kérdése, népünk eredete, története, mely szintén megjelenik alkotásain.

A Teremtett világom cím egyrészt utal arra, hogy minden művész teremt saját magának egy különálló világot, így amit elénk, nézők elé tár, az általa létrehozott, megálmodott világ. „Ez a tárlat azonban arról is szól, hogy magamon átengedem azt, amit látok, amit tudok és amit elképzelek, s ezekből próbálok valami kerek egészet létrehozni” – magyarázta Tóth Péter. Kérdésünkre elmondta, egy tanárnak, aki egyben alkotó is, arra akad lehetősége, hogy megmutassa magát a nagyközönségnek, Tóth Péternek a munka mellett viszont kevés ideje marad az alkotásra, ezért igyekszik az iskolai szünetekben elmélyültebb alkotómunkát végezni, például művésztelepeken. Megtudtuk, idén nem tervez már kiállítást, de elárulta, hogy most a festészet mellett elkezdett verseket is írni.

László Anna grafikusművész fiának, Tóth Péternek a jubileumi kiállítása április 7-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár első emeletén.

no images were found

Tóth Péter képzőművésznek negyvenedik születésnapja alkalmából nyílt tárlata a Somogyi-könyvtárban

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 31.

Előző sztori

Vízilabda: Dalmády Szandra szoros párharcot vár a Dunaújváros ellen

Következő sztori

Közösségi segítséggel kaphatott művégtagot a zákányszéki férfi + VIDEÓ