Közélet

Megváltoztatják a Ságvári-gimnázium nevét (FRISSÍTVE)

Megváltoztatják a Ságvári-gimnázium nevét (FRISSÍTVE)

2015. március 19., csütörtök
Megváltoztatják a Ságvári-gimnázium nevét (FRISSÍTVE)
sagvari_tuntetes08kf

Megváltoztatják a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának nevét - idézte Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkárának Szabó Sándor (MSZP) országgyűlési képviselő levelére írt válaszát csütörtöki számában a Délmagyarország. Az universitas leszögezi, a névváltoztatás kezdeményezője nem lehet az SZTE.

Rétvári Bence

válaszában közölte: a gimnázium új névadóját a helyi közösség szempontjaira tekintettel találják meg. Az Emmi államtitkára levelében a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalására hivatkozott, amely kimondja,

Ságvári Endre

neve „a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint (…) 20. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartásához kapcsolható”. Az államtitkár szerint egy demokratikus ország értékrendje "nemet mond minden totalitárius, népirtó rendszerre, és nem tekinti hőseinek, példaképeinek azokat az embereket, akik diktatúra kiépítésében vagy diktatúra eszméinek terjesztésében játszottak szerepet". Rétvári Bence szerint az iskola figyelemre méltó teljesítménye és tiszteletre méltó hagyományai "nem Ságvári Endre nevének következményei". Szerinte fontos, hogy mindenki számára vállalható példaképei legyenek az intézménynek, ne olyanok, akik megosztják az embereket.

Szabó Sándor

levelében hangsúlyozta, az idén 60 éves intézmény keményen megdolgozott hírnevéért, amelyet nem lehet "egyszerűen egy másik név mögé préselni". A szocialista honatya emlékeztetett arra, hogy egy közösségi portálon már több mint tízezren próbálják megvédeni a „ságvárizmust”. Hangsúlyozta, szegediként csak megerősíteni tudja a tiltakozók álláspontját, a Ságvári-gimnázium neve "brandet jelent" nemcsak a városban, hanem az egész országban – áll a Délmagyarország cikkében.

A Szegedi Tudományegyetem sajtóközleménye:

A Szegedi Tudományegyetem Ságvári Gyakorló Gimnáziumának átnevezése ügyében Rétvári Bence államtitkár úr és Szabó Sándor országgyűlési képviselő úr között lezajlott levélváltással kapcsolatban sajtóhírek jelentek meg 2015. március 19-én. Bár a levelezés tartalmáról a sajtóhíreken kívül nincs semmilyen konkrét információja a Szegedi Tudományegyetem vezetésének, illetve az SZTE 2015. februári közleményéhez képest egyéb érdemi fejleményről sincs tudomása, az üggyel kapcsolatban a következőket kívánja ismételten leszögezni. A felsőoktatási intézmények fenntartói irányítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Felsőoktatási Államtitkárság képviseli, így az SZTE vezetése az SZTE gyakorló iskolája elnevezése kérdésében is Palkovics László államtitkár úrral áll kapcsolatban. A vele való egyeztetések során kiderült, hogy a jogi szabályozás nem ad választ a pontos eljárásrendre. Sőt: bizonyos ellentmondás van a Köznevelési törvény és a Felsőoktatási törvény között abból a szempontból is, hogy formálisan kinek kell kezdeményeznie a névváltoztatást. A Szegedi Tudományegyetem vezetésének jogi álláspontja szerint e kezdeményező nem lehet az SZTE, mert ezzel sérülne az emberi erőforrások miniszterének a Felsőoktatási törvényben egyértelműen megfogalmazott joga. Az EMMI Felsőoktatási Államtitkárság jelezte, hogy egyértelmű helyzetet kíván teremteni, szükség esetén a jogszabályok megfelelő módosításával. Erre megfelelő idő áll rendelkezésre, mivel a névváltoztatást egyébként is csak a következő tanév kezdetével lehet végrehajtani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.