Közélet

Izraeli mezőgazdasági módszereket honosítanának a Homokhátságon

Izraeli mezőgazdasági módszereket honosítanának a Homokhátságon

2015. március 12., csütörtök
Izraeli mezőgazdasági módszereket honosítanának a Homokhátságon
ilan_mor_sajttaj04_gs

Radnótis középiskolásokkal és izraeli egyetemistákkal találkozott Szegeden Ilan Mor. Izrael magyarországi nagykövete Mórahalmon Nógrádi Zoltán polgármesterrel is egyeztetett, Vásárhelyen pedig egy bemutatófarm kiépítését szorgalmazza, ahol az Izraelben már jól működő mezőgazdasági módszerekkel ismerkedhetnének meg a gazdák.

Csütörtökön ismét Szegedre látogatott

Ilan Mor

- Izrael Állam magyarországi nagykövete hazájának cserediákjaival és a Radnóti gimnázium iskolásaival futott össze a nap folyamán, emellett a térség számára fontos gazdasági

egyeztetéseket folytatott

Nógrádi Zoltán polgármesterrel.

Bemutatófarmot alakítanának ki Vásárhelyen

"Gazdasági egyeztetést folytattunk annak okán, hogy egy izraeli vállalkozó komolyan érdeklődik a homokhátsági régió iránt, elsősorban az öntözéses technológiákkal kapcsolatban. Nem vagyok mezőgazdasági szakember, de a térség éghajlata és talajszerkezete a hallottak alapján sok hasonlóságot mutat az izraeli száraz, részben már sivatagos területek között. Az ott sikerrel alkalmazott mezőgazdasági módszerek valószínűleg ebben a térségben is alkalmazhatóak lesznek" - mondta el a sajtónak Ilan Mor. A nagykövet ígéretet tett a polgármesternek, hogy az említett izraeli üzletember hamarosan személyesen is felkeresi őt, illetve a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági karát Hódmezővásárhelyen. "Értesüléseim szerint komoly földterületek állnak rendelkezésre Hódmezővásárhely környékén, melyek kihasználtsága még nem megfelelő. Elképzelésem szerint egy olyan bemutatófarmot kellene itt kialakítani, ahol az Izraelben használt mezőgazdasági technológiákat lehetne bemutatni a vásárhelyi, illetve a környéken élő gazdálkodók számára" - mondta el a nagykövet. Csütörtök este a nagykövet a Szent-Györgyi Albert Rotary Club képviselőivel is találkozott.

ilan_mor_sajttaj01_gs

Magyarországi utazása során a nagykövet mindig igyekszik felkeresni középiskolás diákokat, ezúttal a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanulóinak tartott egy közel kétórás előadást. Célja most is az volt, hogy a híradásokban gyakran szereplő ország egy kevésbé reklámozott oldalára is rámutasson. Az egyetem orvostudományi karán pedig az izraeli hallgatókkal beszélt a nagykövet, akik között zsidó és arab diákokat is köszöntött. A szegedi - illetve összességében a magyar - felsőoktatásról nagyon jó véleménnyel van, elmondása szerint az itt végzett hallgatók kiváló szaktudással térhetnek haza. Szívesen látna kutatás-fejlesztési együttműködést is az SZTE és izraeli egyetemek között.

Példás a vallások közötti együttműködés Szegeden

Rendkívül pozitívnak értékelte a kormány támogatását a

szegedi zsinagóga felújítására

. Az épület nem csak egy vallási közösség imahelyét jelenti, de egy kulturális központot is, melynek nyitott kapukkal kell várnia más vallásúakat is. "Ahogy kérjük a keresztény felekezetektől, hogy nyissanak a zsidó közösségek felé, úgy fordítva is fontosnak tartjuk ezt. Elsősorban a Mazsihisz, de minden kisebb zsidó közösség feladata, hogy köreikbe invitálják a nem zsidó vallásúakat, megismerjék hagyományainkat, múltunkat. Ezzel lehet elejét venni mindazoknak a félelmeknek, melyek az antiszemitizmus gyökeréül is szolgálnak" - emelte ki Ilan Mor.

ilan_mor_sajttaj02_gs

Lednitzky András

, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke kiemelte: Szegeden szerencsére példát mutat a vallások közötti tevékeny együttműködésben. "Rendszeres és nagyon jó kapcsolatot tartunk Kiss-Rigó László megyéspüspökkel, közösen is pályázunk értékek megmentésére. Az országban egyedül a Szeged-Csanádi Egyházmegye volt, amely saját forrásból a holokauszt szegedi áldozatainak emelt emlékművet a Dóm téren" - mondta Lednitzky András. Hozzátette azt is: jelenleg idegenforgalmi témában pályáznak együtt a Szegedi Szabadtéri Játékokkal és a püspökséggel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.