Közélet

Fáklyásmenet vonult végig a belvárosban a Ságvári-gimnáziumért + FOTÓK

Fáklyásmenet vonult végig a belvárosban a Ságvári-gimnáziumért + FOTÓK

2015. március 30., hétfő
Fáklyásmenet vonult végig a belvárosban a Ságvári-gimnáziumért + FOTÓK
tuntetes_sagvari13_gs

Közel kétezer fő vonult fel fáklyákkal Szeged belvárosában, a résztvevők a Ságvári-gimnázium átnevezése ellen tüntettek. Az Aradi téren összegyűlt tömeg közösen éljenzett, mikor a Hősök kapujának boltíve felett felragyogott a Ságvári felirat, majd a kormányhivatal épülete elé vonult, ahol Balog Zoltán miniszternek címzett petíciót nyújtottak át. Mi is elkísértük a tömeget!

20.25:

A dalt követően a fáklyákat eloltották. A tömeg szép lassan elkezdett szétszéledni, véget ért a tüntetés.

Dalra fakadtak a demonstrálók

20.19:

A tömeg felsorakozott a kormányhivatal előtt, ahol a szervezők átadják a petíciót. Elmondásuk szerint nem csupán a szegedieket mozdította meg az ügy, de voltak, akik a határ túloldaláról érkeztek a demonstrációra. "Halljuk a petíciót!" - skandálták a tüntetők. A szervezők azonban nem olvasták fel, mint mondták, a személyes hangvételű levelet kimondottan Balog Zoltán miniszternek írták, de annak szövege hamarosan felkerül a "Ne nevezzék át a Ságvárit" elnevezésű Facebook-oldalra. Válaszul a demonstrálók tapsvihart követően a "Ságvári!" rigmust zengették, majd elénekelték a "Ha én rózsa volnék..." kezdetű dalt.

tuntetes_sagvari46_gs

20.08:

Több ezren érkeznek meg fokozatosan a Rákóczi térre. A menet eleje már a helyszínen, a vége még csak most hagyja el a Széchenyi teret.

20.00:

Rengetegen gyűltek össze a Széchenyi téren. A sor eleje bevárja a végét, hamarosan együtt fordulnak így rá a Kossuth Lajos sugárútra.

Je suis Ságvári

19.50:

Pontos becslést nehéz mondani, mert a tömeg hézagosan, hosszú sorban halad, létszámában mindenesetre az internetadó- és a tandíjellenes szegedi megmozdulásokhoz mérhető a Ságvári-gimnázium átnevezése elleni demonstráció. A menet a Széchenyi térnél tart. Vannak, akik fáklya hiányában zseblámpával világítanak, sőt, egy-egy tranparens is elükerült, többségében "Je suis Ságvári" felirattal.

tuntetes_sagvari27_gs

19.45:

A hosszúra nyúlt menet vége még éppen csak elhagyta a Dugonics teret, az eleje már elérte a Klauzál teret. Sokan út közben csatlakoztak, mások az utca széléről integetnek, és biztatják a felvonulókat. A tüntetés békésen zajlik, semmilyen rendbontás nem történt eddig.

19.35:

"Nevezzék át Rétvárit! Nevezzék át a politikusokat a parlamentben!" - hangoztatta egy idős hölgy a sorban, amely már megérkezett a Dugonics térre. Mindkét oldalról sárga mellényes szervezők biztosítják a menetet. Az emberek beszélgetnek, skandálás nincs.

19.30:

Közel ezer fő indult el a Dugonics tér irányába, a menet számtalan égő fáklyája csodás látványt nyújt a szegedi éjszakában.

Kigyulladt a Ságvári-felirat a Hősök kapuja felett

19.20: "Nézzetek fel a Ságvárira!" - kiáltották a szervezők. A Hősök kapuja fölött pedig a Ságvári felirat ragyogott ki egy égősor jóvoltából. Taps és ováció fogadta a résztvevők oldaláról a látványosságot. Közben meggyúltak az első fáklyák is. 19.15: "Ne felejtsük: nem valami ellen, hanem valami mellett állunk ma ki!" - hangzott el a szervezők részéről. Az Aradi teret félig már megtöltötték a demonstrálók. A tanárok és diákok között több politikust is felismertünk. Binszky József (DK), Kozma József (MSZP), Szentistványi István (LMP) egyaránt a tömegben vannak, illetve - bár mi magunk egyelőre nem láttuk - Botka László polgármester is jelen van egyes beszámolók szerint. 19.05: Mostanra már 400-nál is több tüntető gyűlt össze az Aradi-téren, percekkel ezelőtt több tucat iskolás is érkezett a helyszínre. A szervezők ságváris kitűzőket is osztogattak, sokan kitűzték már mellükre a szívecskét az iskola - jelenlegi - névadójával. Cselovszki György, a gimnázium 9.b osztályos tanulója osztálytársaival érkezett. Mint mondta, 60 éve viseli már az intézmény a nevét, amely nagyon sokat jelent az itt tanulók és itt dolgozók számára. Azért jöttek ki, mert ők sem szeretnének új névadót. Elmondásuk szerint több pedagógusokat is látták a rendezvényen. Kitértek rá, a tanári kar részéről ez nem volt mindennapos téma, de jól tudják, hogy a pedagógusok is ellenzik a névváltoztatást. 18.55: Hevesi Éva, a szülői munkaközösség elnöke fog átadni egy petíciót a kormányhivatalban, amit Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének címeznek. A petíció lényege röviden annyi, hogy a Ságvári egy brand, amit a szülők és a diákok együtt alakítottak ki az évek alatt. Mindamellett, hogy Ságvári Endre személye is vállalható - erről az MTA legutóbbi ülésén is állást foglalt. Az iskolai tanulói és tanárai sem támogatják és tartják jó dolognak a névváltoztatást. Idő közben a tömeg már körülbelül 100 főre nőtt, és talán a fáklyák is előkerülhetnek, mert kezd csendesedni az esőzés. 18.50: A "Ne nevezzék át a Ságvárit" néven alakult Facebook-oldal adminisztrátorai az események előtt egy órával közölték a tagokkal: egy névtelenséget kérő ságváris öregdiák mintegy 50 ezer forinttal járult hozzá az Örökké Ságvári kitűzők legyártásához. 18.45: Nem kedvez a természet a Ságvári-gimnázium névváltoztatása ellen hirdetett tüntetésnek. A délután öt órakor a városra zúduló eső nem akar abbamaradni, valószínűleg az utóbbi napok legmostohább időjárását fogták ki ebben a néhány órában a szervezők. Ez eddig a létszámon is megmutatkozik, a Facebook-csoportban 800 fölött jelentkező tömegből eddig körülbelül 30-35 ember van jelen.

Korábban írtuk:

Hétfő este hét órakor fáklyás felvonulásra indulnak a belvárosban a Ságvári-gimnázium átnevezése ellen tüntetők. A menet az Aradi Vértanúk teréről a Csongrád Megyei Kormányhivatal épülete elé vonul majd, ahol egy petíciót adnak át a szervezők. A Facebook-on meghirdetett eseményre már több mint nyolcszázan jelentkeztek - többek között Botka László polgármester is jelezte részvételi szándékát, aki a pénteki közgyűlésen a baloldali politikusokkal egyetemben ságváris kitűzővel már tiltakozott az intézmény átkeresztelése miatt. Az átnevezéssel kapcsolatban portálunk számtalan véleményt, olvasói levelet is közzétett már, illetve bemutattuk az iskola történetének azon rövid epizódját is, amikor Hunyadi János nevét vette fel. Legutóbb Rétvári Bence államtitkár Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő levelére válaszolta azt: egy demokratikus országban vállalhatatlan Ságvári Endre neve, "új névadóját a helyi közösség szempontjaira tekintettel találják meg". Portálunk folyamatosan beszámol az esti tüntetésről!

Véget ért a fáklyás tüntetés a Ságvári gimnázium átnevezése ellen - részletek fotókkal ITT: http://szegedma.hu/?p=522894

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. március 30.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.