Dr. Csada László-díjjal ismerték el a fogyasztóvédelem kiválóságait + FOTÓK

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

csada_laszla_dij_atadas12_gs

Fogyasztóvédelmi Napot tartottak az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán és az intézmény gyakorló általános iskolájában, majd a fogyasztóvédelem iránt elkötelezetteknek adták át a dr. Csada László-díjat.

„Csongrád megye speciális helyzetben van, hiszen nemcsak határon belül, hanem azon túl is van együttműködő partnere, a Zentai Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, vagyis sikerült az együttműködést kiterjeszteni az országhatáron kívülre is. Az is feladatunk, hogy segítsük őket az európai uniós felzárkózáshoz, s ebben kiváló munkát végez a Csongrád Megyei Kormányhivatal” – fogalmazott Szente István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megbízott főigazgatója a díjátadó ünnepségen.

Juhász Tünde kormánymegbízott elmondta, a Fogyasztóvédelmi Világnapon meg kell emlékezni Csada László (1921-2009) munkásságáról, aki a Fogyasztók Országos Tanácsa (FOT) elnökségének tagja, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) elnökségi tagja, egyben az OFE Csongrád Megyei Szervezetének elnöke volt. Csada Lászlónak a fogyasztóvédelem iránti elhivatottságát az emberek iránti felelősségérzet motiválta. Az ő nevéhez fűződik többek között az OFE első közmű szolgáltatóval szemben megnyert közérdekű keresete, amely az akkoriban bevezetett, becsült fogyasztás alapján történő számlázás miatt indult.

csada_laszla_dij_atadas01_gs

A kormányhivatal, a Dél-alföldi Regionális Fogyasztóvédelmi Egyesület, valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tavaly alapította a dr. Csada László-díjat, amellyel a fogyasztóvédelem iránti elkötelezettséget ismerik el a vállalkozói, valamint a civil szférában és a közigazgatásban dolgozók között. Az elismerést ebben az évben a közigazgatási területen végzett tevékenységéért Kriesch Attila, az Európai Fogyasztói Központ vezetője, a civil területen végzett tevékenységéért Dékány László, a Csongrád Megyei Békéltető testület elnöke kapta, aki személyesen ismerte Csada Lászlót, dolgozott is az OFE Csongrád Megyei Szervezetének elnökével. Szintén díjat vehetett át vállalkozási területen végzett fogyasztóvédelmi tevékenységéért Kovács Rezsuk Gábor, a Transcommers Kft. ügyvezető igazgatója.

A helyes vásárlói szokásokról az iskolapadban is

„A kormányhivatal a mai napot a fogyasztóvédelemnek szentelte, a Szegedi Tudományegyetemmel karöltve Fogyasztóvédelmi napot tartottunk a Juhász Gyula Pedagógusképző karon és a gyakorló általános iskolában. A tudatos fogyasztóvédelmi magatartás kialakítását nem lehet elég korán elkezdeni. Mai világunkban már a legkisebb korban kell és érdemes is foglalkozni a fogyasztóvédelemmel” – fogalmazott Juhász Tünde. A gyerekek az „Okoskosar” és az „Okosotthon” interaktív oktatóalkalmazásokkal ismerkedhettek meg, míg a leendő pedagógusoknak előadásokat tartottak.

csada_laszla_dij_atadas11_gs

„Korra, nemre való tekintet nélkül mindenkit érint a fogyasztóvédelem, hiszen mindannyian vásárlók vagyunk” – jegyezte meg a kormánymegbízott, aki Az egyetemmel való együttműködésről elmondta, hogy az SZTE JGYPK dékánjával, Marsi Istvánnal egy együttműködést indítottak útjára. Ennek lényege, hogy a pedagógusképzésben résztvevők oktatásában helye lesz a fogyasztóvédelemnek, az alapozó tantárgyakba fogják beépíteni a fogyasztóvédelmi alapismereteket, vagyis a jövő generációját oktatók-nevelők mindegyike a tudatos fogyasztói és vásárlói szokásokkal kapcsolatos ismeretekkel gazdagodik.

Előző sztori

Kiskutyát mentett az Orpheus Szegeden

Következő sztori

Magyarország Érdemes Művésze lett a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője

Legutóbbi hasonló cikkek

Pontosítás

Pontosítjuk az "Újra bilincsben Szabó Bálint!’’ című cikkünket.…