Csütörtöki programajánló: Internet-Fiesta, Chameleon Jazz Band, Belmondo és Cimbaliband

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

internet_szamitogep_laptop_informatika

Számos program várja a szegedieket csütörtökön: Internet-Fiesta a Somogyi könyvtárban, Szegedre érkezik a Máriapócsi Kegykép, Tiszatáj Szalon és kiállításmegnyitó lesz a REÖK-ben, kezdődik az Iráni Kulturális Hét, valamint nem áll le az Észt Hét sem, mindemellett koncertet ad a Chameleon Jazz Band, a Belmondo és Cimbaliband.

Ebben az évben március 19-én (csütörtökön) rendezi meg tudományos konferenciáját biológushallgatók számára az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában (Temesvári körút 62.). Az eredményhirdetésre és a díjak ünnepélyes átadására 13:15-kor kezdődik. Az eltelt évek alatt számos kiváló biológushallgató érte el itt első komolyabb sikerét – többük mára elismert fiatal kutató.

Különleges programsorozattal várja az érdeklődőket a Somogyi-könyvtár március 19. és 26. között a 16. Internet-Fiesta keretében. „Környezetünk és családunk az interneten” – az idei, sorrendben tizenhatodik alkalommal megrendezett Internet-Fiesta központi témája. Az internet- és digitális kultúra népszerűsítését szolgáló programban a könyvtárak bemutatják, milyen lehetőségeket kínál a világháló szűkebb és tágabb környezetünk megismerésére. A helytörténeti adatbázisokat népszerűsítő előadásokon kívül még játékos totók, értékes nyeremények is várják az érdeklődőket. Ízelítő a tervezett témákból: Így neteztek ti – Szegedi hírességek internetezési szokásai; Régi képeslapok és árvízi fotók a könyvtár digitális adatbázisában; A Szeged régi fotói – facebook-közösség bemutatkozása; Mozi a könyvtárban – helyi vonatkozású filmek, dokumentumfilmek, filmhíradók a neten. Részletes program a Somogyi-könyvtár honlapján. A rendezvényt az Informatikai és Könyvtári Szövetség és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Frank. E. Osterloh (University of California, Davis, California, USA) előadása várja az érdeklődőket Photocatalytic water splitting with suspended inorganic nanostructures címmel a SZAB Székházban 15 órától.

szentkepAz országjárásra indult Máriapócsi Kegykép 15 órára érkezik Szegedre, a Lechner téri görögkatolikus Szent Rozália-kápolnába, ahol ünnepélyes keretek között fogadják. 16-17 óra között a hívek menete viszi át az alsóvárosi Havasboldogasszony templomba, ahol másnap, március 20. péntek déli 12 óráig látogatható. A Máriapócsi Kegykép szegedi tartózkodását szertartások és imaórák kísérik. A részletes program ITT olvasható.

Hegedus Ioan Andrei Nem itteni tájak című kiállítását Gortva Tamás, a Radnóti Miklós kísérleti Gimnázium magyartanára nyitja meg a REÖK Palotában 17 órakor.

A Tiszatáj Szalon a REÖK-be költözött. Az ingyenes programsorozat újabb állomásán két kötet bemutatóját tartják meg 18 órától. Voigt Vilmos Jelek és vallások illetve Nagy János Hullámok a Weöres-tengerből c. könyvéről a szerzőkkel Pál József beszélget.

Az Iráni Iszlám Köztársaság Budapesti Nagykövetsége, a Sano in Vita Magyar – Iráni Baráti Kör, a Magyar – Iráni Baráti Társaság, a Közéleti Kávéház Alapítvány, a Szegedi Tudományegyetem, a Somogyi-könyvtár és a Belvárosi mozi közös szervezésében indul az Iráni Kulturális Hét a Belvárosi moziban 18 órától ünnepélyes megnyitóval, iráni tradicionális zenei koncerttel, illetve egy kiállítással a Somogyi-könyvtár perzsa kincseiből, majd iráni filmvetítéssel. A teljes program és a héten vetítendő iráni filmek listája megtekinthető ITT.

19 órától a tavalyi év legjobb észt filmjének választott Keresztszélben című alkotással folytatódik az Észt hét a Grand Caféban. A film egy máig eleven nemzeti trauma, a szibériai deportálások témájának különleges technikával készült, méltóságteljes és megindító feldolgozása. A tavaly nagy sikert arató Kertu alkotója újabb filmmel jelentkezik: Ilmar Raag Nem jövök vissza című szívszorító drámájában két árva lány autóstoppal szeli át Oroszországot, hogy felkeressék egyikük Kazahsztánban élő nagymamáját. A szerelmesfilmek és a varázslatos észt tájak kedvelőnek szánják a szervezők a Cseresznyés dohány című, hamisítatlan észt hangulatú romantikus filmet.

19 órától az IH Rendezvényközpont színpadán az Artisjus-díjjal kitüntetett Bálint Rezső által vezetett Chameleon Jazz Band lép fel. “Minden rendezvényünknek egyetlen és világos üzenete van! Eltölteni együtt egy tartalmas, de laza estét. Egy olyat, amire szívesen emlékezünk majd vissza. Amikor a zenekar nekikezd és elindul a show, abban a pillanatban minden oda nem illő dolgot kint kell hagynunk az ajtón kívül! Nincsenek gondok, nem sietünk sehova, nem vár a munka, nincsenek határidők. Csak a zene van, a zenekari tagok és a közönség. Együtt nevetünk, együtt dúdoljuk a dalokat. Együtt lélegzünk, együtt létezünk. Mi ott leszünk és szeretettel várjuk Önöket!” – invitálnak.

A Belmondo és a Cimbaliband ad koncertet a Rongy Kocsmában 20 órától. “2014-ben a Belmondo frontembere, Czutor Zoli és a Cimbaliband tagjai igen jó barátságba keveredtek. Több alkalommal vendégeskedett Zoli Cimbaliék koncertjein, többek között a Sziget Volt-Petőfi színpadán is őrületeset zúztak! Ezt a gyümölcsöző kapcsolatot emelik újabb szintre Szegeden, hiszen most a Belmondo hívta meg a Cimbalibandet! Nem kizárt, hogy a Belmondo koncertjén is feltűnik majd egy-két ismerős arc Cimbaliéktól, de ami biztos, hogy Unger Balázs bandája ismét vendégül látja Czutor Zolit, akivel nem csak Belmondo számok feldolgozásával készülnek, hanem újragondolnak egy-két régi Nyers számot is!” – szól az esemény ajánlója.

Folyamatos kiállítások, programok:

Gondolatfújás, Bóbita-sarok, versfoltozás és gépelde: így kelnek életre Weöres Sándor versei a szegedi Fekete-házban a Petőfi Irodalmi Múzeum időszaki kiállításán. A megmozdult szótár című tárlaton izgalmas installációk segítségével lehelhetnek életet a legendás író-költő műveibe a látogatók. A tárlaton lehet gondolatot fújni, verset foltozni, rajzolni és szüretelni is. A legkisebbek a Bóbita-sarokban játszhatnak, míg a nagyobbakat a gépelde várja: egy korabeli írógép segítségével saját alkotásokat faraghatnak Weöres műveiből. A falakat az író saját illusztrációi díszítik, így a látogatók teljesen elmerülhetnek Weöres Sándor verseinek csodálatos világában. A kiállítás augusztus 31-ig tekinthető meg.

Kocsis Brigitta festőművész alkotásaiból rendezett kamarakiállítás látható a Somogyi-könyvtár első emeleti zeneszobájában. Kocsis Brigitta többszörös Kanadai Művészeti Tanács díjas. Párizsban és Berlinben is folytatott tanulmányokat, részt vett a genfi Art Biennálén. A kiállítás április 2-ig tekinthető meg. A program a Somogyi-könyvtár és a Szegedi Tehetségpont közös rendezvénye.

A Somogyi-könyvtár Vasváry-gyűjteménye számos visszaemlékezést, levelet, fényképet őriz az amerikai polgárháború küzdelmeiben résztvevő magyar – köztük szegedi – hősökről. A Lincoln magyar hősei című kiállítás megemlékezik az 1848–49-es szabadságharc emigrációba kényszerült katonáiról, akik önként ajánlották fel szolgálataikat Lincolnnak. A tárlat 2015. március 12-től május 6-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszinti kiállítóterében.

ampovics_fotoA Dél-Alföld madárvilágát és természeti szépségeit mutatja be Ampovics Zsolt fotókiállítása a Somogyi-könyvtárban. A képek alkotója így vall a természethez és a fotózáshoz fűződő viszonyáról: „A természethez való szorosabb kötödésem tíz éves korom körül kezdődött, amikor szüleimtől két csízt kaptam karácsonyra. Figyelmem ekkor a madarak fele fordult, majd rajtuk keresztül kiteljesedett az egész körülöttünk levő csodálatos természeti környezetre. A fotózást már igen korán elkezdtem egy Zenit típusú géppel, de az igazi áttörést a digitális gépek megjelenése hozta.” A kiállítás 2015. március 5-től április 15-ig tekinthető meg a Somogyi-könyvtár földszinti Internet-terében.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

Az első világháború idején bevonuló francia hadsereg, tankok a Városháza előtt 1956-ban, a nagy árvíz pusztítása – a szegediek Széchenyi terének elmúlt 150 évéből, a rendkívüli eseményekből és a hétköznapok érdekességeiből szemezget a Fekete ház új fotókiállítása. A sokat látott tér című tárlatot március 29-ig áll nyitva a közönség előtt.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Előző sztori

Biztossá vált, hogy megépül a Tram-Train Vásárhely és Szeged között

Következő sztori

Vízilabda: nagy küzdelemben maradt alul a Szeged a BVSC ellen + FOTÓK