/

Balog Zoltán levélben gratulált Kocsis Fülöpnek, a görögkatolikusok első metropolitájának

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

FERENC pápa; Kocsis Fülöp

Az emberi erőforrások minisztere levelében gratulált Kocsis Fülöp püspök kinevezéséhez, s jó kívánságait fejezte ki a magyar görögkatolikusok első metropolitájának.

Balog Zoltán – MTI-hez péntek este eljuttatott levelében – azt írta: nagy örömmel értesült a hírről, hogy Ferenc pápa pénteken debreceni székhellyel megalapította a Magyar Katolikus Egyházon belül működő Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyházat. “Hatalmas megtiszteltetés érte mind a magyar görög katolikusokat, mind pedig Magyarországot” – hangsúlyozta Balog Zoltán, megjegyezve: ugyancsak örömmel fogadta, hogy Ferenc pápa a Hajdúdorogi Egyházmegyét metropolitai székké emelte, amelynek első metropolitájává Kocsis Fülöpöt nevezte ki.

A miniszter kiemelte, hogy Kocsis Fülöp püspöksége alatt “mindig nagy szolgálatot tett a magyarországi görög katolikus hívek, valamint az egyház és a jó Isten számára”. “Mindig jó érzéssel tölt el, ha arra az együttműködésre és együtt gondolkodásra gondolok, amely az évek során a magyarországi görög katolikus egyház és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között jött létre, a szegények, roma embertársaink és minden magyar javára” – fogalmazott levelében Balog Zoltán.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pénteken tájékoztatta az MTI-t, hogy Ferenc pápa sajátjogú egyházat alapított a magyarországi görögkatolikusoknak. A Magyarországi Sajátjogú Metropolitai Egyház (amely a római katolikus érsekség megfelelője) központjává a hajdúdorogi egyházmegyét emelte debreceni székhellyel, élére pedig Kocsis Fülöp eddigi hajdúdorogi püspököt nevezte ki.

Előző sztori

A kátyúkárok felét nem fizetik ki a biztosítók

Következő sztori

Az MSZP legkésőbb 2018-tól újra nyitva tartaná a boltokat vasárnap