Az MSZP legkésőbb 2018-tól újra nyitva tartaná a boltokat vasárnap

Cikkünk frissítése óta eltelt 7 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kormányra kerülve az MSZP újra nyitva tartaná a boltokat vasárnap – erről a párt elnök-frakcióvezetője beszélt szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az MSZP vállalja, hogy legkésőbb 2018-ban, de ha lehet, korábban, a kormányalakítás utáni első intézkedései között lesz a szabad “vásárnap” megteremtése, a vasárnapi nyitva tartás visszaállítása – közölte Tóbiás József, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy szombaton pártjuk csaknem száz településen tiltakozik a vasárnapi zárva tartás ellen.

Kitért arra is: ha a vasárnapi zárva tartásról készült hatástanulmány, akkor a kormány ismerte a következményeket, de azokról cinikus módon hallgatott, ha nem volt, akkor az jelzi, hogy a kormány mennyire érzéketlen arra, hogy “milyen kényszereket akar kialakítani a magyar társadalomban”.

A vasárnapi zárva tartás nem ideológiai vagy gazdasági kérdés, ugyanis a kormányzat arról döntött, hogy egy szabad ország állampolgárai hogyan szervezzék meg az életüket – folytatta. Idézte a kormányfőt, aki 2011-ben arról beszélt, hogy amíg ötnapi munkából nem lehet megélni, addig nem időszerű a vasárnapi zárva tartáson gondolkodni. Tóbiás József azt mondta, a kormányváltás után egy szabad országban, a szabad emberek, ötnapi munka után képesek lesznek eldönteni, hogy a vasárnapot családjaik körében vagy vásárlással akarják eltölteni. Hozzátette: az MSZP ezzel a döntés jogát akarja visszaadni.

Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke leszögezte, nemcsak ahhoz van joguk az embereknek, hogy akkor vásároljanak, amikor akarnak, de ahhoz is, hogy akkor dolgozzanak, amikor tudnak és akarnak. Egy olyan országban, ahol nincs elég piaci munkahely, nő a dolgozói szegénység, az állam pedig közmunkán “tengeti” az embereket, a miniszterelnök nem veheti el a munka lehetőségét – jelentette ki. Hozzátette, az emberek “soha nem fognak kijönni” a bérükből, ha megszüntetik a piaci alapú munkahelyeket.

Barrel Zoltán, az MSZP és a DK támogatásával a vasárnapi időközi választáson induló IV. kerületi önkormányzati képviselőjelölt azt mondta: szeretnék, ha nem lenne fizetős az M0-ás, Káposztásmegyerig kimenne a 3-as metró és valódi rendőrőrs működne náluk.

Előző sztori

Balog Zoltán levélben gratulált Kocsis Fülöpnek, a görögkatolikusok első metropolitájának

Következő sztori

Vasárnapi pihenőnap – DK: a vásárlók, a dolgozók és a vállalkozók is rosszabbul járnak