Írjon nekünk
Nemzeti Konzultáció

Egyetem

Átadták a Sófi-alapítvány ösztöndíjait + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

sofi_dijatado06kfTizenkettedik alkalommal tartották meg a Sófi-alapítvány tudományos konferenciáját, ahol eldőlt, a biológia mesterszakos és doktori iskola hallgatói közül ki részesülhet ösztöndíjban.

Az SZTE Tehetségpont keretében működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány tehetséggondozó pályázatára idén 17 hallgató nyújtotta be jelentkezését. A tehetséges biológusokat felkaroló szervezet már 14 éve támogatja a tudományegyetem ígéretes talentumait, s immár 12. éve, hogy a fiatalok rangos személyekből álló bíráló bizottság előtt egy konferencia kereti között adhatnak számot kutatásaikról, tudományos tevékenységükről. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az alapítvány ösztöndíjáig a legrátermettebbek jutnak el, minthogy a díjazottak szinte egytől egyig kiemelkedő karriert futottak be az elmúlt évek alatt, így például a kétszeres Sófi-ösztöndíjas Lipinszki Zoltán molekuláris biológus, vagy Szebeni Gábor, Marosi Máté és Tóth Andrea, akik külföldi kutatóintézetekben folytatták pályájukat a támogatásnak köszönhetően.

Idén a mesterszakos hallgatók közül Kozma Mihály elsőéves biológus hallgató munkáját harmadik hellyel jutalmazta a zsűri, míg Giricz Zsófia szintén elsőéves biológus a második, Molnár Árpád másodéves hallgatót pedig az első helyezéssel jutalmazták. “A mai előadásom a cink által kiváltott nitro-oxidatív stressz folyamatokról szólt olajrepcében és indiai mustárban. A nitro-oxidatív stressz új fogalom a tudományban és az, hogy nehézfémek által milyen változások vannak ezekben a folyamatokban, még teljesen ismeretlen. Általában a növénybiológiával kevesen foglalkoznak, de reméljük, hogy ezzel hozzájárulunk az összes kapcsolódó tudományterület fejlődéséhez. A kutatásunk még csak egy feltérképezés, ezért a hasznosításáról nem nagyon tudok konkrétat mondani, de reményeink szerint a növénynemesítés hasznát látja majd” – foglalta össze a SZEGEDma.hu kérésére néhány gondolatban kutatási munkáját Molnár Árpád.

sofi_dijatado08kf

Biológia doktori iskola kategóriában Varga Gergely István másodéves PhD-s hallgató a harmadik, Szabó Renáta ugyancsak másodéves a második lett, míg Tölgyesi Csaba harmadéves PhD hallgató hozta el a kategória vándorserlegét. “A többiektől eltérően nem molekuláris vagy sejttani vizsgálattal, hanem ökológiai vizsgálattal foglalkozom, ami sokkal inkább egy holisztikus, természetközeli szemléletet követel, ráadásul Szegeden kevésbé népszerű. Bízom benne, hogy ezzel az elismeréssel hangot kap az ökológia területe az egyetemen belül is. A szüleim is ugyan ezzel foglalkoztak, Kiskunsági Nemzeti Parkban dolgoztak, ezért adott volt a pályaválasztás, ráadásul ugyan azokon a területeken végzem a kutatásaimat, ahol felnőttem” – vázolta fel az általa választott területet a kategória fődíjasa.

A fődíjasok felkészítő tanárai sem mentek haza üres kézzel: Ördögné Kolbert Zsuzsanna, valamint Körmöczi László is elismerésben részesült.

sofi_dijatado15kf

Sófi József, az alapítvány létrehozója is ígéretes biológusként végzett a Szegedi Tudományegyetemen, ám anyagi okok miatt kénytelen volt elhagyni a pályát. Vállalkozóként megfogadta: támogatni fogja azokat a tehetséges fiatalokat, akik hozzá hasonlóan, anyagi támogatás nélkül nem tudnák követni álmaikat, ezért 2011-ben megalapította az őket pártoló szervezetet. Sófi József a díjátadóval egybekötött csütörtöki konferencián a szegedi kiválóságokból álló kuratóriumnak is köszönetet mondott, akiket minden évben egyre nagyobb kihívások és döntési helyzetek elé állítanak az ösztöndíjra jelentkező hallgatók tucatjai. A rangos zsűri vendégtagja volt ezúttal Vígh László akadémikus, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetének kutató professzora, Puskás László, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársa, illetve Gausz János, az SZTE TTIK Biológus Tanszékcsoport Genetikai Intézet nyugalmazott tudományos tanácsadója. Az emeritus professzornak Sófi József emlékérmet adott át, majd zárógondolatként jó tanáccsal látta el a fiatalokat: “szeressék a tudományt, de mellette ne feledkezzenek el mással is foglalatoskodni”.

Egyetem

Ismét nőtt a fertőzöttek száma Csongrád-Csanádban

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Hat fertőzöttet diagnosztizáltak, és elhunyt két idős, krónikus beteg.

Tovább olvasom

Egyetem

Online levelező oktatás indul az SZTE mezőgazdasági karán

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnöki szakon.

Tovább olvasom

Egyetem

Ismét egy francia egyetemmel köt megállapodást az SZTE

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szegedma.hu/web/stab/gaalbernadett.jpg

Megjelent:

Szerző:

Két diplomát kapnak az egyik kurzus elvégzői.

Tovább olvasom

Aktuál