Bulvár

A csempészett dohány az új csempészett cigaretta

A csempészett dohány az új csempészett cigaretta

2015. március 24., kedd
A csempészett dohány az új csempészett cigaretta
ipp

Két és félszeresére nőtt a lefoglalt fogyasztási dohány mennyisége egyetlen esztendő alatt, míg a cigaretta esetén éppen visszaesést tapasztaltak a Vám- és Pénzügyőrök munkatársai Csongrád megyében.

Kiugróan megnőtt a tavalyi évben a fogyasztási dohánnyal való visszaélések száma, míg a cigaretta esetében visszaesésről számolt be

évértékelőjén

a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőrsége. A régióban Csongrád megye vezető a fogyasztási dohány lefoglalásának tekintetében annak ellenére, hogy Bács-Kiskun megyében jóval többször kellett intézkedniük a pénzügyőröknek - megyénkben 157 esetben több mint 400 kiló dohányt koboztak el, míg Bács-Kiskun megyében 248 esetre 275,3 kiló dohány került a Vám- és Pénzügyőrökhöz. Ez nem csak a határon lefoglalt mennyiség, de a közterületeken, piacokon értékesített, illetve a közúti ellenőrzés során fennakadt dohányt is magába foglalja.

Jobban értékesíthető a dohány a cigarettánál

"A dohánylefoglalások aránya a korábbi években is nőtt, a kiugró adat azonban a 2014-es évben volt megfigyelhető leginkább. Ennek elsődleges oka az lehet, hogy a fogyasztási dohány adótétele alacsonyabb, és mivel a belőle sodort cigarettát jóval olcsóbban lehet előállítani, így a feketepiacon is jobban értékesíthető" - mondta el

Márkus András

dandártábornok, a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri főigazgatója. Elsősorban nem is Szerbiából, hanem leginkább Ukrajna, Fehéroroszország irányából érkezik a csempész dohánytermék, melyet országszerte értékesítenek, az adatok alapján pedig megyénkbe nagy arányba szállítanák.

markus_andras07kf

Kis zacskókban, esetleg egy nagyobb zsákban szokták ezeket szállítani, a csomag így sérülékenyebb a dobozban tartott cigarettánál, viszont jobban belesimulhat a speciálisan csempészcélokra kialakított üregekben. Persze nem csak közúti ellenőrzéseken és a határokon buknak le a dohánytermékek csempészei, egészen extrém eseteket is felderített tavaly a NAV. Februárban 647 doboz magyar adójegy nélküli cigarettát, 137 doboz fogyasztási dohánnyal töltött cigarettát és 20 kilogramm fogyasztási dohányt találtak egy sarkadi ház gyerekszobájában. Az 1,2 millió forintot meghaladó jövedéki bírság mellett további 5 millió forint bírságot szabtak ki fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény megsértése miatt.

Mezítláb a bokrok között

Júliusban egy gyanúsan közlekedő Opel Vectra nyomába eredtek a pénzügyőrök Vésztő külterületén. A pénzügyőrök az Opel mellé hajtva jelezték, hogy álljon félre, azonban a sofőr a megállás helyett gyorsított, hogy elkerülje az ellenőrzést. A rendőröket is bevonva fogócskáztak, végül Doboz külterületén egy erdősávban, fák és cserjék között találtak meg. Az ajtók nyitva voltak, a járműben nem volt senki. Rövid keresgélés után az autótól körülbelül 50 méterre előkerült egy magyar férfi, aki mezítláb, a bokrok között rejtőzködött. A pénzügyőrök a magára hagyott jármű mögött két fekete szemeteszsákot találtak, amelyben összesen 40 kg finomra vágott dohány volt. A férfi elmondta, hogy a járművet ő vezette, bár jogosítványa nincs. A kocsiban egyedül ült, a dohány nem az övé, azt nem ő szállította és dobta ki. A nagyjából egymillió forint értékű dohány mellett megtalálták a mezítláb bujkáló férfi eldobott strandpapucsát is. Egyik legnagyobb fogásuk egy békési ingatlanban volt, ahol 121 kg szárított dohánylevelet találtak - négy tiltott pálinkafőző berendezés és 1000 liter pálinka társaságában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.