Egyetem

Vasárnapig lehet benyújtani a felsőoktatási felvételi kérelmeket

Vasárnapig lehet benyújtani a felsőoktatási felvételi kérelmeket

2015. február 11., szerda
Vasárnapig lehet benyújtani a felsőoktatási felvételi kérelmeket

Vasárnapig lehet jelentkezni a www.felvi.hu oldalon keresztül a szeptemberben induló alap-, mester- és osztatlan mesterképzésekre valamint felsőoktatási szakképzésekre. A diákok összesen öt helyet jelölhetnek meg.

A felvi.hu oldalon közzétett tájékoztató szerint kizárólag elektronikus úton, az e-felvételin keresztül lehet a kérelmeket benyújtani. A jelentkezés véglegesítése előtt érdemes áttekinteni a január végén közzétett, a felsőoktatási felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítésében megjelent módosításokat, illetve az új jelentkezési lehetőségeket. A www.felvi.hu oldalon elérhető tájékoztató egységes szerkezetben tartalmazza a felvételi szabályokat, meghirdetéseket és hasznos tudnivalókat, valamint a hivatalos kiegészítéssel módosított tartalmakat is. Az e-felvételi - a Felvin történő regisztráció után - a február 15-i jelentkezési határidőig folyamatosan a felvételizők rendelkezésére áll. A rendszerben az adatok elmenthetők, így nem szükséges egyszerre minden információt megadni, mert az űrlapok kitöltése bármikor folytatható. A végleges jelentkezéseket legkésőbb február 15. éjfélig kell rögzíteni, majd február 23-ig hitelesíteni. Utóbbi történhet Ügyfélkapun keresztül, vagy a hitelesítő adatlapot kinyomtatva, kitöltve az Oktatási Hivatal (1380 Budapest, Pf. 1190) postacímére beküldve. Azokat a dokumentumokat, amelyek február 15-ig nem állnak rendelkezésre, legkésőbb július 9-ig pótolhatják a jelentkezők. A felvételi eljárás alapdíja 9 ezer forint – ezért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ugyanazon intézmény azonos szakjának (ha megegyezik a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el) állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése - bár jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni - az eljárási díjak számításakor és a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy jelentkezési helynek minősül. Minden további jelentkezési helyért 2-2000 forint kiegészítő díjat kell fizetni. Összesen maximum öt helyet lehet megjelölni. A pontszámítás alap- és osztatlan képzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. A mesterképzésekre jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a pontszámítás szabályait a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg - ezen információk a www.felvi.hu Egyetemek, főiskolák menüpontjában a meghirdetett képzések mellett érhetők el. A jogszabályi minimum ponthatár idén az alap- és osztatlan mesterképzések esetében 280, felsőoktatási szakképzéseknél 240, mesterképzések esetében pedig 50 pont. A ponthatárokat várhatóan 2015. július 23-án hirdetik ki. Az Oktatási Hivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy február 16-ig kell valamennyi érettségizőnek benyújtania jelentkezését az érettségire.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.