Közélet

Vasárnapi pihenőnap - Tóbiás: a választás szabadságába avatkozik be a kormány

Vasárnapi pihenőnap - Tóbiás: a választás szabadságába avatkozik be a kormány

2015. február 15., vasárnap
Vasárnapi pihenőnap - Tóbiás: a választás szabadságába avatkozik be a kormány

Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint az üzletek vasárnapi zárva tartása a választás szabadságába történő súlyos beavatkozás. Tóbiás József vasárnap Budapesten kijelentette: lehetővé kell tenni a népszavazási törvény módosításával, hogy az emberek elmondhassák véleményüket erről a kérdésről.

Egy óbudai CBA előtt tartott sajtótájékoztatón az ellenzéki pártelnök emlékeztetett: a nap folyamán országszerte 164 helyszínen kérdezi az MSZP a társadalom véleményét a legtöbb üzlet március 15-től életbe lépő vasárnapi zárva tartásáról. Miközben a kormány kommunikációja másról sem szól, mint hogy az állampolgárok szabadságát tiszteletben tartó kormány kíván lenni, az elmúlt öt évben folyamatosan a szabadság korlátozását lehetett megélni - közölte az ellenzéki politikus, azt hangoztatva: vissza kell szerezni a választás szabadságát az állampolgároknak.

Tóbiás József

elmondta, közvélemény-kutatásuk eredményével hétfőn, a parlament tavaszi ülésszakának első ülésén szembesítik Orbán Viktor miniszterelnököt. Nem elég belső politikai alkukkal az emberek szabadságát korlátozó törvényt hozni, hanem meg kell kérdezni a választókat, és lehetővé kell tenni a népszavazási törvény módosításával, hogy elmondhassák véleményüket - vélekedett. Úgy fogalmazott, nem szóban, hanem tettekben kell a szabadságról beszélni. Felhívta a figyelmet arra, hogy azokban az európai országokban, ahol ezt a törvényt korábban bevezették, később vissza is vonták, mert sem gazdaságilag, sem társadalmilag nem bizonyult hasznosnak. Tóbiás József szerint a kormány nem zárhatja ki az alternatív véleményeket, a civil világot, "a polgárság nyugatos, szabad gondolkodását".

Kiss László

, Óbuda szocialista országgyűlési képviselője azt mondta, az előzetes vélemények alapján a megkérdezettek között döntő többségben vannak azok a III. kerületiek, akik azt szeretnék, március 15-e után is legyen szabad mindenkinek eldönteni azt: vasárnap boltba megy vagy otthon marad. Hozzátette: a kerületiek többségének véleménye, miszerint vasárnap legyenek nyitva a boltok, számára kötelező a tekintetben, hogyan szavazzon és döntsön ebben a kérdésben. Mint mondta, azt is szeretné, ha az embereknek több lehetősége lenne beleszólni az őket érintő ügyekbe, és lehessen erről a kérdésről is népszavazás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.