Írjon nekünk

Egyetem

Szimpátiaszavazás a Ságváriról a kulturális bizottság ülésén – a többség a névváltoztatás ellen volt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

kulturalis_bizottsagi08kf

Mivel hatáskör hiányában nem járhat el, szimpátiaszavazásra bocsátotta a Ságvári gimnázium átnevezésével kapcsolatos vitát Kozma József a kulturális bizottság ülésén. Hatan a névváltoztatás ellen voksoltak a jelképes szavazáson.

Nem politikai nyomásra kellene foglalkozni egy iskola nevével Kozma József szerint, Haág Zalán viszont úgy értékelte, hogy ez a történet valójában nem is Ságvári Endréről szól, hiszen az ő neve egy rendszer szimbólumává vált, míg az ügyet a kulturális bizottság ülésén felvető Dombi Gábor szerint az MTA állásfoglalása vitatható.

A Magyar Tudományos Akadémia bizottságának állásfoglalását „eléggé érdekesnek” nevezte a kulturális bizottság külsős tagja, Dombi Gábor, aki arra kérte a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság tagjait, foglaljanak állást az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium névváltoztatási ügyében. Dombi kifejtette, Ságvári Endre neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, ezért nem javasolja az MTA, hogy közintézmény ne viselje a nevét. Dombi szerint ez azt jelenti, hogy nem Ságvárinak a tevékenységét kifogásolta az MTA, hanem a nevének a felhasználását. A bizottság tagja ismertette Ságvári életrajzának egyes elemeit, majd az SZTE gyakorló gimnáziummal kapcsolatban elmondta, mindvégig Ságvári nevét viselte az intézmény, igaz többször próbálták átnevezni, a kilencvenes évek elején például a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (POFOSZ) is kezdeményezte ezt. „Meg kell tartani az intézmény nevét, mert egyrészt vitathatóak a névváltoztatással kapcsolatos érvek, másrészt a Ságvári mára egy kialakult brand lett” – jelentette ki Dombi Gábor.

„Volt másik neve is az iskolának” – helyesbítette Dombit a KDNP-s Haág Zalán, hiszen 1955-ben kapta a nevét a gimnázium az akkori kommunista meggyőződésű igazgató tiltakozása ellenére, majd 1956-ban átnevezték Hunyadi János Gimnáziummá és 1957 tavaszáig ezen a néven működött. Megjegyezte, Ságvári Endre politikai szerepéről lehet vitázni, de Haág szerint ha a kommunista Ságvárinak halála után nem róhatóak fel a kommunista rendszer bűnei, akkor ezt a logikát követve Gömbös Gyulának sem róható fel semmi, ami a halála után történt, mégis erre hivatkozva fosztotta meg őt díszpolgári címétől a baloldal. „Nem Ságvári Endréről szól ez a történet valójában, az ő neve és az iskola névadása egyaránt egy rendszer szimbólumává vált, amivel én személy szerint nem tudok azonosulni” – fogalmazott Hág, hangsúlyozva, természetesen bárkinek lehet más véleménye, mint ahogy bárki büszke lehet arra is akár, hogy KISZ-titkár volt, hiszen ilyen személy is ül a bizottság soraiban. Beszámolt arról is a KDNP-s politikus, hogy az általa megkérdezettek nem a gyakorló gimnázium névadójához, hanem az intézmény szellemiségéhez, közösségépítő és színvonalas oktatásához ragaszkodnak. Példaként Kulka Jánost hozta fel, a névváltoztatás ellen tiltakozó színész – aki maga is az intézmény öregdiákja – az ATV-ben úgy nyilatkozott, hogy utána kellett néznie annak, hogy ki is volt valójában Ságvári Endre, mert nem tudta. A politikus úgy összegzett, hogy 25 év után megérett a helyzet a változtatásra, bár egy demokráciában mindenkinek joga van tiltakozni.

Révész Mihály is kiegészítést hozzáfűzte, az egyetem 1954-ben hozott döntést a gyakorló gimnázium létrehozásáról, s az induláskor a Radnótiból és a Tömörkényből osztályokat helyeztek át oda, hogy legyen diák az induláskor. A külsős bizottsági tag szerint természetesen lehet különféle megítélése Ságvárinak, aki szerinte azon kevesek közé tartozik, aki annak idején antifasiszta módon próbált cselekedni. Haágnak pedig mintegy megnyugtatásul azt mondta, hogy ő a Deákban dolgozott, és a deákosok sem tudták jobban, hogy kicsoda Deák Ferenc, mint ahogy Ságváriról sem tudnak sokan szinte semmit.

kulturalis_bizottsagi01kf

Hüvös László szerint azt sem szabad figyelmen kívül hagyni a visszatekintéskor, hogy letartóztatási parancs alapján csendőrök jártak el Ságvári ellen, aki fegyvert rántott és rájuk lőtt. 1959-ben halálra ítélték azt a csendőrt, aki a halálos sebet ejtette rajta, ám 2006-ban a Legfelső Bíróság újratárgyalta az ügyet, s felmentette a csendőrt. Azt állapították meg, hogy a jogszabályok alapján intézkedett, s ez alapján mentették fel, vagyis Ságvári a hatósági intézkedés ellen aránytalanul lépett fel, ezzel oltotta ki egy ember életét. „Úgy gondolom, figyelembe kell venni a hatályos jogszabályt, az MTA-nak a névválasztásra vonatkozó állásfoglalását is, és mérlegelni kell azt is, miként fejeződött be Ságvári Endre pályája” – jelentette ki a KDNP-frakció tagja.

Előrebocsátva, hogy személyes, szubjektív véleményét mondja el, az MSZP-s Kozma József is hozzászólt a vitához. Ő, akárcsak testvérei és leánya a Ságváriba járt, Kozma gyakorló tanítását is ott végezte. Emlékeztetett, hogy háromszor próbálták már megváltoztatni az intézmény nevét az utóbbi időszakban, de a Szegedi Tudományegyetem mindig azt az álláspontot képviselte, hogy nem kíván ezzel a kérdéssel foglalkozni, s utalva Haág kijelentésére azt mondta, ennél fontosabb dolgok is vannak egy iskola életében. „Ennél sokkal fontosabb dolog, hogy az iskola tanárai túlterheltek, hogy az anyagi kondíciók nincsenek endben, hogy az épület állapotával gondok vannak, vagy hogy nincs a gimnáziumnak saját tornaterme” – sorolta Kozma hozzátéve, az egyetem jó fenntartó. A kulturális bizottság elnöke szerint, ha végre tudják hajtani a névváltoztatást, akkor az azt jelenti, hogy az egyetem autonómiájában történt olyan változás, ami miatt az universitas már nem áll ki a Ságvári Endre név mellett. „Remélem, hogy az SZTE autonómiája terjed odáig, hogy ezt a kérdést tényleg normálisan és emberi módon lehet megbeszélni, és semmiképpen nem politikai nyomásra napirendre venni” – fűzte hozzá. Kozma szerint a névváltoztatás és a hasonló dolgok pusztán pótcselekvésnek tekinthetőek.

A vita lezárása után – külön kiemelve, hogy az eltérő vélemények ellenére nyugodt mederben zajlott az eszmecsere – szimpátiaszavazást tartottak Kozma javaslatára, hiszen a kulturális bizottságnak nincs hatásköre és joga ebben a kérdésben határozatot hozni. A jelenlévő nyolc tag közül hatan nem értettek egyet a névváltoztatással, a két KDNP-s tag szerint viszont új nevet lenne érdemes találni az SZTE gyakorló gimnáziumának.

Egyetem

Marketinggel kapcsolatos tévhiteket oszlattak el az egyetemen

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Dr. Prónay Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának egyetemi docense jóvoltából.

Tovább olvasom

Egyetem

Együttműködési megállapodást kötött az SZTE és a honvédelmi tárca

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Az egyetem valamennyi képzésén meghirdetik a honvédelmi alapismeretek kurzust.

Tovább olvasom

Egészség

Koronavírus: karantén alá vett koreai egyetemistával riogatnak Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Kategorikusan cáfolta az egyetem a híreszteléseket.

Tovább olvasom

Aktuál