Közélet

Szentgyörgyi Pál nem nyúlna az LMP művébe + FOTÓK

Szentgyörgyi Pál nem nyúlna az LMP művébe + FOTÓK

2015. február 12., csütörtök
Szentgyörgyi Pál nem nyúlna az LMP művébe + FOTÓK
bizottsagiules05_gs

A városüzemeltetési, -fejlesztési és környezetvédelmi bizottság ülésén is elhangzott, az LMP 50 millió forinttal emelné a szegedi önkormányzat szociális kiadásait.

A baloldali tagok 5 igenjével, a Fidesz-L.É.T., a Jobbik és az LMP delegáltjának nem szavazata mellett ajánlotta elfogadásra az idei költségvetés Botka László-féle tervezetét a városüzemeltetési, -fejlesztési és környezetvédelmi bizottság. A testület csütörtök reggeli ülését jóval kevesebb vita tarkította, mint a korábbi napok bizottsági összejöveteleit - mindenki már a pénteki közgyűlésre tartogatta patronjait.

bizottsagiules04_gs

Szentistványi István,

a testület LMP-s alelnöke ezúttal is ismertette költségvetés- és szociálisrendelet-módosító javaslatát, mely szerint szociális segélyezésre a város 400 helyett fordítson 450 millió forintot 2015-ben, mégpedig azzal, hogy az átmeneti segély összegének maximumát családonként az éves 25 ezer forintról 45 ezer forintra növelné meg. Mint kifejtette, a város ezáltal jobban meg tudna felelni célkitűzéseinek és a rá rótt kötelezettségének: "a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére" nyújtana ugyanis a szociális rendelete szerint az önkormányzat rendkívüli települési támogatást. Az LMP-s képviselő ennek érdekében az önkormányzati képviselettel kapcsolatos költségeket és a fejlesztési tartalékokat csökkentené 25-25 millió forinttal. Egyúttal felvetette, ha már korábban az általa javasolt két költségvetési soron "élcelődött"

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) gazdasági alpolgármester, akkor bizottsági módosítóként tegyen javaslatot más fedezetere. "Nem szeretnék ebbe a műbe belenyúlni" - reagált az alpolgármester. A bizottságon Szentistványi István eredeti módosítóját a benyújtóján kívül

Mihálffy Béla

(Fidesz-L.É.T.) és

Rácz Tibor

(Jobbik) támogatta, a baloldali tagok mind nemmel szavaztak - ahogy

Solymos László

várospolitikai alpolgármester is cinikusan megjegyezte - az LMP-s "műről". Szentistványi István az IKV Zrt. és a Szint Kft. összeolvadásáról szóló napirendi pontnál újra szót kért, és hangsúlyozta: e téren gazdasági és racionális okokból is egyetért a városházi kezdeményezéssel. "Nagyon örülök neki" - reagált a bizottság MSZP-s elnöke,

Ménesi Imre

.

bizottsagiules02_gs

A pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései kapcsán elhangzott, hamarosan elkészül a megyei jogú városok 2014-2020 közötti uniós finanszírozási ciklust érintő fejlesztési elképzeléseit tartalmazó végleges dokumentum: az Integrált Területi Program. (Többször megírtuk: Szeged esetében 33,87 milliárd forint áll már biztosan rendelkezésre ebben az úgynevezett "Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban).

Igaz Ágnes

, a fejlesztési iroda vezetője tájékoztatott: az elmúlt héten olyan információt kaptak, hogy a közgyűlésnek három kiemelt kritériumot kell megjelölni az Integrált Területi Program forrásfelhasználása kapcsán, melyeket majd a projektekben érvényesíteni kell. Erről kiegészítő anyagként előterjesztést is nyújtottak be a képviselőknek, és pénteken annak ellenére is szavazni fognak róla, hogy most szerdán egy budapesti egyeztetésen az hangzott el: mégsem kell a megyei jogú városok közgyűlései elé vinni ezt az ügyet, elég lesz "polgármesteri levél" is. A városháza egyébiránt az alábbi három kritériumra tett javaslatot: illeszkedés a szegedi Integrált Településfejlesztési Stratégia céljaihoz és a vonatkozó indikátoraihoz, hozzájárulás belső területi kiegyenlítődéshez (azaz: városrészek közötti különbségek csökkentése), hozzájárulás a külső természeti hatásokkal szembeni ellenálló képesség erősítéséhez (azaz: energetikai korszerűsítések). A bizottsági ülésen döntés született arról is, hogy március 15-étől a vasárnapi zárva tartáshoz igazodva változik a 13/A és a 79-es buszok menetrendje: ezek vasárnaponként nem mennek majd be a Tesco, illetve az Auchan áruházakhoz. A Bakay Nándor utcán pedig márciustól 30 km/h-s sebességkorlátozást vezetnek be este 10 és hajnal 5 óra között, tekintettel a számos lakossági panaszra, hogy a környékbelieket zavarja a buszok zaja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.