Közélet

Szegedi KDNP: A kisgyerekes anyukákkal fizettetik meg a cégvezetők béremelését?

Szegedi KDNP: A kisgyerekes anyukákkal fizettetik meg a cégvezetők béremelését?

2015. február 9., hétfő
Szegedi KDNP: A kisgyerekes anyukákkal fizettetik meg a cégvezetők béremelését?
kdnp_sajtaj02kf

Botka László állításával szemben nem 600, hanem 30 millióval kapnak kevesebbet az önkormányzati cégek – jelentette ki Haág Zalán. A KDNP-frakció vezetője sajtótájékoztatóján közölte, módosító indítványokat nyújtanak be a büdzsétervezethez, jelen formájában nem támogatják azt.

Az önkormányzati cégek támogatásának 600 millió forintos csökkentéséről beszélt

Botka László évértékelőjében

, ezzel szemben az előterjesztés majdnem megegyezik a tavalyival, 30 millió forint eltérés van a számokban a tavalyi költségvetési előterjesztéshez képest – közölte sajtótájékoztatóján

Haág Zalán

. „Ez a 30 millió forintos megtakarítás is csak papíron létezik, információink szerint ugyanis a cégvezetők engedélyt kapnak arra, hogy az előző vezetők által megspórolt pénzt, ami a cégek számláján van, azt felhasználhatják saját működésükre. Így könnyen előfordulhat, hogy ebből megtakarítás nem, hanem túlköltekezés lesz. Ezt azonban csak bő egy év múlva fogjuk pontosan látni” – fogalmazott hozzátéve, hogy mindössze 0,66%-os eltérés látható a számokból, méghozzá úgy, hogy az egy tucat támogatott cég közül 5 esetében jelentősen növekszik az önkormányzati támogatás. Ez Haág szerint alátámasztja azt, hogy nem gazdálkodtak felelőtlenül az előző cégvezetők, különben valóban meg lehetne takarítani 600 millió forintot. A KDNP-frakciót vezető politikus elmondta, hogy az SZKT mintegy 100 millióval többet kap idén az előterjesztés szerint, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. is több mint 100 millióval többel gazdálkodhat, a Pólus 14 millióval kap többet, míg a turisztikai cég a 2014 februárjában elfogadott büdzséhez képest 5 millió plusszal kezdi az idei esztendőt. Az IH, a VTV és a vadaspark ugyanannyit kap, mint egy évvel ezelőtt. Haág Zalán elmondta, hogy a Szint Kft. 40 millióval fog kevesebbet kapni, ám a cég számláján 70 millió forint van.

kdnp_sajtaj01kf

Ha megvalósul a 30 millió forintos megtakarítás, akkor azt is a szegediek fizetik meg – jegyezte meg a képviselő, utalva arra, hogy a gyakorlatilag 0%-os infláció mellett a baloldali többség tavaly év végén 12%-os áremelést fogadott el a tanuló, nyugdíjas és kisgyermekes bérletek esetében, éves szintre lebontva 4,5%-os lakbéremelést szavaztak meg, a gyermekétkeztetés 6%-kal drágul és a legdrágább fizető parkolózóna kiterjesztése is áremelésnek minősül.

Ellentmondásokba keveredik a városvezetés

75 millió forintról 50-re csökkent a vállalkozásfejlesztésre és munkahelyteremtésre szánt keret a tervezet szerint, ami Haág Zalán szerint jelzi, hogy a 400 millió forinttal létrehozandó segélyalapnak igenis van ára. Másra viszont jut pénz, a költségvetési tervezet szerint háromszor annyit fordítanak kiadványokra, mint 2014-ben, a korábbi ötszörösét költenék városmarketingre, és reprezentációra 7,6 millió forint jut. Ellentmond elmúlt négyéves kommunikációjának a városvezetés – jegyezte meg a KDNP-s politikus, hiszen eddig azt hangoztatták, hogy sokat keresnek az önkormányzati cégvezetők, most viszont esetenként 30-40%-kal emelkedik egyes kinevezett igazgatók bére. „Részben nem ezt ígérték, másrészt éles a kontraszt, hogy amikor 12%-kal emelik a kisgyermekes anyukák bérletárát, akkor a cégvezetők bére akár 40%-kal is növekedik, például az SZKT esetében, ami messze nem tűnik korrektnek” – fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy a végvezetők prémiumát csökkentenék az előterjesztés szerint, ám 2013-ban nem szavazták meg számukra a prémiumot, tavaly pedig már prémiumcélkitűzést ki sem tűztek, vagyis nem is volt mit megadni. A szegedi KDNP koncepciójában és részelemeiben sem fogadja el a költségvetés tervezetét, ezért módosító indítványokat nyújtanak be. Kérdésünkre elmondta, például munkahelyteremtésre és vállalkozásfejlesztésre juttatnának több forrást a jelenlegi előterjesztéshez képest.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.