Közélet

Ságvári-átnevezés – Répássy: Lehetne példakép – egy elfelejtett ságvárista

Ságvári-átnevezés – Répássy: Lehetne példakép – egy elfelejtett ságvárista

2015. február 25., szerda
Ságvári-átnevezés – Répássy: Lehetne példakép – egy elfelejtett ságvárista
repassy_robert_gs

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár egy hányattatott sorsú ságváris diák történetét elevenítette fel az átnevezésről kirobbant vita kapcsán, válaszul Barok István, a Ságvári-gimnázium egyik tanárának nyílt levelére. Az államtitkár írását változtatás nélkül közöljük.

Néhány napja dúl a vita a Ságvári-gimnázium nevéről. Heves, indulatos politikai vita folyik, itt a SZEGEDma.hu portálon is. Egykori tanárom, Barok István levele ismert, és talán ismertek azok a válaszok, amit Sonkodi Balázs és én írtunk a Tanár Úrnak. De nem erről akarok most írni. Egy fiatalemberről írok. Az „izmusok” áldozatáról. Elsős gimnazista voltam a Ságváriban, amikor ő negyedikes volt. Talán láttam, talán nem, de arcára nem emlékszem. Március tizenötödike volt, vagy utána néhány nappal, amikor futótűzként terjedt a hír: bevitték a rendőrök. Azt mondták „kiragasztotta a tizenkét pontot.” Az Aradi Vértanúk terén, nem messze az iskolánktól. Aztán, kis idővel utána megtudtuk, kirúgták az iskolából. Magyarország összes középiskolájából.

benda_balazs

Benda Balázs volt ez a fiú. Egy hányattatott sorsú, gyenge fizikumú fiú. (Nem hiszem, hogy a tornatanárok kedvence lett volna.) Aki, a juhász gyulás barátaival röplapokat terjesztett, és a „rendszer” ellensége lett. Akire az Állambiztonság egész egysége vigyázott. Akit a nagy tekintélyű „Csongrád Megyei Bíróság” tizennyolc évesen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt „nagy nyilvánosság előtt elkövetett izgatás” bűntettéért. Pártfogó felügyelőt rendeltek ki mellé, és hogy ne fertőzze meg nézeteivel az ifjúságot, kizárták Magyarország valamennyi „állami” középiskolájából. Aki többet akar tudni róla, annak ajánlom

Soós Mihály

írását

a Tiszatájban.

Benda Balázs az „izmusok” áldozata lett. Egy volt ságváris, aki nem volt méltó az iskola névadójához. Mert tizennyolc évesen utálta a kommunistákat. Huszonhét évesen pedig öngyilkos lett. Egy könyv, néhány vers maradt utána, és a fájdalom, hogy a Ságvári (tanári) közössége kivetette magából. Ő nem illett a „ságvárizmusba”. Erre is emlékszel, Pista?

Korábbi írásaink a témában:

Ságvári-átnevezés – Novák Katalin: lehessenek büszkék gyerekeink iskolájuk névadójáraSágvári-átnevezés – Marton Árpád: Populizmus és kommunista szentkultuszSágvári-átnevezés – Balla György: Nem lenne jobb a névadóra is büszkének lenni?Ságvári-átnevezés – Sonkodi Balázs: a gimnázium szellemiségének semmi köze “izmusokhoz”Ságvári-átnevezés – Répássy: az iskola nem politizálhat!Csúri Ákos: “Ságváris voltam. Vagyok. Maradok.”Barok István: Je suis Ságvári! Sőt Je suis Spitzer Endre!“Ságvári” – védjegy vagy nem kívánatos személy?Átnevezhetik a Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnáziumát

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.