Közélet

Óriás szumó és élő teke a Motiváció Ösztöndíjprogram rendezvényén + FOTÓK

Óriás szumó és élő teke a Motiváció Ösztöndíjprogram rendezvényén + FOTÓK

2015. február 1., vasárnap
Óriás szumó és élő teke a Motiváció Ösztöndíjprogram rendezvényén + FOTÓK
SONY DSC

Óriás játékokat próbálhattak ki szombaton a Motiváció Ösztöndíjprogram elnevezésű, szövegértés-fejlesztő programban részt vevő tanulók és mentoraik. Az eseménynek a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskola biztosított helyszínt.

Élő tekét, a szumót és a légfocit próbálhattak ki a Motiváció Ösztöndíjprogram növendékei szombaton. A hangos szurkolás tanúsága szerint a program nagy sikert aratott, a legnagyobb kedvenc talán a vastag gumiruhában űzött szumó volt, de akadt, aki az ugrálóvárakhoz hasonló élő tekében vett részt többször. Utóbbi játékban az nyert, aki a középen lógó hatalmas golyóval le tudta dönteni a hozzá hasonlóan emelvényen egyensúlyozó társait.

Más civil szervezetek is hasznosíthatják az itt kidolgozott módszertant

Az ösztöndíjprogram elsősorban a hátrányos helyzetű, nehéz körülmények között élő fiatalok iskolai pályafutásának támogatását tűzte zászlajára, ezúttal azonban a kellemes kikapcsolódás és a csapatépítés volt a cél. A szombati rendezvényről a program vezetője,

Csempesz Péter

a SZEGEDma.hu kérdésére elmondta: a mostanihoz hasonló hétvégi rendezvények a Motiváció Ösztöndíjprogram fontos elemei. Kiemelte, hogy a kezdeményezésben részt vevő tanulók átlagosan heti 4 órában szövegértés-fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt mentoraikkal. A kiscsoportos keretek között zajló mentori foglalkozások célja, hogy a tanulók minél többet olvassanak különböző típusú szövegeket, illetve, hogy tanulás-módszertani technikákkal ismerkedjenek meg. Ez a fejlesztés ugyanakkor nem lehetne megfelelő hatékonyságú, ha a tanulók nem szívesen találkoznának mentorukkal, ha a fejlesztés csak egy iskola utáni teher lenne. Csempesz Péter szerint ezért kiemelt figyelmet fordítanak a közösségépítésre is, a jó csapat kialakításának feltétele ugyanis szerinte a közös játék és az, hogy közös élmények, „történetek” kössék össze a programban résztvevő tanulókat egymással és mentoraikkal.

A SMÖA-2012-0408 azonosítószámú Motiváció Ösztöndíjprogram elnevezésű, a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával megvalósuló program egyébként a pályázati időszak végéhez közeledik: a tanulók mentorálása a 2013 szeptembere és 2015 februárja közötti időszakra esik. A program vezetője ugyanakkor fontosnak tartotta kiemelni, hogy a fejlesztés nem ér véget a finanszírozott pályázati időszak végével. A tanulók fejlesztését végző többnyire pedagógusjelölt mentorok közül többen önkéntesként vállalják mentorált tanulóik támogatását, a programban a mentorok által használt módszertant pedig pedagógusképzéssé fejlesztik. Csempesz szerint az akkreditációs folyamat lezárultával egy olyan tréning áll majd a szövegértés-fejlesztésének módszertana iránt érdeklődők rendelkezésére, melyet sikerrel alkalmazhatnak a köznevelési intézmények pedagógusai mellett, a középiskolás korosztállyal foglalkozó más civil szervezetek, tanodák munkatársai is. AMotiváció Ösztöndíjprogram7–11. évfolyamos, elsősorban halmozottan hátrányos helyzetű tanulók szövegértésének fejlesztésére fókuszál, célja a marginalizált helyzetű fiatalok iskolai sikerességének támogatása. A program Hódmezővásárhelyen, Szegeden és Tiszaszigeten valósul meg, a három településről összesen 75 tanuló vesz részt a programban. A projekt főpályázója a KLIK Szegedi Tankerülete, szakmai megvalósítója aMotiváció Műhely tagjaként a Pontus Közhasznú Egyesület. A Motiváció Műhely hátrányos helyzetűek, kiemelten gyermekek és fiatalok társadalmi beilleszkedését támogatja motiválás, képessé tevés és a társadalom érzékenyítése útján. A Motiváció Műhely keretein belül főként hátránykompenzáló és tehetséggondozó oktatási programok, társadalmi érzékenyítés, valamint az oktatási esélyegyenlőség témaköréhez illeszkedő kutatási és szakértői tevékenységek valósulnak meg három civilszervezet tagjainak az összefogásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.