Közélet

Nőtt a belvízzel elöntött terület az Alsó-Tisza vidékén

Nőtt a belvízzel elöntött terület az Alsó-Tisza vidékén

2015. február 10., kedd
Nőtt a belvízzel elöntött terület az Alsó-Tisza vidékén
Belvíz - Emelkedett a elöntött terület nagysága az Alsó-Ti

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 47 750 hektárra nőtt a belvízzel elöntött terület, ebből 26 900 hektár vetés-szántó. A legnagyobb elöntött terület Csongrád megyét érinti, ahol 37 400 hektár áll víz alatt.

A nyolc belvízvédelmi szakaszon 71 szivattyútelep üzemel, az elmúlt nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 2,7 millió köbméter volt. Az ATIVIZIG szakemberei folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják az uszadékot a csatornákból. Gátér és Kiskunfélegyháza térségének belvízmentesítését a Csukáséri főcsatornához telepített mobil szivattyúkkal is segítik. Az elöntött terület a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan csökken, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. Az igazgatóság területén - a beérkezett adatok szerint - I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben hat településen: Újszentiván, Pitvaros, Szatymaz, Szentes, Eperjes, Zákányszék. Másodfokú készültség van érvényben tizenegy településen: Balástya, Kistelek, Dóc, Csanytelek, Kunszentmárton, Csengele, Kömpöc, Hódmezővásárhely-Szikáncs, Domaszék, Nagymágocs, Mórahalom.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.