Írjon nekünk

Egyház

Megtartó hűség – Az értékekre koncentrál a Házasság Hete Szegeden

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

hazassag_hete_sajttaj_gs

Szerelempróbával, geocachinggel, előadásokkal, filmvetítéssel és egyéb színes programokkal hetedik alkalommal csatlakozik a Házasság Hete országos és nemzetközi programsorozathoz Szeged, melynek az idei mottója a megtartó hűség.

„A házasság érték, erre szeretné felhívni a figyelmet a Házasság Hete programsorozat, mely mindazokhoz szól, akik házasságra készülnek vagy abban élnek” – fogalmazott Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke. Elmondta, a rendezvény erősíteni szeretné azokat, akik házasságban élnek és azokat is, akik még csak tervezik, ezért választották az idei rendezvény mottójául a megtartó hűséget. „Házasságban élni öröm és házasságban élni egy megtartó erő. Azt látjuk és tapasztaljuk, hogy nagyon sok minden próbára teszi az emberi kapcsolatokat, a házassági hűséget. Az, hogy a házasság megtartó nem azt jelenti, hogy nincsenek nehézségek, problémák és kihívások, igenis a házasságban élőknek is nap mint nap meg kell küzdeniük a kor kihívásaival, ugyanakkor ez a megtartó hűség sok mindenen átsegíti az embert” – részletezte a pasztorális helynök. Az olyan rendezvények, mint például a Házasság Hete segít abban, hogy megerősödjenek a házasságok, illetve a felmerült problémákat megoldják.

Kondé Lajos beszámolt arról is, hogy a Szeged-Csanádi Egyházmegye Pasztorális Helynöksége által koordinált program különlegessége, hogy számos társzervező kapcsolódott a rendezvénysorozathoz. Ma már az evangélikus gyülekezet, Honvéd téri református gyülekezet, metodista egyház, a baptisták, a Fokolare – Új Család Mozgalom, a Házas Hétvége Mozgalom, a Karolina-iskola és a Remény Háza Kapcsolati Műhely is. Együttműködők is szép számmal akadnak, a Belvárosi mozi házasságról szóló filmeket vetít, melyekre kedvezményes jegyárat biztosítanak, a Somogyi-könyvtárban „Régi idők házassági tanácsadói, (avagy) a boldog házasság titkai” címmel nyílik tárlat, az SZTE Szabadegyetem keretein belül pedig „Érzelmi intelligencia a házasságban” címmel Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató tart majd előadást.

A Házasság Hetét február 8-án, vasárnap délelőtt tíz órakor a szegedi dómban nyitják meg, ahol Bíró László családreferens püspök celebrál szentmisét. Kondé Lajos arról tájékoztatott, szerették volna jelezni, hogy a katolikus egyház nem szeretné „kisajátítani” a rendezvényt, ezt jelképezi, hogy a hetet ökumenikus családi istentisztelet zárja a Honvéd téri református templomban február 15-én.

Szerelempróba és HH geoláda extra!

A fiatalabb korosztályt is több rendezvénnyel szeretnék megszólítani, például HH geoláda extra! címmel indítottak keresőjátékot már január végén. A CsaládKözPont munkatársa, Gyurisné Hutter Katalin elmondta, a GPS-s koordináták alapján felkutatható geoládában feladatot helyeztek el a pároknak, amiről visszajelzést várnak, és értékes nyereményeket sorsolnak ki.

Szerelempróbát is hirdettek házas- és szerelmespároknak. Bucskóné Lehota Ágotától, a CsaládKözPont munkatársától megtudtuk, idén hatvan pár jelentkezett a korábbi években Szerelmes Ötpróba címmel meghirdetett kapcsolatépítő, játékos programra, melynek célja, hogy a párok megerősítsék és színesítsék kapcsolatukat. Az októberben útjára indult „próbaételek” között egyszerű feladatok vannak, például, hogy a szeretetteljes érintéseket lopják be mindennapjaikba vagy éppen menjenek el kirándulni és küldjenek egymásnak rendszeresen kedves üzeneteket. Erre azért mutatkozik nagy igény, mert a tapasztalatok szerint a hétköznapok bedarálják a kapcsolatokat, s ebből szeretnék kibillenteni a párokat. A Szeged-Csanádi CsaládKözPont ötlete olyannyira népszerű, hogy más országszerte egyre több városban hirdetnek hasonló programot.

A Házasság világnapja minden év február második vasárnapjára esik – idén február 8. és 15. között az életre szóló igen kimondása mellett kampányolnak rendezvényekkel. A civil kezdeményezés még 1996-ban indult Angliából, hazánkban a programot a Magyar Evangéliumi Szövetség és a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa indította útjára 2008-ban, Szegeden 2009 óta rendezik meg. A Házasság Hete szegedi programjairól bővebben ITT és ITT tájékozódhat.

A SZEGEDma.hu egy játékot is indított a Házasság Hetéhez kapcsolódóan, két palack Házasság Hete bort, valamint hat mozijegyet sorsolunk ki.

Egyház

A reformáció emléknapját ünnepeljük

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Luther Márton a hagyomány szerint 1517-ben e napon tűzte ki 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára.

Tovább olvasom

Egyház

Erdő Péter: Mindszenty József boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton Budapesten, a Hit pajzsa díj átadó ünnepségén.

Tovább olvasom

Egyház

Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltánt

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Advent második hetének szombatján, Kiss-Rigó László püspök diakónussá szentelte Kovács Zoltán V. éves szeged-csanádi papnövendéket.

Tovább olvasom

Aktuál