Közélet

Már csak 41 szakaszon védekeznek a belvíz miatt

Már csak 41 szakaszon védekeznek a belvíz miatt

2015. február 13., péntek
Már csak 41 szakaszon védekeznek a belvíz miatt
belviz_hattyuval04_gs

Tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteki adatai szerint jelenleg tíz vízügyi igazgatóság területén összesen 41 belvízvédelmi szakaszon van elrendelt készültség.

Egy szakaszon van még érvényben a legmagasabb, harmadfokú készültség. További 19 szakaszon, másodfokú, 21 szakaszon elsőfokú készültség mellett védekeznek. A belvízzel elöntött terület nagysága 107 700 hektár, ebből kevesebb mint 60 ezer hektár vetés és szántó. A legnagyobb elöntések országosan továbbra is Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében vannak. A szegedi vízügyi igazgatóság területén - a még meglévő hó olvadása miatt - a belvízi elöntés nagysága valamelyest növekedett. Jelenleg több 48 ezer hektár van víz alatt, melyből több mint 26 ezer hektár a vetés-szántó. A vízügyi igazgatósághoz tartozó nyolc belvízvédelmi szakaszból mindenhol védekeznek. Ebből négy belvízvédelmi szakaszon elsőfokú, négy szakaszon pedig másodfokú a készültség. A szolnoki vízügyi igazgatóság tíz belvízvédelmi szakaszából négyen - a cibakházi, a ceglédi, a mezőtúri és a jászberényi területen - továbbra is másodfokú készültséget tart fenn, négy (kisújszállási, karcagi, kunhegyesi és jászkiséri szakaszon) pedig elsőfokú készültség mellett védekezik. A legnagyobb mértékű elöntés - 6900 hektár - változatlanul Mezőtúr térségében van. A gyulai vízügyi igazgatóság területén mind a tíz belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben. Ugyanakkor - mint írták - az elöntött terület nagysága folyamatosan csökken, jelenleg több mint 13 ezer hektár van víz alatt, melyből több mint négyezer hektár vetés és szintén több mint négyezer hektár szántó - olvasható az OVF közleményében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.